Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: „Vlaicu 2” a aterizat la Alba Iulia. Macheta, la scară reală, a avionului lui Aurel Vlaicu, expusă în Piața Cetății

Publicat

20170801_102113 „Vlaicu 2” a aterizat în Piața Cetății din Alba Iulia. Macheta la scara 1:1  a avionului Vlaicu 2, cel la bordul căruia se afla Aurel Vlaicu în fatidica zi de 13 septembrie 1913 a ajuns la Alba Iulia și poare fi văzut de toți cei care trec în aceste zile în prin zona Sălii Unirii. 

Întâmplătoru sau nu, în luna august se împlinesc 105 ani de când Aurel Vlaiuc trecea cu avionul său peste Alba Iulia, în data de 5 august 1912.

„L-am făcut în mod special pentru a cinsti în mod special memoria lui Aurel Vlaicu, atunci când se împlinea în 2010, centenarul lui Aurel Vlaicu. Am zis să împlinim acel vis neîmplinit a lui Vlaicu de a trece în zbor peste Carpați, cum îi plăcea lui să zică, cu mesaj de libertate, frăție și unire, el fiind un mare patriot. L-am făcut în urmă cu 10 ani așa cum am zis, ideea a fost să zboare, i-am luat autorizație pentru rulaj la sol, este mai greu să obții autorizație de zbor, am încercat în 2009, am încercat la Torino, ne-am dus cu avionul acolo și ne-au recomandat să nu riscă.” spune creatorul machetei, Gheorghe Coman.

20170801_102227 Dacă Aurel Vlaicu a terminat aeronava Vlaicu II în patru luni, macheta a durat ceva mai mult. Aproape 2 ani s-a lucrat pentru a obține modelul identic cu cel realizat de Aurel V.

Celebrul Vlaicu II a fost construit în anul 1911 si cu el Aurel Vlaicu a zburat în mai multe orașe din Regatul României, în cadrul unor turnee în care își făcea cunoscute invențiile.

Aurel Vlaicu (1882 – 1913) a fost un inginer român, inventator şi pionier al aviaţiei româneşti şi mondiale. În cinstea lui, comuna Binţinţi îi poartă, astăzi, numele. Cu aeronava “Vlaicu 2”, aviatorul a câştigat cinci premii, în anul 1912, la concursul aviatic de la Aspen, Austria. Tot cu acelaşi aparat, românul a încercat, un an mai târziu, să traverseze Munţii Carpaţi, dar s-a prăbuşit în apropiere de Câmpina.

Organizatorii evenimentului de la Alba Iulia sunt Fundația Aerospațială Română, Asociația A.R.P.A. „Aurel Vlaicu”, Fundația 1 Decembrie 1918 pentru Unitatea și Integritatea României cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax