Connect with us
Publicitate

BLAJ

FOTO-VIDEO: Ziua porților deschise la Fabrica Bosch din Blaj. Compania, partener pentru învățământul dual în județul Alba


Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILDE1SHUsMA=="></script></p>


Ce se întâmplă la fabrica Bosch din Blaj, cine lucrează și cum este ”pusă în mișcare” tehnologia, la toate aceste întrebări au primit răspuns peste 300 de elevi care au vizitat sediul companiei, marți 25 februarie.

Vizita nu a fost doar una de informare sau pentru a cunoaște mai bine tehnologia companiei, ci pentru un scop mult mai benefic elevilor: prezentarea sistemului de școală duală.

Mai exact, elevii de gimnaziu care sunt interesați să urmeze cursurile unei școli profesionale duale, au primit informații de la reprezentanții companiei despre ce înseamnă sistemul dual de învățământ și beneficiile acestuia.

La eveniment au fost prezenți managementul companiei, reprezentanţi ai administraţiei locale şi regionale, ambasadei Germaniei în România şi ai Inspectoratului Şcolar judeţean Alba, alături de reprezentanţi ai şcolilor partenere, precum şi viitori liceeni şi familiile acestora. 

 

Peste 335 de părinţi şi elevi din 11 şcoli din judeţul Alba şi-au manifestat interesul pentru învăţământul dual şi au vizitat centrul de dezvoltare din cadrul fabricii Bosch Blaj.

Bosch a inaugurat la Blaj un program de Şcoala Duală, încă din toamna anului trecut, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” din localitate şi primăria municipiului Blaj.

Marți, „fabrica Bosch din Blaj a organizat acest eveniment cu scopul de a le prezenta și exemplifica părinţilor şi elevilor ce presupune învăţământul profesional, de a le arăta pe viu ce înseamnă cu adevărat educaţia practică”, a declarat Alexander Firsching, director comercial Bosch Automotive S.R.L.

Atelier mecanic la cele mai înalte standarde

Special pentru elevii şcolii duale a fost inaugurat în anul 2019, chiar în incinta primei hale de producţie deschisă la Blaj în 2007, un prim atelier mecanic.

Augmentarea numărului de specializări oferite în cadrul programului a atras nevoie de alte noi ateliere, motiv pentru care reprezentanţii fabricii Bosch din Blaj au decis edificarea unui nou centru de dezvoltare prevăzut cu ateliere de mecanică, electronică şi pneumatică.

vizita bosch

Noul centru a fost amenajat într-un spaţiu extern, localizat în imediata proximitate a unităţii de producţie din Blaj şi  este dotat cu toate echipamentele necesare.

Conform viziunii fabricii Bosch din Blaj – Excelență Bosch produsă în Blaj – inaugurarea noului centru de educație tehnică contribuie la împlinirea acesteia nu doar prin educarea tinerilor din județul Alba, ci și prin instruirea angajaților noștri. Noul centru tehnic pune la dispoziția elevilor atât echipamentele tehnice, cât și instructorii care vor avea grijă să educe peste 100 de ucenici.

vizita bosch

Considerăm că este de datoria noastră să ne preocupăm și să ne implicăm în educația tinerilor. Credem, totodată, că investiția Bosch în programul de învățământ dual va avea beneficii pe termen lung pentru dezvoltarea Blajului și a întregului județ. ”, a declarat Dirk Arnold, directorul tehnic al unităţii de producţie Bosch.

Complementar prezentării ofertei educaţionale pentru învăţământul de tip dual susţinută de reprezentanţii Liceului Tehnologic „Timotei Cipariu”, cei prezenţi au avut oportunitatea de a vizita noile ateliere amenajate de Bosch.

vizita bosch

Acestea vor deservi elevii înscrişi în programul de învăţământ dual şi vor oferi cadrul propice pentru dezvoltarea şi aprofundarea competenţelor în specializări precum sculer matriţer, mecanic în industrie şi utilaje de prelucrări mecanice, electrician constructor şi instalaţii industrie Bosch.

„Pregătirea teoretică are, desigur, importanţa ei, însă scopul acestei zile este de a le oferi celor prezenți posibilitatea să vadă cu ochii lor cum procedăm atunci când vine vorba de pregătirea practică a elevilor”, a adăugat Alexander Firsching.

Darius, elevul pasionat de mecanică

bosch

În atelier l-am găsit pe Darius Marinca, un elev în clasa a 11-a, care urmează cursurile școlii duale. Darius este pasionat de mecanică, iar acest lucru a fost un factor important când a ales sistemul dual de învățământ.

Cel mai important lucru pentru Darius este că are șansa să se perfecționeze în a deveni un profesionist în domeniul mecanicii.

În viitor, cu ajutorul școlii duale, Darius își dorește să ajungă un profesionist de succes în domeniu.

Șansa unui schimb de experiență în Germania

Mai mult decât atât toţi elevii participanţi la eveniment au fost înscrişi automat într-o tombolă care le poate aduce drept premiu, un schimb de experienţă în cadrul uneia dintre fabricile Bosch din Germania care derulează programe de învățământ dual, mai exact în Schweinfurt.

vizita bosch

Fabrica Bosch din Blaj oferă tinerilor înscriși în program o serie de beneficii precum acces la servicii medicale private, prânz gratuit la cantina fabricii, asigurarea transportului şi a echipamentului de lucru, rechizite, prioritate la angajare, dar şi posibilitatea de a-şi continua studiile în care doresc să obţină diploma de bacalaureat.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

O conductă de gaz de pe o stradă din Sebeș a fost fisurată după ce un perete s-a prăbușit

Publicat

O conductă de gaz metan a fost fisurată în Sebeș, pe strada Cloșca, după ce un perete dintr-o construcție s-a prăbușit și deteriorat conducta. 

La fața locului au intervenit pompierii din Sebeș.

Potrivit ISU Alba, mai multe persoane ce locuiesc în apropierea conductei de gaz lucrau la o construcție, iar  un perete din construcție s-a prăbușit și elementele componente ale acestuia au deteriorat conducta de gaz.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba. Averse, descărcări electrice, grindină și vânt puternic

Publicat

nori furtuna

Județul Alba se află sub atenționare Cod Galben de furtună, joi după-amiaza.

Potrivit ANM, se vor semnala descărcări electrice, averse ce vor cumula 15-20 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină de mici dimensiuni.

Atenționarea este valabilă până la ora 17.00.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

De la 1 iunie: Se reiau spectacolele în aer liber, cu cel mult 500 de spectatori. Vor fi condiții de acces și organizare

Publicat

Printre măsurile de relaxare anunțate de președintele Klaus Iohannis ca urmând să fie aplicate din 1 iunie se numără și posibilitatea reluării spectacolelor în aer liber.

Potrivit sursei citate, din 1 iunie vor fi posibile spectacolele în aer liber.

Vezi VIDEO: Klaus Iohannis: FĂRĂ declarație pentru deplasările în afara localității, din 1 iunie. Se redeschid terasele. Alte măsuri

Însă va fi permis accesul doar pentru maximum 500 de spectatori, care să fie așezați pe scaune.

Vor trebui respectate reguli de distanțare socială și va fi control la intrare, pentru respectarea condițiilor de igienă.

Se vor putea relua și competițiile pentru sporturile practicate în aer liber, nu și cele pentru sporturile de contact.

Aceste competiții se vor desfășura fără spectatori.

Președintele a mai anunțat că se vor deschide și terasele și se va putea merge la plajă.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Construcția podului la Oarda de Sus, cu grinzi de la pasajul de cale ferată. Costul investiției, majorat. Care este motivul

Publicat

Construirea unui pod nou din beton armat în Oarda de Sus, prevăzut cu grinzi ce vor fi refolosite de la pasajul peste calea ferată din Partoș, puse la dispoziție gratis de Primăria Alba Iulia, pare că nu a fost o investiție de interes pentru constructori. Cel puțin asta reiese din situația prezentată de administrația locală în documentația ce va fi supusă votului în Consiliul Local, vineri. Se propune actualizarea cifrelor aprobate anul trecut, costul investiției fiind majorat de la 1,1 milioane lei la 1,67 milioane lei.

Proiectul inițial a fost aprobat în octombrie 2019, cu valoarea totală a investiției de 1.107.100,43 lei (inclusiv TVA), adică 232.892,36 euro, din care lucrări construcții-montaj în valoare de 908.985,63 lei (191.216,45 euro). Durata de realizare a proiectului a fost estimată la 9 luni.

Au fost demarate procedurile de atribuire a lucrărilor, însă nu au fost depuse oferte, nici la procedura desfășurată în februarie-martie 2020 și nici la a doua, din aprilie-mai 2020, potrivit primăriei. Astfel că a fost necesară actualizarea cifrelor după ce ”au intervenit majorări semnificative ale prețurilor practicate pe piață pentru material și a crescut costul manoperei, potrivit indicatorilor statistici”.

”În luna februarie 2020 s-a încărcat în sistemul electronic al achizițiilor publice SICAP (SEAP) docmentația pentru atribuirea contractului privind elaborarea proiectului tehnic cu caiete de sarcini și detaliile de execuție, proiectul de autorizare a lucrărilor și execuția propriu-zisă a lucrărilor cu termen de depunere a ofertelor data de 16 martie 2020, însă nu s-a depus nici o ofertă. Autoritatea locală a reluat procedura, în aceleași condiții, în luna aprilie 2020 și a stabilit un nou termen de depunere a ofertelor, respectiv data de 25 mai 2020, însă nici în acest termen nu au fost depuse oferte pentru atribuirea contractului.

Ca urmare, am reevaluat costurile din devizul general al obiectivului și am reconsiderat indicatorul financiar al investiției, cu respectarea soluțiilor tehnice inițiale”, se arată în proiectul ce va fi votat vineri în ședința de Consiliu Local.

Valoarea actualizată totală a investiției este de 1.676.900,65 lei (inclusiv TVA), din care construcții-montaj 1.423.263,22 lei.

Podul din beton peste Valea Orzii, pe strada Victoriei din cartierul Oarda de Sus, are 8 metri lungime și 4,5 metri lățime și a fost construit între anii 1946-1947. Se află într-o stare avansată de degradare, ceea ce pune în pericol siguranța traficului rutier și pietonal. Nu există trotuare și nici parapete de protecție, se arată în proiectul inițial.

Administrația locală a ales varianta construirii unui pod nou, studiul de fezabilitate fiind finalizat în septembrie 2019. Infrastructura și suprastructura podului vor fi demolate și se va face pod din beton armat cu o singură deschidere de 18 metri între culei, prin folosirea grinzilor de la pasajul peste calea ferată din Partoș (dezafectat în 2011), puse la dispoziție de Primăria Alba Iulia. Lungimea totală a podului va fi de 21,2 metri, cu parte carosabilă de 6 metri și trotuar de 1,5 metri.

Terenul pe care se va construi podul se află pe domeniul public al municipiului Alba Iulia și face legătura între străzile Victoriei și Haiducilor din Oarda de Sus.

Podul este prevăzut cu parapet de protecție pietonal (limita exterioară a trotuarului) și parapet direcțional (limita exterioară a carosabilului). Se vor reamenaja și rampele de acces pe pod.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate