Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: „Ziua Ușilor Deschise” la instanţele din Alba Iulia. Elevi şi studenţi din oraş au aflat detalii despre cariera în justiţie şi etapele de proces

Publicat

20161025_122033Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Alba şi Judecătoria Alba Iulia au organizat marţi, 25 octombrie, manifestarea anuală intitulată „Ziua Uşilor Deschise”. Cu această ocazie, la sediul instanțelor au venit mai mulți elevi de şcoli generale, de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, dar şi studenţi de la Universitatea „1 Decembrie 1918”, care au putut afla informaţii despre funcţionarea sistemului judiciar, despre circuitul unui dosar şi etapele procesuale ce se parcurg până la soluţionarea unei cauze, reguli de conduită în instanţă, cariera juridică, condiţiile în care lucrează judecătorii şi personalul auxiliar sau alte aspecte relevante privind actul de justiţie.

La data de 25 octombrie a fiecărui an, în întreaga Europă este sărbătorită Ziua Europeană a Justiţiei Civile, iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene, eveniment prin care justiţia este adusă în atenţia publicului european. Scopul acestui eveniment este acela de a apropia justiţia de cetăţeni, îngăduind acestora să-i înţeleagă mai bine mecanismele, precum şi de a-i ajuta să fie mai bine informaţi despre drepturile lor şi modalitatea de funcţionare a justiţiei de zi cu zi.

„Ne-am bucurat că au răspuns invitației noastre câțiva elevi de la Liceul HCC, care au venit însoțiți de profesorul lor de la profilul Matematică-Informatică. Am încercat să le explicăm câte ceva despre activitatea instanței, despre persoanele care își desfășoară activitatea în această instanță, despre cum pot să acceadă la meseria de grefier sau de magistrat. Le-am explicat cam care ar fi etapele pe care le parcuge un dosar după ce se înregistrează în instanță. Am încercat să le deschidem un pic ochii asupra a ceea ce îi așteaptă în viață. Trăim într-o societate și avem de respectat reguli, peste tot unde mergem trebuie să fim atenți la ce reguli avem de respectat. Am încercat să le atragem și atenția asupra unor pericole pe care ei să le evite deoarece în ultimul timp sunt foarte multe dosare în care sunt implicați tineri, și de cele mai multe ori ei sunt victime. Am încercat să îi ajutăm în așa fel încât atunci când au contact cu o instanță să aibă cât de cât niște informații minime”, a declarat Sorina Cristorian, expert la Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Tribunalului Alba.

 

YouTube video

Spre sfârșitul vizitei, elevii au putut intra, pentru scurt timp, într-o sală de judecată, în care se desfășurau câteva litigii civile.

Curtea de Apel Alba Iulia a fost „punct de atracţie”, marţi, pentru aproximativ 100 de elevi şi studenţi. Aceştia s-au arătat interesaţi de activitatea instanţei şi de detalii privind cariera în justiţie şi importanţa acesteia.

20161025_102221Cei peste 100 de participanţi la această manifestare, în mare majoritate elevi şi studenţi de la instituţiile de învăţământ din Alba Iulia au avut ocazia să viziteze birourile judecătorilor şi grefierilor, registratura, arhiva, sălile de judecată şi celelalte compartimente ale instanţei pentru a-şi face o imagine cât mai completă despre activitatea şi specificul Curţii de Apel Alba Iulia. Tuturor celor prezenţi li s-au oferit informaţii complete inclusiv răspunsuri la întrebări cu privire la profesiile specifice domeniului judiciar sau alte chestiuni de interes.

Îmbucurător pentru viitorul sistemului judiciar care se confruntă încă cu un deficit de personal este faptul că elevii şi studenţii prezenţi s-au arătat interesaţi de condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a urma cariera de magistrat şi grefier.

Pentru studenţii vizitatori din cadrul Facultăţii de Drept, d-nul vicepreşedinte Aurelian Mocan şi d-nul judecător Hancăş Adrian au făcut o prezentare a profesiei de judecător, a provocărilor specifice inclusiv din perspectivele diferite date de specializările celor doi magistrati,  în drept penal, respectiv contencios administrativ. Au fost prezentate studenţilor conditiile de desfasurare si avantajele programului de voluntariat initiat recent de Curtea de Apel Alba Iulia în parteneriat cu Facultatea de Drept din cadrul Universităţii 1 Decembrie 1918”, a transmis Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax