Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO|Festivalul de Folk „Ziua de Mâine”: La 35 de ani, „După melci” cu Nicu Alifantis şi Teatrul „Prichindel” la Alba Iulia


Publicat

nicu alifantisLa Alba Iulia a început cea de-a X-a ediţie a Festivalului de Folk „Ziua de Mâine”. Pe iubitorii folkului îi aşteaptă patru zile de concerte, lansări de carte, albume şi tradiţionalul concurs de muzică folk. Joi, de la ora 11.30 la Cafeaua cu Folk, invitatul special a fost folkistul Nicu Alifantis. Acesta a povestit despre prima producţie din cadrul Festivalului de Folk „Ziua de Mâine”, „După melci”.

Astfel că joi seara, de la ora 19.30, albaiulienii sunt aşteptaţi la spectacolul de teatru făcut pe muzica lui Nicu Alifantis.  La 35 de ani de la lansarea albumului, „După melci”, pe versurile poetului Ioan Barbu, Alifantis va cânta live pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

În cadrul primei zile de folk, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor va avea loc şi vernisajul expoziţiei „După melci”, care cuprinde lucrări trimise în cadrul unui concurs de desene de iubitorii de grafică, design, pictură şi fotografie, Creatorii au încercat să ilustreze cât mai bine tema albumului „După melci”. Desenele câştigătoare pot fi admirate de la ora 19.15.

De la ora 21.00 în aceaşi locaţie, Nicu Alifantis îşi va lansa o un volum de poezii, care vine la pachet cu un dicţionar de buzunar realizat chiar de folkist.

Prima zi a Festivalului de Folk „Ziua de Mâine” la Alba Iulia începe în forţă. În acest an se împlinesc zece ani de folk la Alba Iulia, iar pentru această ediţie aniversară organizatorii au pregătit momente speciale pentru cei care iubesc folkul.

festivalul de folkPrimul începe chiar joi seara de la ora 19.30. Este vorba despre spectacolul de teatru „După melci”, care va avea premiera în cadrul Festivalului de Folk. Va fi prima producţie a festivalului, făcută pe muzica „După melci” a  lui Nicu Alifantis, în regia lui Cristian Pepino şi scenografia semnată de Vlad Tănase.

În cadrul Cafelei cu Folk, Nicu Alifantis a spus că în acest an se împlinesc 35 de ani de la lansarea albumului, „După melci”, pe versurile poetului Ioan Barbu. Spectacolul intitulat după numele albumului lansat în 1979 de Alifantis, are la bază poemul interbelic al lui Ioan Barbu. Producţia este construită pe elemente de vizualitate puternică, precum proiecţiile video şi animaţia, şi mai ales pe muzica lui Nicu Alifantis, pe care acesta o va cânta live în spectacol.

„Alba Iulia pentru mine este un oraş de suflet şi nu neapărat din cauza acestui festival, ci din amintiri mai vechi pe care le am aici din 1974. Anul ăsta am zis că dacă tot se împlinesc 35 de ani de la apariţia albumului <După melci>, hai să fac o nebunie şi să-i impresionez pe cei din Alba Iulia, de la festival cu un proiect foarte mare al meu. Iniţial am gândit acest proiect foarte amplu, dar din păcate nu s-a putut finaliza aşa cum am vrut. Va fi doar un semnal pentru finalizarea proiectului, pe care o să-l vedeţi în martie la Alba Iulia”, a spus Alifantis în Cealaltă Capitală.

Teatru şi muzică, toate la pachet, spectacolul se adresează atât adulţilor, cât şi tinerilor şi copiilor. Asta pentru că din producţie fac parte şi copiii de la corul Teotokos din Alba Iulia, coordonat de prof. Călin Bulac, unul din juraţii concursului de muzică din cadrul festivalului de folk.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Teatrului „Prichindel” din Alba Iulia: Amalia Pop, Teodora Popa, Viorica Boda, Irina Melnic, Ramona Mincu Benchea, Radu Hăprian Dan. De costumele actorilor se ocupă Mirela Tămăşan, iar tehnicienii de sunet şi scenă sunt Andrea Florin, Ilie Petrescu şi Horia Oargă. Designerul de sunt este Victor Panfilov, alături de Scocs Levente, iar coordonatorul de scenă este Marinică Eremia.

La Alba Iulia urmează patru zile de recitaluri de folk susţinute de nume grele ale acestui gen muzical precum, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Alexandru Andrieş, Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Florin Săsărman, Mircea Rusu, Ţapinarii, Vali Şerban şi alţii.

PROGRAMUL de JOI al FESTIVALULUI DE FOLK „ZIUA DE MÂINE”:

19.15 Vernisajul expoziției „După melci”
Foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia

19.30 „După melci”, Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia
Nicu Alifantis și Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia

21.00 Lansare de carte, Nicu Alifantis
Foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia

22.00 After party – gazda Adi Bezna
Art Café DowntownȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Belgia a inclus România în zona portocalie cu risc COVID. Ce trebuie să știe românii care vor să călătorească în această țară

Publicat

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizează cetăţenii care călătoresc în Belgia că ţara noastră a fost inclusă în zona portocalie, iar autorităţile din regat pot stabili măsuri şi recomandă vigilenţă crescută.

MAE precizează că duminică autorităţile belgiene au anunţat noile măsuri privind condiţiile de intrare pe teritoriul regatului, măsuri care au intrat deja în vigoare, imediat după momentul publicării acestora.

Condiţiile de intrare vizează clasificarea statelor de provenienţă a persoanelor care doresc să intre în Regatul Belgiei, pe trei categorii: zona verde – fără măsuri speciale, zona portocalie – autorităţile belgiene pot stabili măsuri specifice (la acest moment se recomandă vigilenţă crescută) şi zona roşie – carantină obligatorie şi testare la intrarea pe teritoriul ţării.

Conform informaţiilor comunicate public de către autorităţile belgiene, România a fost inclusă pe lista statelor din zona portocalie. Astfel, cetăţenilor care intră din România în Regatul Belgiei în scop turistic (călătorie neesenţială), începând cu data de 13 iulie, li se recomandă vigilenţă crescută privind prevenirea şi apariţia unor simptome asociate infecţiei cu COVID-19, arată un comunicat MAE transmis AGERPRES.

Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Belgia consultarea informaţiilor publicate pe site-ul autorităţilor belgiene – https://diplomatie.belgium.be/en.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040 şi +32 (0)2 344 1658, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice +32(0)2 344 0854.

sursă: Agerpres

sursă foto: pixabay.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Șefii de promoție 2020 din Sebeș, absolvenți ai claselor a VIII-a și a XII-a. Cine sunt cei 22 de tineri

Publicat

Primăria Sebeș îi prezintă pe cei 22 de elevi ”de poveste” ai orașului, absolvenți ai claselor a VIII-a și a XII-a, șefi de promoție, reprezentanți ai generației 2020.

Sebeșul păstrează și în acest an imaginea unui oraș al școlilor, al profesorilor și al elevilor de poveste, al performanțelor remarcabile, rezultat al eforturilor depuse de unitățile școlare locale, care continuă astfel vechea tradiție a învățământului de calitate.

Anul acesta, din cauza limitelor și restricțiilor în cadrul cărora am fost obligați să ne desfășurăm activitatea, absolvenții Sebeșului nu s-au putut bucura pe deplin de emoția tradiționalelor ceremonii de absolvire.

Din acest motiv, ca o datorie de onoare față de rezultatele și performanțele înregistrate de elevii care frecventează unitățile școlare locale, vă prezentăm cei 22 de elevi de poveste ai Sebeșului, absolvenți ai claselor a VIII-a și a XII-a, șefi de promoție, reprezentanți ai generației 2020”, au transmis reprezentanții primăriei.

Elevii șefi de promoție 2020 din Sebeș, absolvenți ai claselor a VIII-a și a XII-a:

Cristina-Maria Airinei, clasa a VIII-a, media 10 (Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș)

Rebeca-Ioana Blaga, clasa a VIII-a, media 10 (Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș)

Mihai Dan Dreghiciu, clasa a VIII-a, media 10 (Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș)

Ada Frățilă, clasa a VIII-a, media 10 (Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș)

Șerban-Andrei Gherman-Lumânaru, clasa a VIII-a, media 10 (Colegiul Național „Lucian Blaga”Sebeș)

David-Cristian Muntean, clasa a VIII-a, media 10 (Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș)

Kevin-Andrei Petraș, clasa a VIII-a, media 10 (Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș)

Ioana-Daria Gusan-clasa a VIII-a, media 9,73 (Liceul Tehnologic Sebeș)

Răzvan Bena, clasa a VIII-a, media 9,94 (Liceul German Sebeș)

Isaac Șuteu, clasa a VIII-a, media 9,83 (Liceul German Sebeș)

Ioana Fulea, clasa a VIII-a, media 9,82 (Liceul German Sebeș)

Silvana-Maria Ghenescu, clasa a VIII-a, media 9,97 (Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș)

Ariana Tibre, clasa a VIII-a, media 9,93 (Școala Gimnazială număr 2 Sebeș)

Denisa Moian, clasa a VIII-a, media 9,91 (Școala Gimnazială număr 2 Sebeș)

Mădălina-Alexandra Weber, clasa a VIII-a, media 9,95 (Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Sebeș)

Denisa Aloman, clasa a VIII-a, media 10 (Școala Gimnazială Petrești)

Georgiana David, clasa a VIII-a, media 9,86 (Școala Gimnazială Petrești)

George Cristian Șerban-clasa a XII-a, media 10 (Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș)

Dan George Vilichi-clasa a XII-a, media 9,91 (Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș)

Roxana Maria Basarabă-clasa a XII-a, media 9,25 (Liceul Tehnologic Sebeș)

Andreea Covițe-clasa a XII-a, media 9,00 (Liceul German Sebeș)

Cristian Gabriel Popa, clasa a XII-a, media 9,84 (Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș)

“Sebeșul se poate mândri cu astfel de elevi, cu rezultatele obținute de aceștia la învățătură, la olimpiadele și concursurile școlare, la proiectele și programele extrașcolare sau la examenele de evaluare națională și bacalaureat care, împreună, reprezintă încă o poveste scrisă frumos. Avem convingerea că absolvenții noștri păstrează cele mai frumoase amintiri trăite alături de colegi și de profesori, în acești ani de școală, care s-au scurs parcă mult prea repede.
Felicitări părinților și profesorilor, a căror implicare și susținere au avut finalitatea dorită: succesul elevilor.
Un gând bun absolvenților noștri care, prin pregătirea temeinică și energia lor pozitivă, cu siguranță își vor găsi un loc în viitoarele proiecte ale comunității”, transmite primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor.

sursă foto: Primăria Sebeș

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ce mașini noi au cumpărat românii, de la începutul anului și cât a scăzut piața auto. Statistici APIA

Publicat

masini

Românii au preferat modelele Dacia, mașinile pe benzină, dar și cele cu tracțiune integrală, potrivit datelor APIA, în primele șase luni ale anului.

În intervalul menționat, piața auto a mașinilor noi a scăzut cu 31%, potrivit sursei citate.

S-au înregistrat scăderi importante în vânzări, cu excepția mașinilor electrice.

La vehicule comerciale, Ford, Dacia și Mercedes-Benz au cele mai mari cifre.

Cele mai vândute modele: Dacia Logan, Dacia Duster, Dacia Sandero, Renault Clio, Skoda Octavia 1.529, Renault Megane, Hyundai Tucson, Nissan Qashqai.

Tip de combustibil: benzină cotă de 65,1% față de 67,6% acun un an; diesel 29% față de 28,4% acum un an; electric și hibrid: 5,9% față de 4% acum un an.

Top SUV-uri: Dacia Duster, Hyundai Tucson, Nissan Qashqai, Hyundai Kona

Top mărci mașini 100% electrice: Renault, Skoda, BMW, Hyundai, Nissan, Smart, Tesla.

sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Până la 50.000 de euro sprijin financiar pentru tinerii care vor să înceapă o afacere în agricultură. Care sunt condițiile

Publicat

teren agricol

Tinerii fermieri ar putea obține în acest an sprijin până la 50.000 de euro pentru a începe o afacere în agricultură. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, recent, ghidul finanțărilor.

Este vorba despre programul „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, penru care înscrierile ar urma să înceapă din iulie.

Tinerii fermieri vor putea obține o finanțare nerambursabilă în valoare de 40.000 sau de 50.000 de euro, pentru a demara o afacere în domeniul agricol. Programul se adresează cetățenilor români ce au împlinit 18 ani și au până în 41 de ani (exclusiv), la data depunerii cererii de finanțare.

Sprijinul se va acorda pentru o perioadă de maximum trei sau, în cazul sectorului pomicol, maximum cinci ani.

Finanțările vor fi acordate în două tranșe:

75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare;

25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși termenul maxim de trei, respectiv cinci ani; vorbim de un termen care va curge de la semnarea contractului de finanțare.

Vezi integral Ghidul solicitantului.

Obiectivele programului:

Creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, fiind încurajați să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanţurile alimentare integrate;

Îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă;

Crearea posibilității tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunoștinte de bază, în vederea instalării ca şefi/ conducători ai exploatației agricole.

Încurajarea tinerilor și a familiilor din mediul rural de a se stabili în mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naționale în general.

surse: avocatnet.ro, afir.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate