Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO|Festivalul de Folk „Ziua de Mâine”: La 35 de ani, „După melci” cu Nicu Alifantis şi Teatrul „Prichindel” la Alba Iulia


Publicat

nicu alifantisLa Alba Iulia a început cea de-a X-a ediţie a Festivalului de Folk „Ziua de Mâine”. Pe iubitorii folkului îi aşteaptă patru zile de concerte, lansări de carte, albume şi tradiţionalul concurs de muzică folk. Joi, de la ora 11.30 la Cafeaua cu Folk, invitatul special a fost folkistul Nicu Alifantis. Acesta a povestit despre prima producţie din cadrul Festivalului de Folk „Ziua de Mâine”, „După melci”.

Astfel că joi seara, de la ora 19.30, albaiulienii sunt aşteptaţi la spectacolul de teatru făcut pe muzica lui Nicu Alifantis.  La 35 de ani de la lansarea albumului, „După melci”, pe versurile poetului Ioan Barbu, Alifantis va cânta live pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

În cadrul primei zile de folk, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor va avea loc şi vernisajul expoziţiei „După melci”, care cuprinde lucrări trimise în cadrul unui concurs de desene de iubitorii de grafică, design, pictură şi fotografie, Creatorii au încercat să ilustreze cât mai bine tema albumului „După melci”. Desenele câştigătoare pot fi admirate de la ora 19.15.

De la ora 21.00 în aceaşi locaţie, Nicu Alifantis îşi va lansa o un volum de poezii, care vine la pachet cu un dicţionar de buzunar realizat chiar de folkist.

Prima zi a Festivalului de Folk „Ziua de Mâine” la Alba Iulia începe în forţă. În acest an se împlinesc zece ani de folk la Alba Iulia, iar pentru această ediţie aniversară organizatorii au pregătit momente speciale pentru cei care iubesc folkul.

festivalul de folkPrimul începe chiar joi seara de la ora 19.30. Este vorba despre spectacolul de teatru „După melci”, care va avea premiera în cadrul Festivalului de Folk. Va fi prima producţie a festivalului, făcută pe muzica „După melci” a  lui Nicu Alifantis, în regia lui Cristian Pepino şi scenografia semnată de Vlad Tănase.

În cadrul Cafelei cu Folk, Nicu Alifantis a spus că în acest an se împlinesc 35 de ani de la lansarea albumului, „După melci”, pe versurile poetului Ioan Barbu. Spectacolul intitulat după numele albumului lansat în 1979 de Alifantis, are la bază poemul interbelic al lui Ioan Barbu. Producţia este construită pe elemente de vizualitate puternică, precum proiecţiile video şi animaţia, şi mai ales pe muzica lui Nicu Alifantis, pe care acesta o va cânta live în spectacol.

„Alba Iulia pentru mine este un oraş de suflet şi nu neapărat din cauza acestui festival, ci din amintiri mai vechi pe care le am aici din 1974. Anul ăsta am zis că dacă tot se împlinesc 35 de ani de la apariţia albumului <După melci>, hai să fac o nebunie şi să-i impresionez pe cei din Alba Iulia, de la festival cu un proiect foarte mare al meu. Iniţial am gândit acest proiect foarte amplu, dar din păcate nu s-a putut finaliza aşa cum am vrut. Va fi doar un semnal pentru finalizarea proiectului, pe care o să-l vedeţi în martie la Alba Iulia”, a spus Alifantis în Cealaltă Capitală.

Teatru şi muzică, toate la pachet, spectacolul se adresează atât adulţilor, cât şi tinerilor şi copiilor. Asta pentru că din producţie fac parte şi copiii de la corul Teotokos din Alba Iulia, coordonat de prof. Călin Bulac, unul din juraţii concursului de muzică din cadrul festivalului de folk.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Teatrului „Prichindel” din Alba Iulia: Amalia Pop, Teodora Popa, Viorica Boda, Irina Melnic, Ramona Mincu Benchea, Radu Hăprian Dan. De costumele actorilor se ocupă Mirela Tămăşan, iar tehnicienii de sunet şi scenă sunt Andrea Florin, Ilie Petrescu şi Horia Oargă. Designerul de sunt este Victor Panfilov, alături de Scocs Levente, iar coordonatorul de scenă este Marinică Eremia.

La Alba Iulia urmează patru zile de recitaluri de folk susţinute de nume grele ale acestui gen muzical precum, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Alexandru Andrieş, Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Florin Săsărman, Mircea Rusu, Ţapinarii, Vali Şerban şi alţii.

PROGRAMUL de JOI al FESTIVALULUI DE FOLK „ZIUA DE MÂINE”:

19.15 Vernisajul expoziției „După melci”
Foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia

19.30 „După melci”, Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia
Nicu Alifantis și Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia

21.00 Lansare de carte, Nicu Alifantis
Foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia

22.00 After party – gazda Adi Bezna
Art Café Downtown


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: Simulările examenelor naționale, anulate. Școala online va fi reglementată prin lege

Publicat

examen

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat luni că simulările examenelor naţionale au fost anulate, fiind înlocuite cu testele de antrenament pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a.

„Simulările sunt anulate. Nu mai putem susţine simulările, însă aceste simulări le-am înlocuit cu acele teste de antrenament pe care le-am pus la dispoziţia elevilor de clasa VIII-a şi a XII-a.

Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Primele teste de antrenament pentru elevi, publicate de minister. Modele pentru Română și Matematică

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Bareme pentru testele de antrenament, publicate de minister. Model de notare pentru clasa a VIII-a

Vom pune săptămânal câte cinci teste de antrenament. Vineri vom publica baremul iar în emisiunile realizate la TVR vor fi explicate rezolvările acestor modele sau teste de antrenament, cum le-a numit Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Aceste teste este bine să fie rezolvate în parteneriat cu cadrul didactic de la clasă. (…)

Citește și BACALAUREAT 2020: Teste de pregătire pentru clasa a XII-a, publicate de minister. Vezi modelele de subiecte, pe discipline

Vezi și BACALAUREAT 2020: Baremele testelor de pregătire, publicate de Ministerul Educației. Repere de autoevaluare pentru liceeni

MEC pune la dispoziţie baremul şi elevul se poate şi autoevalua. Simulările le-am anulat şi am înlocuit simularea cu aceste teste de antrenament tocmai pentru faptul că elevul trebuie să se pregătească în continuare pentru examenele naţionale”, a precizat Anisie la Realitatea Plus.

Ea a spus că le-a recomandat cadrelor didactice ca în perioada vacanţei 3-21 aprilie să intre în concediu de odihnă.

„Pentru că oricum este vacanţă. Ca urmare, în această perioadă îşi pot lua concediul de odihnă”, a afirmat ministrul.

Cursurile online pentru învățământul preuniversitar vor fi reglementate printr-un act normativ, convenit de către Ministerul Educației cu profesorii, părinții și elevii, a mai spus ministrul.

”Este necesar ca din partea Ministerului Educaţiei să se realizeze un act normativ şi pentru acest tip de învăţare – învăţarea online. (…) Vom reglementa în mod clar care sunt parametrii în care trebuie să se desfăşoare şi aceste lecţii online, pentru că este necesară o metodologie în acest sens, un act normativ care să stipuleze ceea ce este un răspuns la întrebările venite atât din partea părinţilor, cât şi din partea elevilor.

După această perioadă de vacanță vom veni și cu reglementări ca toate aspectele pe care le-am identificat în această perioadă de situație de urgență, să găsim răspunsuri la toate întrebările pe care ni le-au pus atât părinții cât și elevii, dar și cadrele didactice și să ajutăm la menținerea acestei legături dintre elevi și profesori.

În această perioadă, lecţiile online au fost lecţii de fixare a cunoştinţelor, de recapitulare a cunoştinţelor de până la momentul suspendării cursurilor. Nu au fost lecţii de predare, nu au fost notaţi elevii. MEC a făcut această precizare în sensul în care trebuie să găsim soluţii şi pentru acei copii care nu au acces la aceste lecţii online.

Suntem conştienţi că nu toţi elevii au posibilitatea de a avea acces la învăţarea online şi studiile pe care le-au făcut chiar şi reprezentanţii elevilor în ultima perioadă, dar şi cele realizate de către Ministerul Educaţiei arată că peste 60% dintre elevi îşi continuă învăţarea de acasă în spaţiul online. Este o provocare atât pentru profesori, cât şi pentru elevi. (…) Sunt şi elevi care nu au acces la acest tip de învăţare. (…) Şi pentru aceştia MEC a luat în calcul un parteneriat cu Televiziunea Română pentru ca aceştia să îşi continue învăţare. (…) Fac un apel la colegii mei profesori ca după reluarea propriu-zisă a perioadei în care sunt suspendate cursurile să participe activ la această legătură cu elevii, şi anume, să încerce să găsească soluţii astfel încât legătura cu elevul să fie stabilită pentru fiecare profesor”, a spus Monica Anisie, la Realitatea Plus.

surse: agerpres.ro, hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Încă 8 decese în România din cauza coronavirus. Doi dintre pacienți aveau 41, respectiv 42 de ani

Publicat

Alte 8 decese ale unor persoane infectate cu COVID-19 au fost raportate, luni seara, prin Grupul de Comunicare Strategică. Potrivit sursei citate, este vorba despre pacienți din Suceava, Satu-Mare și Bistrița-Năsăud. Doi dintre ei aveau 41 de ani, respectiv 42 de ani.

Numărul total de decese a ajuns la 176.

Deces 169: Bărbat, 78 ani din jud. Suceava. Internat în SJU Suceava în 29.03.2020. Probe biologice recoltate pentru COVID-19 în data de 31.03.2020. Rezultat pozitiv în data de 03.04.2020. Dată deces: 05.04.2020. Comorbidități: Cancer laringian, traheostoma, amputatie ambele picioare.

Deces 170: Femeie, 79 ani din jud. Suceava. Internata în SJU Suceava în 31.03.2020. Probe biologice recoltate pentru COVID-19 în data de 31.03.2020. Rezultat pozitiv în data de 03.04.2020. Dată deces: 05.04.2020.

Deces 171: Femeie, 65 ani din jud. Suceava. Internata în SJU Suceava în 17.03.2020. Probe biologice recoltate pentru COVID-19 în data de 25.03.2020. Rezultat pozitiv în data de 31.03.2020. Dată deces: 05.04.2020.

Deces 172: Bărbat, 41 ani din jud. Suceava. Internat în SJU Suceava în 30.03.2020. Probe biologice recoltate pentru COVID-19 în data de 30.03.2020. Rezultat pozitiv în data de 3.04.2020. Dată deces: 01.04.2020. Comorbidități: sarcoidoza.

Deces 173: Bărbat, 66 ani din jud. Suceava. Internat în SJU Suceava în 30.03.2020. Probe biologice recoltate pentru COVID-19 în data de 25.03.2020. Rezultat pozitiv în data de 28.03.2020. Dată deces: 31.03.2020. Comorbidități: Insuficiență renală cronică-dializă, Vasculita autoimună, Afecțiune respiratorie cronică.

Deces 174: Bărbat, 42 ani din  jud. Satu Mare. Internat în 22.03.2020 în Secția de Psihiatrie a SJU Satu Mare. Debut în 28.03.2020 în timpul internării. Transferat în 29.03.2020 în ATI, intubat și ventilat. Confirmat în 31.03.2020. Contact caz confirmat. Decedat în 03.04.2020. Comorbidități: Alcoolism cronic.

Deces 175: Bărbat, 66 ani din jud. Satu Mare. Internat în 01.04.2020 în SJU Satu Mare-ATI cu Pneumonie interstitiala, intubat și ventilat. Probe recoltate pentru COVID-19 în 02.04.2020. Confirmat în 04.04.2020. Decedat în 06.04.2020. Comorbidități: Diabet zaharat

Deces 176: Bărbat, 83 ani din jud. Bistrița-Năsăud. Internat în 31.03.2020 în SJU Bistrița BI. Probe recoltate pentru COVID-19 în 31.03.2020. Confirmat în 01.04.2020. Decedat în 06.04.2020. Comorbidități: Diabet zaharat tip II, HTA, Cardiopatie ischemica-protezata stent coronarian, Arteriopatie obliteranta membre inferioare cu by pass femuro-popliteu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Zece bebeluși născuți la Spitalul Municipal Timișoara, infectați cu coronavirus. Rezultatele testelor pentru mame, negative

Publicat

bebelus copilas nou nascut

Zece nou-născuți la Spitalul Municipal Timișoara au fost depistați ca fiind pozitivi pentru COVID-19. Ministrul Sănătății a cerut demararea unor anchete epidemiologice.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, din primele informații, la spitalul municipal au fost recoltate probe de la 49 de mame și tot atâția nou născuți în data de 1 aprilie 2020. Testele au fost lucrate în 5 și 6 aprilie 2020.

Rezultatele testelor arată un număr de 10 nou născuți pozitiv la COVID-19, iar testele mamelor acestor nou născuți sunt negative.

Un număr de 9 mame împreună cu nou-născuții lor au fost externate deja, în perioada 2-4 aprilie 2020, în unitatea sanitară fiind în continuare internată o singură mamă.

Ministrul Nelu Tătaru a solicitat Direcției de Sănătate Publică Timișoara să demareze de urgență o verificare la Spitalul Municipal cu privire la cazurile de nou născuți depistați pozitiv la COVID 19. De asemenea, a cerut demararea de urgență a anchetelor epidemiologice, izolarea la domiciliu a persoanelor externate și retestarea tuturor persoanelor.

Reamintim că Maternitatea Odobescu din Timișoara a fost în carantină, iar 25 de cadre medicale și de paciente internate acolo au fost confirmate cu coronavirus.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: Ratele la bănci pot fi amânate. Cei care întâmpină greutăți pot face sesizări pe o platformă online

Publicat

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat luni seară, după ședința de guvern, că de astăzi românii pot cere amânarea ratelor la credite.

Tot astăzi au fost publicate în Monitorul Oficial normele de aplicare a ordonanței pentru suspendarea plății ratelor până la 9 luni.

Citește și Amânarea ratelor la bănci. Ce prevăd normele de aplicare a OUG 37/2020, publicate în Monitorul Oficial

„În următoarele 45 de zile, românii au timp să depună cereri pentru amânarea ratelor”, a mai adăugat ministrul Finanțelor. El le cere băncilor să analizeze cu prioritate aceste solicitări venite de la clienții aflați în dificultate de a plăti ratele creditelor, afectați de criza cauzată de coronavirus.

Tot luni, ministrul Finanţelor a anunţat că românii care nu știu cum să aplice pentru amânarea ratelor pot accesa, începând de marţi, un portal online pentru a semnala problemele cu care se confruntă și a cere lămuriri.

sursă: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate