Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO| „Violența în cuplurile de adolescenți”: Elevii de la HCC au învăţat despre viaţa în siguranţă. Invitat special la eveniment, solistul trupei Vunk

Publicat

Abuzuri fizice, psihice sau emoţionale şi sexuale sunt doar câteva dintre subiectele despre care elevi de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia au discutat la sesiunea de infomare „Violența în cuplurile de adolescenți”, moderată de psihologul Simona Burduja şi solistul trupei „Vunk”, Cornel Ilie. Pentru tinerii de la HCC, cea mai nouă formă de abuz, respectiv abuzul pe internet a fost unul destul de cunoscut. Deşi nu sunt încă adulţi, adolescenţii au arătat că ştiu atunci când persoana de lângă ei este un agresor, dar şi o victimă. 

Elevii s-au arătat interesaţi de ceea ce înseamnă un abuz fizic, sexual, emoţional şi de internet. Putem spune că au venit cu temele învăţate, pentru că mulţi dintre ei au ajutat-o pe psihologul Simona Burduja să aducă diverse completări la ce drepturi au tinerii sau cum poţi să îţi dai seama că persoana de lângă tine este agresată. Tinerii au spus că au dreptul să se simtă bine atâta timp cât cel de lângă ei nu are de suferit şi că oricât de mult ai încerca să imiţi o persoană ca să te integrezi într-o gaşcă nu vei reuşi să te simţi bine cu tine însuţi numai să le faci pe plac altora.

Sesiunea de informare, cu tema „Violenţa în cuplurile de adolescenți” face parte din proiectul „Licee Albastre”. Pe lângă Colegiul „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia mai participă în acest proiect alte 10 licee din ţară.

În cadrul sesiunii de luni, psihologul specializat în domeniul violenței în familie, Simona Burduja a tras un semnal de alarmă asupra fenomenului de violență emoțională, abuz în cuplurile de tineri și violență pe internet. Drepturile pe care psihologul le-a propus tinerilor sunt:

Am dreptul să mă îndoiesc de ceea ce aud/de ceea ce mi se spune

Am dreptul să pun întrebări

Am dreptul să verific ceea ce mi se spune

Am dreptul să selectez din informaţii ceea ce mi se potriveşte

Am dreptul să mă simt bine.

Încă din băncile liceului, începe şi capitolul „ iubire” pentru tineri sau cel puţin este momentul potrivit în care poţi să îţi faci primul sau prima iubit/ă.

Elevii de la HCC au aflat luni de la Cornel Ilie, solistul trupei Vunk că nu ai nevoie de multe ore pe internet, mesaje pe telefon la fiecare cinci minute sau conversaţii lungi la telefon ca să ai o relaţie atâta timp cât există încredere.

Liceul este etapa în care cei mai mulţi adolescenţi încep să se maturizeze şi totodată să aibă încredere în ei. Este totodată şi perioada în care îşi aleg persoanele care pot face parte din viaţa lor, respectiv prietenii sau iubiţii şi când înţeleg că nu trebuie să se ajungă la violenţă dacă ştiu să spună „Stop”.

„Comunicarea nu mai există atunci când tu nu mai comunci cu tine însuţi, în momentul în care nu ştii ce vrei şi momentul în care nu ai încredere în tine, atunci începi să ai conversaţii şi cel mai bine este să le ai cu cei de lângă tine. Voi sunteţi la vârsta cea mai potrivită să vă puneţi întrebări despre voi înşivă, ce vreţi să faceţi, ce vreţi să fiţi şi cel mai important cu cine nu vreţi să fiţi şi cum nu vreţi să fiţi. În momentul în care ştim foarte bine ce vrem de la noi, atunci e şi mai simplu să ştii pe cine vrei să ai în viaţa ta”, le-a spus solistul trupei Vunk, elevilor de la HCC.

La final psihologul Simona Burduja i-a sfătuit pe elevi că, în cazul în care vor trece printr-un abuz, de oricare ar fi el, să apeleze la specialişti şi să nu ajungă o victimă a abuzurilor.

Proiectul „Licee Albastre” are la bază statistici bine documentate și rezultatele unui număr de 1.200 de chestionare adresate adolescenților. Acestea atestă faptul că primul incident violent în relațiile de cuplu apare undeva în jurul varstei de 16 ani. Totodată, chestionarele au demonstrat că adolescenții nu recunosc ca forma de abuz în cuplu, violența emoțională și abuzul pe internet.

Proiectul „Licee Albastre” face parte din „Campania Respectului” și își propune în principal susținerea, în 10 licee din țară, a unor sesiuni de informare adresate liceenilor, cu tema „Violența în cuplurile de adolescenți”. Solistul trupei Vunk, Cornel Ilie este unul din principalii susținători ai campaniei.

Sesiunea de informare de la Colegiul HCC este şi parte a activităților desfășurate în cadrul săptămânii „Școala Altfel”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax