Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Viperă neagră, fotografiată în Munții Șureanu, în timp ce se hrănește. Moment rar, surprins de silvicultori

Publicat

Doi silvicultori din Ocolul Silvic Petroșani au fotografiat o viperă neagră matură, o specie extrem de veninoasă și rar întâlnită.

Potrivit Direcției Silvice Hunedoarea, fotografiile au fost realizate în Munții Șureanu.

Momentul este cu atât mai rar, cu cât vipera este suprinsă în timp ce se hrănește cu o rozătoare.

”Exemplar melanic de viperă (Vipera berus) în pauza de masă, întâlnit într-un arboret de fag din Munţii Şureanu, pe Valea Molidului, în Ocolul Silvic Petroşani” au transmis reprezentanți DS Hunedoara.

Sfaturi pentru a evita mușcătura de viperă

Pentru a evita muşcătura de viperă, salvamontiștii recomandă portul permanent al bocancilor de munte, cu carâmb înalt, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată.

Portul bocancilor vă va feri si de entorse ale gleznei (evitând alunecarea, chiar ale genunchilor) sau de răniri ale degetelor de la picior, prin lovirea de pietre.

Nu se recomandă portul şlapilor sau al adidaşilor, care sunt sursa unui numar insemnat de accidente care ar putea fi evitate.

Trebuie în permanenţă efectuat un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi. Nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica daca sunt şerpi.

Dacă intraţi într-o zona cu vegetaţie înaltă care nu vă permite verificarea suprafetei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ.

În ciuda renumelui, vipera comuna este un şarpe timid, care va fugi din calea dumneavoastră și se va ascunde.

Atenție, nu încercați să vă jucați cu ele, sau să le omorâți, toate animalele fac parte din fauna montană, în plus putând apărea accidentări…

În cazul unei muşcături de viperă (se prezintă ca două înţepături la distanţă de 3-4 mm distanţă, care după o oră necrozeaza și se edemațiază, iar victima are senzații de vomă și de amețeală) anunţaţi 112 sau 0SALVAMONT şi încercaţi să aspiraţi cât mai mult din sângele prezent, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi tăiate care poate fi folosită ca instrument de vacuumare.

Victima trebuie să stea cât mai liniştită, să nu se mişte, pentru a evita răspândirea veninului în corp şi să aştepte sosirea personalului calificat.

Administrarea preventivă a unor antihistaminice poate întârzia acţiunea veninului.

Trebuie precizat că decesul se poate produce la cel putin 12-24 ore de la muşcătură, dar numai dacă şarpele a reuşit să administreze încărcatura totală de venin, ceea ce nu se întâmplă de obicei, deoarece omul este muşcat numai ca avertisment, ca reacţie de apărare.

Credite foto:

Cristinel Rizea, inginer O.S. Petroşani (foto 1)

Dan Ionescu, inginer D.S. Hunedoara (foto 2)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax