Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Zidurile Cetății Alba Carolina, vandalizate cu vopsea neagră, au fost „curățate”. Pedepsele pentru inscripţii neautorizate


Publicat

022După ce în urmă cu câteva zile am prezentat faptul că albaiulienii și vizitatorii Cetății Alba Carolina erau „întâmpinați”, pe Latura de Vest, cu mesaje de iubire scrise cu vopsea neagră, chiar pe zidurile vechi de sute de ani, iată că „operele de artă” au fost înlăturate și Cetatea reabilitată și-a recăpătat imaginea.

Un cititor Alba24 care a remarcat exemplele de vandalism este de părere că autoritățile trebuie să acorde o mai mare atenție în supravegherea Cetății și a obiectivelor istorice prin care se dorește atragerea turiștilor.

Potrivit legislației în vigoare (Legea nr. 554/2003 privind măsuri pentru asigurarea aspectului estetic al Capitalei şi al altor localităţi), înscrierea sau aplicarea pe ziduri, pe faţadele imobilelor proprietate publică sau privată, pe monumente istorice şi de arhitectură sau pe orice alt tip de construcţii a inscripţiilor neautorizate, prin utilizarea de vopsele, sprayuri şi alte asemenea materiale care murdăresc sau produc deteriorarea ori distrugerea bunurilor în cauză, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei.

În cazul în care contravenienții sunt minori, suma este plătită de către părinţii sau tutorii acestora.

De asemenea, persoanele sancţionate contravenţional pentru faptele prezentate anterior au şi obligaţia de a suporta cheltuielile pentru refacerea aspectului estetic al bunurilor în cauză, a căror contravaloare se achită în termen de 5 zile de la data rămânerii definitive a procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, potrivit documentelor emise de prestatorii de servicii autorizaţi.

Vezi și FOTO: Demonstrație de nesimțire la Alba Iulia. Zidurile Cetății au fost vandalizate cu mesaje de dragoste scrise cu vopsea neagră

În urmă cu aproape două săptămâni prezentam faptul că o parte din zidurile Cetății, de pe Latura de Vest, erau vopsite cu spray negru. O inimă, două „portrete” și un „Te iubesc! Diana” erau imaginile pe care le-au văzut albaiulienii și turiștii care au trecut prin zona podului pietonal și a celui auto din fața Catedralei Reîntregirii. Autorul faptei poate s-a gândit că este o demonstrație de iubire însă trecătorii au considerat că este nesimțire curată.

În Șanțurile Cetății nu există camere de filmat, iar dimensiunea lor este prea mare pentru a putea fi păzită în totalitate de polițiștii locali. Singur cameră video din zonă este amplasată la Poarta a IV însă nu cuprinde zona podului de mașini sau a celui de lemn, locurile unde s-a „pictat” pe ziduri.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Adi

    sâmbătă, 23.04.2016 at 14:50

    Sa li se amputeze mainile! Asa faci ordine in tara asta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Focar de coronavirus la DNA Cluj: 6 angajați, infectați cu COVID-19. Clădirea a fost dezinfectată

Publicat

Șase angajați ai DNA Cluj, grefieri și procurori, sunt infectați cu COVID-19, clădirea fiind dezinfectată.

Surse din DNA au declarat că toți angajații au fost testați pentru a se vedea dacă mai sunt și alte cazuri. Ancheta epidemiologică a DSP Cluj a stabilit și contacții celor infectați.

Conducerea DNA Cluj-Napoca a anunțat că au fost luate măsuri de dezinfecție a sediului și a tuturor spațiilor utilizate în comun de angajați.

Sursă: cluj24.ro

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO VIDEO: Trafic BLOCAT între Aiud și Teiuș, din cauza unui accident. O persoană a fost rănită

Publicat

Traficul este oprit pe DN 1, joi, în jurul orei 18.00, între Aiud și Teius, din cauza unui accident rutier care a avut loc la kilometrul 404 + 700 m, au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Alba.

Potrivit polițiștilor, au fost implicate doua autovehicule, respectiv un camion și un autoturism.

O persoana din autoturism a fost rănită și este conștientă.

UPDATE 18.05: 

Accidentul s-a produs în zona Tifra, potrivit reprezentanților ISU Alba. În camion se afla șoferul, iar în autoturism, șoferul și un pasager.

La sosirea echipajului de intervenție, toate persoanele implicate în accident erau conștiente, iar șoferul autoturismului era încarcerat.

Ulterior acesta a fost extras din autoturism de către pompierii militari.

La fața locului s-au deplasat mai multe mașini de intervenție la accidente, ale ISU Alba.

UPDATE ora 18.40:

În urma accidentului ai rezultat 2 victime, ambele conștiente, au transmis reprezentanții ISU.

Șoferul autoturismului a fost transportat la UPU Alba de către echipajul SMURD TIM, iar pasagerul din dreapta a fost transportat la UPU Alba.

Foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ludovic Orban: Nu dorim să impunem nici o nouă restricție, dar acest lucru depinde doar de români

Publicat

Premierul Ludovic Orban le-a cerut cetățenilor să respecte măsurile de distanțare socială și a precizat că Guvernul nu dorește reintroducerea restricțiilor, însă asta, spune el, va depinde doar de cetățeni.

”Nu vreau să vă dau exemple de oameni care erau sceptici în privința virusului, să vă spun ce au pățit.

Nu-mi doresc ca niciun român să afle ce înseamnă acest virus în momentul în care o persoană apropiată sau o rudă se îmbolnăvesc.

Nu ne dorim să reimpunem nici o nouă restricție, dar ca să reușim acest lucru avem nevoie de cooperarea fiecărui român” a declarat Ludovic Orban.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a depus o petiție pentru drepturile muncitorilor români, cu 50.000 de semnături

Publicat

negrescu

Petiția „Drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană” a fost depusă la Parlamentul European împreună cu 50.000 de semnături.

Europarlamentarul Victor Negrescu a depus la Parlamentul European petiția „Drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană”.

Documentul este însoțit de 50.000 de semnături de susținere. Demersul inițiat de Partidul Social Democrat, cu sprijinul PES activists România, cuprinde o descriere a situațiilor în care drepturile lucrătorilor români au fost încălcate în contextul crizei COVID-19 și solicită demararea unei anchete a instituțiilor europene cu privire la cele întâmplate.

„Această petiție este foarte importantă întrucât prezintă cazuri concrete de încălcări ale drepturilor lucrătorilor români care au condus inclusiv la îmbolnăvirea unora dintre aceștia cu coronavirus.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate