Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | „Zilele Medicale ale Albei”: Medici şi asistenţi medicali din toată ţara prezintă lucrări de specialitate, la Alba Iulia


Publicat

În perioada 18-20 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia se desfăşoară conferinţa regională „Zilele medicale ale Albei”, organizată de Colegiul Medicilor Alba împreună cu Asociația Medicilor de Familie Alba și Ordinul Asistenților Medicali din România (O.A.M.R.). 

În decursul celor trei zile vor fi discutate subiecte legate de ”Managementul modern al bolilor cronice netransmisibile, ”Asistenţa medicală primară, mereu o prioritate” şi ”Prioritate pentru prevenţie”. De asemenea, la eveniment participă şi reprezentanţi medicali din ţară cu standuri de aparatură medicală, cărţi, medicamente. La manifestări sunt așteptați aproximativ 400 de participanți, din toată țara.

Joi, începând cu ora 12.00, personalități medicale din toată țara  au început prezentarea de lucrări de specialitate, precum ”Corelaţii privind influenţa poluării cu metale grele asupra morbidităţii generale din zona Munţilor Apuseni” – dr. Horea Timiş, director DSP Alba şi dr. Ileana Văcaru, medic primar epidemiologie Alba Iulia; ”Scleroza în plăci” – preşedintele Asociaţiei SM Speromax Alba, Dragoş Zaharia; ” O scurtă analiză a sănătăţii naţiunii şi a sistemului sanitar” a dr. Bumbuluţ Călin, medic primar MF şi vicepreşedinte CMR Satu Mare, ”Diete, un stil de viaţă adaptat fiecăruia” – dr. Carmen Crăciun, medic specialist Alba Iulia; ”Influenţa aditivilor alimentari asupra sănătăţii” – asistent farmacie Maria Lazăr din Alba Iulia; ”Aspecte clinico-genetice şi prevalenţa ulcerului peptic în cazuistica cabinetului medical individual” – medicul primar Olimpia Roşca. Până la ora 18.00, asistenţi medicali şi medici de diferite specialităţi vor continua cu susţinerea de lucrări pe diferite teme de interes medical.

”Faptul că suntem împreună medici de toate specialităţile, farmacişti, asistenţi medicali, manageri ai instituţiilor de sănătate, decidenţi şi beneficiari ai serviciilor noastre – pacienţi, exprimă interesul tuturor pentru tema conferinţei atât pe plan local cât şi la nivel naţional. În aceste zile în care ne confruntăm cu schimbări majore în sistemul sanitar românesc: organizare, finanţare, reorganizare DSP şi CAS, regionalizare, deci reorganizarea întregului sistem sanitar românesc spreăm că temele vor fi dezbătute într-un cadru elevat ştiinţific, diverse teme de interes major şi care vor fi transmise eventual ulterior şi decidenţilor ca opinii ale celor prezenţi”, susţine doctorul George Haber, preşedintele Colegiului Medicilor de Familie Alba.

Medicii și asistenții din județul Alba și din toată țara,  prezenți la Alba Iulia vor participa și la ateliere de lucru. Atelierul „Urgențele în pediatrie” se va desfășura în două etape, o parte de teorie și o parte practică. Conferința este creditată de Colegiul Medicilor din România și de Ordinul Asistenților Medicali din România.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Alba, iar lucrările se desfășoară la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

Citeşte mai multe detalii pe Sănătate.Alba24.ro.

Camelia TOMA

Foto: Cosmin NISTORȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Intervenții ale Serviciului Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș pentru îmbunătățirea stării drumurilor de la Răhău

Publicat

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a intervenit, în ultimele zile, la Răhău, în vederea evitării unor posibile probleme pe care le pot genera ploile, în condițiile în care se așteaptă venirea toamnei.

Reprezentanții Primăriei Sebeș au transmis că s-a recurs la îndreptarea drumurilor cu utilajele din dotare și la curățarea șanțurilor.

De asemenea, s-a lucrat la realizarea unor subtraversări și a unor șanțuri de scurgere.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Un nou MALL se construiește la Alba Iulia. Centru comercial pe o suprafață de 6,1 hectare.”Ancora” este un hypermarket Carrefour

Publicat

Prime Kapital și MAS REI a anunțat că pregătesc construirea celui mai mare centru comercial din județul Alba, Alba Iulia Value Centre. Noul centru comercial, care urmează modelul celor deschise deja la Roman și Zalău, va avea o suprafață totală de 19.300 mp și se află în faza de planificare.

Ancora noului Mall va fi un hipermarket Carrefour, iar deschiderea este preconizată pentru anul 2022 potrivit siteului oficial al companiei. Prime Kapital mai deține centre comerciale în Arad, București, Iași, Târgoviște, Burgas și Stara Zagora ( Bulgaria) și Gorzow (Polonia).

Suprafața totală de teren vizată pentru investiția de la Alba Iulia este în suprafață de 124.000 mp (12,4 hectare), iar construcția ar urma să fie amplasată pe circa 4-5 hectare. Comparativ, mall-ul Vivo din Cluj-Napoca (fostul Polus) se întinde pe 6,1 hectare.

Noul centru comercial va fi accesibil direct din E 81.

Prime Kapital și MAS REI  au deschis recent Roman Value Centre, care găzduiește 50 de spații comerciale pentru toate categoriile de vârstă și interese, pe o suprafață închiriabilă de aproximativ 20.000 metri pătrați și Zalău Value Centre, care este cel mai mare centru comercial din județul Sălaj.

Centrul comercial care se va construi la Alba Iulia, include un hipermarket, o galerie comercială și spații de tips trip mall, va deservi peste 160.000 de locuitori atât din municipiul Alba Iulia, cât și din localitățile din împrejurimi, generând peste 600 locuri de muncă.

Bugetul estimat pentru construcția Alba Iulia Value Centre este de 23,4 milioane euro, iar data estimată a inaugurării este anul 2022.

Centrul comercial, accesibil direct din E81, va avea o zonă de magazine cu acces din parcare, food court și galerie comercială interioară, iar ancora principală va fi un hipermarket Carrefour. În plus, vor fi amenajate 700 de locuri de parcare.

Potrivit Primăriei Alba Iulia, centrul comercial de tip Mall se va construi în zona Bărăbanț, pe un teren aflat în zona râului Ampoi. O firmă din București a solicitat și primit certificat de urbanism de la Primărie, pentru elaborarea PUZ.

Proiectul prevede construirea unui centru comercial, a unui centru wellness și amenajarea de sensuri giratorii, parcări, alei carosabile și pietonale și spații verzi. Sunt prevăzute construcții pe o suprafață de aproximativ 6,1 hectare de teren.

Firma PK Topaz SRL din București a solicitat Primăriei Alba Iulia, în data de 27 aprilie 2020, un certificat de urbanism pentru elaborare PUZ – Construire centru comercial Alba Iulia, sensuri giratorii, centru wellness, amenajare platforme exterioare cu parcări, alei carosabile și pietonale, reconfigurare căi de acces, semnalistică rutieră, amplasare casete publicitare luminoase și totemuri publicitare, amenajare spații verzi, împrejmuire teren și introducere parcelă în intravilan.

De asemenea, se dorește devierea rețelei electrice de înaltă tensiune (LEA 220 kW) și efectuarea de operațiuni cadastrale, notariale și schimbare categorie de folosință.

Terenul se află în localitatea Alba Iulia, în zona străzilor Alexandru Ioan Cuza și Fabricilor.

Potrivit PUG, terenul vizat este parțial extravilan, astfel că va trebui trecut în intravilan pentru realizarea investiției și relocată rețeaua electrică de 220 kW (liniile ar urma să fie deviate pe lângă râul Ampoi și trecute în subteran). Procedura este de durată și la această dată se efectuează procedurile de alipire a terenurilor.

Proiectul include circa 1500 locuri de parcare și amenajarea a două sensuri giratorii (unul pe strada Alexandru Ioan Cuza, celălalt pe strada Fabricilor). Proiectul ar putea însă suferi modificări.

Firma PK Topaz SRL are sediul în București, iar, potrivit termene.ro, acționarii firmei și legăturile cu alte companii sunt după cum urmează:

În același timp, pentru anul viitor este planificată și extinderea primului centru comercial de tip mall din oraș. Alba Mall se extinde cu circa 6.000 mp. Crește și numărul de locuri de parcare (285 existente, 140 propuse).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Focar de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. 14 pacienți infectați, descoperiți la testarea de miercuri

Publicat

Focar de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. Sunt 14 pacienți infectați, potrivit unor surse ale ziarului Alba24.

Pacienții centrului au fost testați conform procedurii naționale, la două săptămâni, 14 dintre teste fiind miercuri pozitive.

Deocamdată nu se știe cum s-au infectat. Autoritățile au declanșat o anchetă epidemiologică și se pare că pacienții cu boli mai grave au fost transporatați deja la spital. Ar fi vorba despre 2,3 persoane care prezintă un risc mai ridicat.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum explică europarlamentarul Rareș Bogdan eșecul PNL la primăria Alba Iulia și succesul candidatului USR PLUS, Gabriel Pleșa

Publicat

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a încercat să explice de ce liberalii au pierdut primăriile din Alba-Iulia, Timișoara și Brașov. Acesta a spus că la Alba Iulia a fost vorba despre o confuzie, pentru că ambii au fost viceprimari în mandatul lui Mircea Hava. 

„Probabil alegătorii noștri, la Alba a fost o confuzie generată tocmai de faptul că domnul Pleșa a fost viceprimarul lui Mircea Hava, primarul care a transformat complet Alba și candidatul nostru Voicu Paul a fost de asemenea viceprimar.

Deci au fost doi viceprimari. Unul preluat de USR, celălalt al nostru, care s-au bătut, a câștigat probabil datorită unei comunicări ceva mai eficiente, domnul Pleșa.

Până la urmă, sunt trei primari pierduți de noi,( nr. Alba Iulia, Timișoara și Brașov) dar s-a întors tot dreapta. Era grav pentru mine dacă pierdeam în favoarea stângii, pentru că atunci erau mutații în electorat. Nu s-a întâmplat acest lucru” a spus europarlamentarul Rareș Bogdan, invitat la Digi24.

Rareș Bogdan este originar din județul Alba, de la Ocna Mureș, unde tatăl său a condus UPSOM- cea mai importantă întreprindere din oraș și de unde s-a mutat la Cluj-Napoca.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate