Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Ziua Cânepii”, în comuna Stremț. Tradiţii de prelucrare a plantei pentru transformare în fibră textilă și momente artistice

Publicat

14063967_618481628329025_1515295855053743600_nComunitatea locală din Stremț a sărbătorit în weekend „Ziua Cânepii”. Evenimentul a cuprins momente artistice susținute de artiștii locali și a fost prezentat procesul de spălare și de prelucrare a cânepii.

Anul acesta, Mariana Mereu din Geoagiu de Sus, comuna Stremț, sprijinită de Asociația Vatra din Geoagiu de Sus și la îndemnul Leontinei Prodan din Jibou, județul Sălaj, a dorit să reînvie tradiția cultivării cânepii în localitate.

De foarte mult timp nu s-a mai cultivat cânepa în Geoagiu de Sus, probabil din cauza muncii grele depuse la cultivarea acestei plante, dar și a legislației care presupune numeroase autorizații din partea autoritățiilor.

Astfel în primăvară, după obținerea acestor autorizații, Mariana Mereu a semănat cânepa ajutată de câteva femei care mai cunoșteau tradiția.

YouTube video

A urmat culesul, dusul cânepii la topit în apa din iaz și un prim proces de transformare a plantei în fibră textilă s-a terminat cu spălatul cânepii. Acest ultim proces s-a vrut a fi o sărbătoare pentru sat. Astfel, sâmbătă, 20 august, a fost organizată „Ziua Cânepii”, pentru a arăta și celor tineri, și nu numai, drumul cânepii de la semănat până la transformarea acesteia în fibră textilă din care se confecționau diferite obiecte de vestimentație, ștergare (prosoape) sau fețe de perină (fețe de pernă).

La eveniment au participat oameni din sat, fii ai satului plecați în alte localități din țară, dar și oameni care au venit de la mare departare special pentru acest eveniment. Aceeași sărbătoare a fost organizată de Leontina Prodan în 6 august în localitatea Jibou, județul Sălaj.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax