Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: ZIUA EUROPEI, sărbătorită la Alba Iulia de Reprezentanţa Comisiei Europene. Vineri, dialog cu cetăţenii

Publicat

Reprezentanţa Comisiei Europene în România organizează, în perioada 10-11 mai, la Alba Iulia, mai multe evenimente cu ocazia Zilei Europei. În Capitala Marii Uniri se află ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu şi şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea.

Evenimentele au început joi cu o demonstraţie de reconstituire istorică şi continuă vineri, 11 mai, cu crosul europei şi dezbatere publică pe teme de interes european.

„În Anul Centenarului, sărbătorim Ziua Europei și la București și în Alba Iulia, mai ales că 2018 este și Anul european al patrimoniului cultural, acolo unde trecutul întâlnește viitorul. Orașele de patrimoniu cum sunt Alba Iulia, Capitala Marii Uniri, sau Sibiul, capitală culturală europeană în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, sunt cele în care se scrie istoria. Dar nu numai ea, ci și viitorul întregului continent, la summitul extraordinar ce va avea loc la Sibiu, chiar de Ziua Europei, în 2019. Ceea ce ne dorim cu toții pentru acest viitor este o Românie puternică, într-o Europă puternică și unită. La mulți ani!”, a declarat Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România.

În data de 11 mai, începând cu ora 12.00, cetățenii sunt așteptați să participe la cea de-a cincea ediție a Crosului Europei, o competiție sportivă pentru amatori, ce se va desfășura în zona Catedralei Încoronării. Ziua se va încheia cu un dialog cu cetățenii, găzduit de Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, și de Victor Negrescu, ministrul-delegat pentru afaceri europene. Dialogul se va desfășura la Principia – Castrul Roman Apulum, în piața Cetății, începând cu orele 17.00.

O zi cu însemnătate istorică, sărbătorită în toate statele membre

Ziua Europei este sărbătorită în fiecare an în data de 9 mai, ea simbolizând pacea și unitatea în Europa. Această zi are o însemnătate istorică, marcând momentul în care a fost pronunțată declarația Schuman: în anul 1950, Robert Schuman, ministerul francez al afacerilor externe la vremea respectivă, a ținut un discurs la Paris în care propunea înlăturarea oricărei posibilități de izbucnire a unui nou război în Europa.  Discursul său, cunoscut drept „Declarația Schuman”, este considerat a fi actul de naștere a Uniunii Europene de astăzi.

Cu ocazia Zilei Europei sunt organizate evenimente în toate statele membre, iar instituțiile UE își deschid porțile pentru publicul larg, la Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax