Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Ziua Iei, sărbătorită la Academia Doamnelor din Alba Iulia. Expoziție de ii vechi de peste 100 de ani şi program artistic

Publicat

13528444_1229563133734521_2174236013741882943_o Ziua universală a iei a fost sărbătorită cu mult drag și voie bună joi, 23 iunie, la Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia, în cadrul evenimentului „Ia românească pe șevalet”, organizat în colaborare cu Asociația ARTTRAD Valea Frumoasei Sebeș.

Zeci de persoane, între care viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa și directorul Direcției Programe din cadrul Primăriei Alba Iulia, Crina Dumitrescu, au fost alături de organizatori pentru a participa la o sărbătoare autentică, cu oameni care fac eforturi susținute pentru păstrarea tradițiilor și care poartă cu mândrie ia națională.

Maria Juncan și Mariana Mereu, de la Grupul Vatra din Geoagiu de Sus au vorbit despre felul în care comunitatea locală încearcă să păstreze vie tradiția și au dezvăluit că vor să pună bazele „Școlii bunicii”, un loc unde tinerii să poată învăța de la bătrâni obiceiuri și meșteșuguri tradiționale, cum ar fi de exemplu confecționarea iilor și a cămășilor populare de la cultivarea cânepei până la coaserea și decorarea acestora. Acestea au venit și cu o mică expoziție de ii vechi de peste o sută de ani, pe care le păstrează cu sfințenie.

Adriana Gruiță, de la Asociația Eu Sunt, a vorbit despre modul în care ia poate fi adaptată la timpurile moderne, astfel încât aceasta să poată deveni o piesă vestimentară de bază și pentru orășence, dar și despre felul în care coaserea iilor poate deveni o formă de terapie prin artă.

Monica Chindriș și Dori Susan din partea Asociației ARTTRAD Valea Frumoasei Sebeș au prezentat asociația, proiectele în care aceasta a fost implicată și, nu în ultimul rând, pe doamnele – membre ale asociației – care au pictat pe toată durata evenimentului.

Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de un program artistic, care a inclus: o poezie dedicată iei, creație proprie, recitată de Gabriela Hale, cântece populare interpretate de Maria Juncan și Diana Rusu din Grupul Vatra, de Ioana Damian din Petrești, precum și cântece și dansuri populare avându-i ca protagoniști pe Alina Maer și Ansamblul ”Mărginenii de pe Valea Frumoasei”. La final, interpreta Dina Vărărean a reușit să îi facă pe cei prezenți să se prindă în horă și chiar să își ”încerce forțele” la o învârtită, toți participanții recunoscând că a fost o sărbătoare care le-a adus multă bucurie.

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a fost înființat în baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și funcționează ca structură a Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax