Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | Ziua Internațională a Holocaustului: Dezbateri, expoziții și mărturii la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia

Publicat

Ziua Internațională a Holocaustului a fost celebrată luni, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia, în prezența elevilor Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian”, însoțiți de profesori, reprezentanților Bibliotecii Județene și Arhivelor Naționale Alba, Inspectoratului Școlar Județean Alba, dar și a reprezentanților comunității evreiești din Alba. În cadrul evenimentului intitulat „O tragedie a secolului XX – Holocaustul”, au fost dezbătute teme precum semnificația și importanța holocaustului și prezentate o serie de documente istorice pe această temă. Totodată, cei prezenți s-au putut delecta și cu o expoziție de carte ce trata problematica evreilor în timpul celui de-al doilea război mondial.

Evenimentul „O tragedie a secolului XX: Holocaustul”, aflat la a VI-a ediție, a adunat zeci de elevi de la Colegiu Economic din Alba Iulia, dar nu numai, în sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” din Alba Iulia, începând cu ora 16.00. Aceștia au venit „înarmați” cu planșe despre Holocaust, dar și despre suferințele îndurate de copiii evrei, în perioada celui de-al doilea război mondial.

Manifestarea a debutat cu dezbaterea intitulată „De ce comemorăm Holocaustul?”, urmată de expoziția „Comunitatea evreilor din Alba Iulia în timpul celui de-al doilea război mondial”. Totodată, o serie de documente despre Holocaust, din fondul Arhivelor Alba, au fost prezentate în cadrul evenimentului, tocmai pentru a sublinia faptul că oricât s-ar încerca negarea acestui dureros moment istoric, el a existat și și-a pus amprenta asupra noastră, ca oameni și ca societate. Printre documentele expuse s-au aflat autorizații ale evreilor de a părăsi orașul, traduceri din Biblie, un recensământ al populației evreiești din 1945, un document de la 1840, care atestă în Alba existența celui mai vechi lăcaș de cult pentru evrei, o amenințare la adresa rabinului din Alba Iulia, un proces verbal prin care s-a depistat un sergent român care încerca să transporte alimente și bani evreilor deportați în lagărul de la Boj (lângă Cluj), un document în care se vorbea despre faptul că, în perioada războiului, evreilor li se dădea doar 100 de grame de pâine pe zi, și altele.

Oaspete principal al evenimentului a fost Lia Borza, una dintre puținele reprezentante ale comunității evreiești din Alba, care a vorbit despre chinurile îndurate de familia sa în perioada deportărilor, pentru simplul motiv că erau evrei, dar și despre importanța acestei comemorări. Totodată, Lia Borza a ținut să menționeze că, pe lângă Ziua Internațională a Holocaustului, la 27 ianuarie, care marchează 69 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau, mai există și o Zi Națională a Holocaustului, celebrată în 9 octombrie, care marchează deportarea evreilor în Transnistria, dar și 28 aprilie, sărbătoarea Israelului.

Au luat mai apoi cuvântul și Ion Harabagiu, un apropiat al comunității evreiești, dar și reprezentanții Bibliotecii Județene Alba, Arhivelor Naționale Alba sau ISJ Alba.

FOTO: Cristina NICOLA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax