Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Ziua Mondială a Sănătății, sărbătorită la Alba Iulia. Concursul ”Isteț și frumos într-un corp sănătos”, la Grădinița ”Dumbrava Minunată”


Publicat

concurs la Gradinita Dumbrava   Minunata006(1)Direcția de Sănătate Publică (DSP), Crucea Roșie și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Alba derulează activități comune în unități de învățământ pentru a marca Ziua Mondială a Sănătății, care se sărbătorește în fiecare an în 7 aprilie. Cu această ocazie, la Grădinița ”Dumbrava Minunată”, a avut loc, joi, concursul ”Isteț și frumos într-un corp sănătos” la care au participat 34 de preșcolari de la 17 grădinițe din Alba Iulia, Ocna Mureș, Aiud, Zlatna, Cugir și Blaj, transmite DSP Alba.

Concursul ”Isteț și frumos într-un corp sănătos” a ajuns la a 7-a ediție și are ca scop promovarea unui stil de viață sănătos în rândul copiilor și formarea unei conduite sănătoase de viață, au declarat reprezentanții Grădiniței ”Dumbrava Minunată” din Alba Iulia.

”Mâine, 7 aprilie, este Ziua Mondială a Sănătății, iar prin acest concurs ne dorim să marcăm această zi importantă punând accent pe importanța mișcării fizice zilnice, alimentației sănătoase, a consumului de apă în detrimentul sucurilor”, a spus Aurora Hăjmășan, directorul grădiniței, la începerea concursului.

Concursul a fost înscris în calendarul activităților educative regionale și interjudețene, iar fiecare grădiniță implicată a derulat pe parcursul anului activități de educație pentru sănătate privind necesitatea unei alimentații sănătoase și echilibrate, importanța consumului de apă sau a exercițiilor fizice.

În cadrul concursului, copiii au parcurs cele trei probe: prima probă a constat în a răspunde la întrebările adresate cu conţinut de igienă personală şi noţiuni de sănătate, proba a doua a fost de recitare de poezii, cântece și ghicitori, concursul încheindu-se cu o probă de realizare a unor desene pe teme de sănătate.

Ziua Mondială a Sănătății se desfășoară în acest an sub sloganul ”Depresia poate fi tratată şi prevenită”

Astfel, directorul DSP Alba, ec. Alexandru Sinea, prezent la proiect, a transmis educatoarelor de la Grădinița ”Dumbrava Minunată” că Ziua Mondială a Sănătății ne oferă în acest an o oportunitate unică de a ne mobiliza, acționa și a crește nivelul de conștientizare asupra unui subiect de sănătate publică prea puțin abordat în ciuda consecințelor uneori devastatoare.

”Chiar dacă preșcolarii nu sunt ”grupul țintă” al sloganului transmis de Ziua Mondială a Sănătății nu pot să nu menționez că depresia provoacă suferință mentală cu impact asupra capacității oamenilor de a efectua chiar și cele mai simple sarcini de zi cu zi. Depresia afectează oameni de toate vârstele, din toate categoriile sociale, și în acest context DSP Alba dorește să crească nivelul de conștientizare asupra acestei boli într-un mod cât mai eficient, în toate școlile din județ”, a spus Alexandru Sinea. Tot din partea DSP Alba, la activitate a participat și dr. Ileana Văcaru, șef compartiment evaluare factori de risc din mediu.

Din partea IȘJ Alba a participat Aurora Vârtei, inspector de educație timpurie din cadrul IȘJ Alba.

”Aceste activități care promovează un stil de viață sănătos, care promovează reguli de igienă personală și de grup, se desfășoară la nivelul tuturor grădinițelor în cadrul ”Educației pentru sănătate”. Acest proiect a început în urmă câțiva ani, am fost printre inițiatorii acestui proiect și mă bucur că se continuă acest gen de activități în grădinițe deoarece este foarte important să-i familiarizăm pe copii încă de mici cu ceea ce înseamnă alimentația sănătoasă, ce înseamnă importanța mișcării în viața lor, ce înseamnă consumul de lichide și în special un stil de viață sănătos”, a spus Aurora Vârtei.

Totodată, la activitate a participat și directorul Crucii Roșii, filiala Alba, Adrian Dușa. ”Igiena și educaţia pentru sănătate reprezintă un obiectiv de bază al Filialei de Cruce Roşie a judeţului Alba, dovadă fiind nenumăratele campanii de promovare a sănătăţii şi a unui stil de viaţă sănătos derulate în şcoala românească, atât prin concursul “Mugurii Crucii Roşii”, adresat preşcolarilor, cât şi prin concursul “Sanitarii Pricepuţi”, adresat elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal”, a spus acesta.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Stadiul lucrărilor de reabilitare termică a Școlii Generale din Teiuș. Proiect de peste 3,3 milioane de lei

Publicat

Școala Generală din Teiuș va fi reabilitată termic printr-un proiect de peste 3,3 milioane de lei.

Prin acest proiect se prevede realizarea lucrărilor de reabilitare și izolare termică a fațadei, respectiv a pereților exteriori, a soclului, atât pentru partea vitrată, dar și pentru cea opacă, precum și de izolare termică a planșeului peste ultimul nivel încălzit. Proiectul prevede și reabilitarea completă a sistemului de încălzire, dar și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei. 

„Lucrările demarate la Școala Generală Teiuș, corpul de clădire aferent claselor V- VIII, un proiect amplu de reabilitare termică a școlii teiusene, în valoare de peste 3,3 milioane lei vor genera un confort termic și o ventilație corespunzătoare pentru copiii noștri și cadrele didactice ce desfășoară activități în școală, în paralel cu scăderea consumului de gaz și energie electrică, prin folosirea celor mai noi tehnologii în domeniu (panouri foto-voltaice, pompe de caldură, etc).

Lucrarea a demarat prin realizarea termosistemului pardoselelor și va continua conform proiectului tehnic cu celelalte lucrări de înlocuire și izolație”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș. 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Imagine emoționantă cu Dorin și Miky, pompierul din Alba și cățelul pe care acesta l-a salvat din apa înghețată a Târnavei

Publicat

Ministerul Afacerilor Interne a postat pe contul de Facebook al instituției o fotografie cu un pompier din județul Alba, împreună cu câinele pe care acesta l-a salvat din apele Râului Târnava Mare. 

”Se numește Dorin, are 36 de ani și, nici nu avea cum altfel, este un mare iubitor de animale.

El este pompierul care săptămâna trecută l-a salvat, din apele Râului Târnava Mare în care căzuse, pe Miky, un cățel din rasa Malamut de Alaska.

Citește și: VIDEO: Momentul în care un câine căzut în apele înghețate ale râului Târnava Mare este salvat de pompierii din Blaj

Cei doi s-au revăzut la sediul unității de pompieri, iar Dorin i-a promis noului său prieten că, pe lângă cele două pisici pe care le are acasă, în curând va avea și un câine!” au scris pe Facebook, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Momentul emoționant cu salvarea câinelui în vârstă de 8 ani din apele înghețate a fost surprins de unul dintre salvatorii chemați să intervină la fața locului.

Sursă video: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Braconieri sancționați de jandarmii din Alba, după ce au fost prinși pescuind fără permis. Ce amenzi au primit

Publicat

În urma unor acțiuni de combatere și prevenire a pescuitului ilegal, desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute, mai multe persoane au fost sancționate de jandarmii din Alba cu amenzi cuprinse între 300 și 800 de lei, precum și cu avertisment, pentru încălcarea prevederilor legale privind pescuitul și acvacultura.

Pe timpul acestor acțiuni ce au avut loc pe râul Mureș, în localitățile Zărești, Teiuș, Aiud, Ocna Mureș și Lunca Mureșului, șase persoane cu vârste cuprinse între 32 și 75 de ani, originare din județele Hunedoara, Cluj și Alba, au fost depistate pescuind fără a deține permis de pescuit, iar una dintre acestea pescuind cu lansetă cu plasă monofilament.

Pe timpul acestor acțiuni au fost desfășurate și activități de informare și prevenție, cu privire la faptele ce constituie contravenții sau infracțiuni în domeniul pescuitului și sancțiunile care se aplică în cazul nerespectării prevederilor legale.

„Astfel de acțiuni vor continua și în zilele următoare. Recomandăm persoanelor pasionate de pescuit să studieze prevederile Ordonanței de urgență 23/2008 privind pescuitul și acvacultura”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Locuitorii unei străzi din Aiud, fără apă potabilă din cauza unor lucrări la conducta de distribuție

Publicat

Furnizarea apei potabile este întreruptă pe strada Unirii din Aiud, marți dimineața, din cauza unor lucrări la conducta de distribuție.

Situația a fost anunțată de Primăria Municipiului Aiud, pe pagina de Facebook:

”În această dimineață, SC Apa CTTA ne-a comunicat faptul că, în vederea efectuării lucrărilor la conducta nouă de distribuție de pe strada Unirii, va întrerupe furnizarea apei potabile între orele 09:00 – 14:00 la următoarele blocuri de pe această stradă: 51 – A, 53 – F, G, H, I, J, K, L, M, 49 – B, 33 – A, B, C, D, E, 37 – A, B, C, D, 39 – A, 14 – B, C, D, E, F și la Școala Gimnazială Axente Sever.

SC Apa CTTA SA își cere scuze pentru disconfortul creat.”

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate