Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: ”Ziua Porților deschise” la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia. Expoziții și activități realizate de elevi și profesori


Publicat

IMG_0386 (1)Vineri, 15 mai, începând cu ora 13.00, a avut loc deschiderea oficială a evenimentului ”Ziua Porților deschise” la Colegiului Economic ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, în prezența oficialităților locale, cadre didactice, foști și actuali directori, elevi ai colegiului și bineînțeles elevi ai școlilor generale din municipiu și localitățile învecinate.

De la eveniment nu a lipsit Inspectorul Școlar General, Marcela Dărămuș, de altfel și cadru didactic la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian”, dar și reprezentanți ai autorităților locale precum viceprimarul Gabriel Pleșa și subprefectul Cornel Murg care au ținut să remarce că elevii Colegiului Economic sunt apreciați și efortul lor și al dascălilor este unul remarcabil.

”Ziua Porților deschise” a continuat cu o desfășurare de talente și activități realizate de elevi și cadre didactice, pentru a arăta colegilor mai mici din școlile generale și oaspeților prezenți ce se poate învăța în acest colegiu. Timp de două ore, elevi de la școlile din Alba Iulia și din Vințu de Jos au trecut pragul unității de învățământ pentru a vizita laboratorul micilor economiști (coord. prof. Carmen Ciocan, prof. Felicia Beca), pentru a asista la o activitate din cadrul proiectului JOBS sau pentru a surpinde secvențe din momentele cercului de folclor (coord. prof. Irina Ungureanu, prof. Cristina Toth).

Gazdele au mai pregătit o expoziție de icoane pe sticlă realizate de elevii cercului de pictură ”Sf. Ioan Botezătorul” din cadrul colegiului (prof. Simona Himcinschi), au admirat o expoziție de obiecte hand made semnate tot de talentații elevi de la colegiu și au aplaudat la cercul de teatru (coord. prof. Adina Ghiușan, prof. Maria Lăncrănjan).

Cu aceasată ocazie, vizitatorii au putut admira expoziția de diplome realizată de prof. Ioan Marinescu, prof. Mihaela Basarabă, prof. Eugenia Alexievici, prof. Simona Dogaru și au asistat la activitatea ”Oameni celebri din domerniul științelor exacte (coord. prof. Adriana Ștef, prof. Stela Ban, prof. Lucian Ghiban).

Complexul de practică a fost gazda uni expoziții culinare gustoase și apetisante (coord. prof. Elena Onea), iar clasa a X-a C a preagătit o inedită paradă a costumelor de epocă prezentată de prof. coordonator Adrian Simion. De asemenea, toți cei interesați de o carieră în domeniul culinar au avut prilejul de a face turul bazei de practică sub atentul ghidaj al prof. Maria Savu.

Curtea școlii a fost scena de desfășurare a două momente speciale. Primul, prezentarea standurilor firmelor de exercițiu (Time Out Cafe, Xieco Leasing, Yume Tours, Echi Pro, High Style, Aurul Apusenilor, Happiness, Mix Accessories coordonate de prof. Felicia Beca, Carmen Ciocan, Victoria Popa, Cristian Dincă, Simona Dușa, Emil Cetean, Marcel Rusca, Eva Pintea, Elena Onea. Și cel de-al doilea, recitalul – Band-ului școlii EconomicBand (coord. prof. Lavinia Dobra), un grup de artiști amatori, entuziaști și talentați.

În Centrul de Documentare și Informare al colegiului, cercul de origamii (coord. de prof. Lavinia Dobra, prof. Mihaela Stanciu) a pregătit ornamente din hârtie pentru un alt moment important, spectacolul de absolvire al claselor a XII-lea.

Limba engleză a făcut parte din momentele artistice pregătite de elevii colegiului de la clasele de intensiv sub coordonarea – prof. Simona Cacovean, Claudia Chinde, Alexandra Costea.

La capitolul geografie vizitatorii au putut admira o expoziție tematică – ”Pro natura” realizată de eleviii coordonați de prof. Cosmin Apolzan.

De asemenea, în laboratorul de informatică elevii de gimnaziu au aflat informații interesante despre testarea ECDL prin grija prof. Simona Dogaru și prof. Amalia Furdui. Cei mai curioși în domeniul informaticii au descoperit și dotările de care dispune instituția de învățământ prin prezentarea realizată de prof. Delia Ciulu și Bogdan Ciulu.

Directorul instituției, porf. Dan Anca a mărturisit că ”prin toate activitățile pe care echipa de cadre didactice și elevi de la Colegiul Economic le propun nu încercăm decât să ne respectăm promisiunea prezentă și motto-ul școlii că <<Împreună cu familia ta, te călăuzim spre reușită și împlinire, deoarece Tu ne reprezinți!>>”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

”Distileria” unui deținut de la Penitenciarul Aiud. Câte kilograme de fructe fermentate au fost găsite în celula bărbatului

Publicat

aiud penitenciar

Opt PET-uri de 2 litri și jumătate, toate aproape pline cu fructe fermentate, asta au descoperit polițiștii de pentitenciar, de la Aiud, în celula unui deținut, la sfârșitul lunii noiembrie a anului 2019. 

În total bărbatul avea in bagajele sale puse în sticle, peste 16 kilograme de fructe fermentate, pe care voia să le transforme în alcool. 

Drept pedeapsă, acesta a fost sancționat și trimis la izolare timp de trei zile. Deși fapta s-a produs în urma cu mai bine de jumătate de an, bărbatul în cauză a contestat sancțiunea și o decizie a magistraților de la Judecătoria Aiud  a venit abia pe 20 mai 2020.

Potrivit motivării instanței din Aiud, la un control, ”în data de 29.11.2019, în jurul orei 10:00, cu ocazia efectuării unei percheziții la camera de deținere unde este cazat s-au descoperit  8 peturi a câte 2,5 litri fiecare, care conțineau fructe fermentate” se arată în documentul citat.

După ce au fost găsite, bărbatul a recunoscut că sticlele cu fructe fermentate în ele îi aparțin și că voia să obțină alcool din ele.

Mai mult, bărbatul nu era la prima abatere de acest gen, el fiind sancționat disciplinar și în trecut tot pentru o faptă similară.

Deși bărbatul a contestat decizia autorităților de la Penitenciarul Aiud, magistrații judecătoriei nu au acceptat cererea acestuia și au considerat că bărbatul a fost vinovat pentru faptele sale și sancțiunea a fost una corectă.

Mai mult, acesta a fost obligat și la plata a 400 de lei, cu titlul cheltuieli de judecată.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un bărbat din Aiud și-a bătut mama cu un pantof și a calcat-o în picioare pentru niște acte. Ce pedeapsă a primit

Publicat

agresiune

Un bărbat de 54 de ani, din Aiud și-a bătut mama pentru că femeia a refuzat să îi dea actele de proprietate ale unor terenuri, pe care acesta voia să le vândă pentru a face rost de bani. În urma agresiunii femeia a avut nevoie de 24 de zile de îngrijiri medicale. 

Fapta s-a petrecut în 25 februarie 2020, iar după ce mama a relatat ceea ce s-a întâmplat, bărbatul a fost arestat preventiv și trimis în judecată pentru violență în familie. Câteva luni mai târziu, în 12 mai, bărbatul a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Aiud.

Ce s-a întâmplat

Aflat sub influența băuturilor alcoolice, O.Aurel, în jurul orei 4.00, a dat buzna în camera în care dormea mama sa ți i-a cerut actele unor terenuri. Femeia s-a împotrivit și a refuzat să îi dea actele.

În acel moment, potrivit motivării instanței, bărbatul s-a enervat, a luat un pantof și a lovit-o pe femeie. Mai mult de atât, bărbatul și-a călcat efectiv mama în picioare, în timp ce femeia se afla în pat.

Ca să o împiedice pe aceasta să ceară ajutor prin telefon, acesta a distrus aparatul. Dimineața, în jurul orei 8.00, femeia s-a dus la o vecina și i-a relatat ceea ce s-a întâmplat pe parcursul nopții. Vecina a fost cea care a sunat-o pe fiica victimei și i-a spus ce s-a întâmplat.

Pentru faptele sale, bărbatul a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare. De asemenea a fost menținută măsura arestării preventive.

Totuși, sentința magistraților de la Judecătoria Aiud nu a fost definitivă și poate fi atacată la instanța superioară.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr de 18 ani din Alba Iulia, reținut de poliție. A filmat cum chinuie o pisică și a postat imaginile pe internet

Publicat

Polițiștii din Alba Iulia au reținut un tânăr care este cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni prevăzute de Legea 205/2004 privind protecția animalelor.

Mai exact, acesta ar fi rănit și schingiuit o pisica, activitate pe care a filmat-o și a postat-o pe o rețea de socializare.

Potrivit IPJ Alba, la data de 29 mai 2020, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia l-au identificat și reținut pe un tânăr de 18 ani, din Alba Iulia, care este bănuit de săvârșirea infracțiunii de rănirea sau schingiuirea animalelor.

În sarcina acestuia sa reținut faptul că, la data de 18 mai, în jurul orei 23,30, ar fi luat o pisică de pe stradă, pe care ulterior ar fi ranit-o.

Tânărul a filmat această activitate și a postat-o pe o rețea de socializare.

Față de tânăr cercetările sunt continuate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

La terasă, de la 1 iunie, doar cu rezervare. Autoritățile vor să știe cine stă la masă. REGULI, publicate în Monitorul Oficial

Publicat

Normele care trebuie respectate la redeschiderea teraselor au fost publicate în Monitorul Oficial, acestea stabilind că nu se va permite accesul clienţilor cu simptome respiratorii.

Mai mult, la o masă vor putea sta maximmum patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii, şi nu se vor transfera meniuri, solniţe sau alte obiecte de la o masă la alta, urmând să fie făcută dezinfecția după plecarea clienţilor.

În Monitorul Oficial a fost publicat ordinul emis de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru siguranţa alimentelor prin care se aprobă normele pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 la prepararea, servirea şi consumul produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special amenajate în exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică.

În document se arată că trebuie reorganizate circuitele de producţie şi livrare, unde este cazul, trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaţilor, dar şi existenţa unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică.

CITEȘTE ȘI: VIDEO REPORTAJ Cum arată o terasă din Alba Iulia, pregătită de ”marea deschidere” din 1 iunie. Reguli pentru clienți și personal

De asemenea, trebuie luate măsuri de respectare a distanţei între angajaţi sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie (reducerea numărului de angajaţi şi lucrul în ture, folosirea de echipament de protecţie).

Totodată, curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcute mai frecvent.

În ceea ce îi priveşte pe clienţi, nu li se va permite accesul celor cu simptome de infecţie respiratorie, iar la intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare trebuie să fie puse dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini.

De asemenea, se interzice transferul de la o masă la alta al meniurilor, solniţelor, olivierelor şi altor obiecte, care trebuie dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă.

Conform documentului, este interzis şi consumul de alimente în picioare, pentru a se minimiza circulaţia clienţilor pe terasă.

La o masă pot sta maxim patru persoane, cu respectarea distanţei de 1,5 metri între persoane, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii, care locuiesc împreună. Între scaunele de la mese alăturate  trebuie să existe o distanţă de minim doi metri.

Locurile se vor ocupa cu rezervare anterioară, pentru a evita aglomeraţia şi a face mai uşoară o eventuală anchetă epidemiologică, dacă aceasta s-ar impune.

Personalul de servire trebuie să poarte mască şi mănuşi, iar mănuşile folosite la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate