Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Ziua romilor la Sebeș. Spectacole de muzică și dansuri tradiționale, expoziții și tradiții, la Festivalul ”Amare rroma”

Publicat

Ziua romilor a fost sărbătorită în 8 aprilie și la Sebeș. La Centrul Cultural ”Lucian Blaga” s-a desfășurat prima ediție a Festivalului Județean „Amare Rroma”.

Evenimentul a debutat cu un ceremonial solemn. Au fost prezenți primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, reprezentanții comunității rrome din județul Alba, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar al Județului Alba.

Au fost rememorate tradițiile și valorile comunității rrome, marcând astfel importanța și contribuția acesteia la istoria și identitatea culturală a zonei.

Pe tot parcursul zilei, participanții au avut ocazia să se bucure de diverse activități cultural-artistice:

spectacole de muzică și dansuri tradiționale, expoziții de artă specifică, precum și prezentări ale obiceiurilor și tradițiilor rromilor.

Ziua romilor la Sebeș. Dansuri tradiționale, momente muzicale, scenetă

Partea artistică a evenimentului a fost asigurată de elevii de etnie rromă de la Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș, coordonați de Petre Căian. Este un tânăr cadru didactic îndrăgit de elevii săi și de membrii comunității. A evoluat prin studiu și prin muncă, dovedind că modelele de succes există.

Invitații lor speciali au fost tinerii care activează în Fanfara Transilvania Junior din Cugir.

Dansurile și melodia „Florăresele” au fost pregătite special de prof de limba rromani, Lidia Ursu și de mediatorul pentru rromi, Căian Petre care a coordonat întregul program.

Grupul ”Amare Rroma” a prezentat dansuri tradiționale. Copiii romi și Fanfara Transilvania Junior din Cugir au interpretat imnul ”Gelem gelem”.

A mai fost prezentată sceneta „Luludea, luludea”. Momente muzicale intitulate „Joco romano” și „Indiana trupa” au fost susținute de Dan Robert, Mario Grăuruș, Stoica Robert, Bumbu Adrian.

Momentul final l-a reprezentat interpretarea solistului Iliuță Uraganul din Sebeș, care a reușit să țină sala în picioare.

Pe lângă muzică și dans, a fost și o paradă a costumelor inspirate din design-ul celor din cultura romilor, pregatită de înv Cristina Contiș si Manica Monica.

Ziua romilor la Sebeș. Expoziție de desene și fotografii

Prin expoziția de desene și artă fotografică, organizată pe platoul din fața Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, participanții au descoperit noi aspecte din istoria, cultura și civilizația comunității rrome.

Expoziția „Viața și obiceiurile romilor în viziune artistică” a fost prezentată de elevii Liceului cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș, coordonați de prof Diane Popa, prof de sprijin Ana Lucreția Hăprian.

Prin intermediul artelor, participanții au avut ocazia să se conecteze și să împărtășească experiențe, contribuind astfel la consolidarea legăturilor interculturale și la promovarea diversității ca un element central al societății.

Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Direcția de Asistență Socială Sebeș, alături de Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax