Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Peste 200 de persoane au protestat la Alba Iulia împotriva proiectului minier de la Roşia Montană

Publicat

Duminică, la Alba Iulia, peste 200 de persoane au protestat împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, ce a primit aprobarea Guvernului şi urmează să intre în atenţia Parlamentului. Participanții la protest au scandat de-a lungul a celor două ore de manifestare lozinci precum „Trădarea de țară în aur se măsoară!” sau „Ponta nu uita, România nu-i a ta!”. Manifestarea organizată a fost autorizată, iar un echipaj al jandarmeriei Alba i-a însoțit pe protestatari, pentru păstrarea siguranței și ordinii publice.

Începând cu ora 17.00, oamenii s-au adunat în faţa Cinematografului Dacia din Alba Iulia, cu mic cu mare, pentru a protesta împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană. Aceștia au venit cu pancarte pe care erau scrise mesaje precum, „Vreau să beau apă, nu cianură”, „RMGC minte”, „ Vrem proiecte durabile, nu acceptăm poluarea”, „Roșia Montană nu e de vânzare”, „Bunicii la război, părinții la revoluție, este rândul nostru”. Mesajul care a stat tot timpul la loc de cinste în fața protestatarilor a fost: „Opriți proiectul minier de la Roșia Montană!”.

Nici copiii nu au fost indiferenți la acest protest și au venit să arate că le pasă de viitorul lor și al Roșiei Montane. Unul dintre ei a afişat mesajul: „Jos mâinile de pe viitorul meu!”

Timp de două ore, protestatarii care scandau „Uniți, salvăm Roșia Montană” au reușit să-i convingă și pe simplii cetățeni, care îi priveau de pe margine să li se alăture. Astfel că s-au adunat peste 200 de participanți la manifestarea care s-a desfăşurat pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, pentru a salva „apa, solul și viitorul”.

Protestul s-a desfăşurat fără incidente, potrivit jandarmilor care au asigurat ordinea în cadrul manifestării, respectând atribuţiile cu profesionalitate.

Reamintim că Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, 27 august, proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere România. Potrivit acordului inclus în proiect, statul va avea 25% din capitalul social al RMGC, iar redevenţa pentru proiectul minier ajunge la 6%.

Proteste pentru împotriva exploatării de la Roşia Montană au fost anunţate în mai multe orașe din țară, începând cu ora 17.00, precum București, Timișoara, Iași, Cluj, Brașov, Galați, Constanța, Arad și altele.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

14 Comentarii

14 Comentarii

  1. cristi

    duminică, 01.09.2013 at 21:21

    MULTUMIM ALBA!
    Multumim celor prezenti, celor carora le pasa!
    Este un inceput!
    Deja politicienii incep sa aibe emotii…
    TREBUIE sa mergem fiecare la parlamentarii de Alba si sa le cerem sa nu voteze aceasta lege mizerabila… Caci daca o vor vota, nu vom mai fi 200 si 2.000 sau 20.000!

  2. Anda

    duminică, 01.09.2013 at 21:34

    Oare cu cat au fost platiti acesti oameni de au iesit sa se impotriveasca deschiderii de noi locuri de munca, intr-un judet unde ele se numara pe degete?

    • Andrei

      luni, 02.09.2013 at 01:01

      Au fost platiti cu bun simt, ca tu cea care arati cu degetul si copii tai in viitor sa bea o apa curata si sa respire un aer curat. Totul se rezuma la bani care apoi ai dai medicilor spaga sa te scape de cancer! Locuri de munca sunt … doar sa si vrea cineva sa lucreze …hai sa nu ne mai ascundem dupa degete!

    • cristi

      luni, 02.09.2013 at 04:30

      Anda, chiar nu ne-a platit nimeni!
      Din fericire mai sunt OAMENI care fac ceea ce simt, lupta pentru o cauza, o fac din inima, si mai ales o fac VOLUNTAR! Notiune pe care voi, de la RMGC, nu o pricepeti nicicum, asa-i??
      Voi „MINERII” stiti una si buna: Totul se face pe bani! Va caracterizeaza LACOMIA si NEPASAREA! Si mai ales vi se potriveste deviza minerilor din 90: „NOI MUNCIM, NOI NU GANDIM”

    • Andrei

      luni, 02.09.2013 at 08:39

      Acești oameni nu au fost plătiți cu nimic. Au ieșit în stradă deoare au simțit că înțelegerea dintre Guvern și RMGC are un caracter nefast pentru societatea românească. Locurile de muncă promise (puține și temporare) sunt un motiv de propagandă nu un argument viabil pentru începerea exploatării din Roșia Montană?

      Ps. Nu crezi c-ar costa cam mult să plătești 200 de oameni să iasă în stradă?
      Din fericire noi nu ne-am lăsat cumpărați de RMGC !

    • Ioan

      luni, 02.09.2013 at 08:46

      Cu nimic, și sincer îmi pare rău că nu am putut ajunge și eu acolo. Decât o plată în cianură mai bine nu primești nimic.

    • McGigi

      luni, 02.09.2013 at 11:21

      Anda, ia-ti postarile pe site-urile voastre, ale goldistilor. Esti o prezenta permanenta, obraznica si nesimtita pe orice site care gazduieste ceva referitor la exploatarea de la Rosia Montana sub nick-urile Zmeutza, Samson, Anda etc. Sper sa ajungi curand somera.
      Ca sa te lamuresc: in judetul Alba, locurile de munca nu se numara pe degete. Somerii care refuza sa se reorienteze/recalifice isi merita soarta. Ia-o pe doamna Lungu si invat-o o meserie, nu sa stea acasa si sa-si planga singura de mila – ca n-o merita – nu sa f… buha (cum singura declara) sau sa croseteze sosete. Atunci ai ajuta-o.

  3. Kolos Andrei

    duminică, 01.09.2013 at 23:46

    BRAVO ALBA IULIA ( CLuj Napoca)

  4. Mihai Enache

    luni, 02.09.2013 at 01:09

    @Anda, vezi că ai postat exact același comentariu pe mai multe site-uri sub diferite nume. Tu cât îți iei pentru dezinformare?

  5. k

    luni, 02.09.2013 at 05:14

    Anda, tu crezi ca plateste cineva pentru asa ceva? esti inapta mintal incat nu realizezi ca se plateste exact invers… pentru musamalizare, pentru minciuni, pentru promisiuni… rmgc plateste pt propaganda pt ca ei au bani, iar nu cei ce vin in strada sunt cei platiti ci oameni de genul Sanda Lungu https://w ww.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Z-HCjgqEDuI.

  6. coleg

    luni, 02.09.2013 at 11:03

    S-a facut un referendum si 67% au fost pentru proiectul Rosia Montana. Deci nu ne putem impiedica de 200 de oameni care stateau la terase si s-au gandit sa faca si ei ceva, sa protesteze.Cei care protesteaza din alte judete si n-au fost in viata lor la Rosia Montana, sa vina sa traiasca 6 luni acolo fara serviciu si fara bani si apoi sa vedem daca mai protesteaza. Sa ne lase in pace Miticii impreuna cu Daciana Ponta ca habar nu au unde-i Rosia Montana

    • Geos Costan

      luni, 02.09.2013 at 20:32

      Referendumul a fost invalidat pentru că nu a fost prezenţa mare la vot. Deci, 67% din maxim 50%=?
      Dacă oamenii ăia stau fără servici şi bani, cum oare mai există Roşia Montană? Şi dacă începe extracţia, cine mai rămâne acolo? Nu va mai fi nimic, nici om, nici animal, nici plantă.

      • crys

        marți, 03.09.2013 at 09:25

        @ Geos…Rosia Montana a existat intotdeauna datorita mineritului, iar daca vrei sa stii RMGC tine 500 de angajati de ani multi in spate fara a avea niciun profit. In plus, Romania este o tara europeana, trebuie respectate niste legi ca nu suntem in jungle…dar se pare ca te cam tragi de pe acolo…

  7. cristina

    marți, 03.09.2013 at 10:35

    duminica am fii putut sa fim mai multi ..bravo celor care cred intr.un viitor mai curat

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax