Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO/VIDEO: Ruina bisericii reformate de la Benic, curățată și propusă pentru protejare de urgență

Publicat

Foto: Calin Suteu

Foto: Calin Suteu

Reprezentanți ai Departamentului de Istorie, Arheologie și Muzeologie aI Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, împreună cu studenți, masteranzi la Arheologie, Istorie, Patrimoniu și colaboratori externi (voluntari de la Toskana Garten și Asociația Neuer Weg) au curățat ruina bisericii reformate din Benic (județul Alba) în vederea obținerii datelor necesare unei conservări și protejări de urgență. Acțiunea de igienizare și documentare a acestui monument de secol XIII reprezintă un prim pas pentru salvarea lui.

”Benic, jud. Alba, biserica reformată (sec. XIII), documentare fotografică aeriană (pe un vânt primăvăratic, de pe zăpadă)… Acum biserica are loc să respire… și să mai primească și alte ajutoare… Am fost ieri la Benic, la biserica reformată în ruină, după cum am promis. S-a curățat bună parte a ruinei, așa că și s-a putut face documentarea necesară arhitectului și expertului tehnic. Așteptăm întăriri. Doar documentația nu a ajunge ca să o salvăm… Împreună cu: Hans Hedrich,  Călin Șuteu, Sebastian Manolescu, Claudiu Purdea, Diana Elena, Tania Dicusar, Diana Mealha, Gabriel Izdraila Gabriel, Laura Ionescu, Andrei Nasta, Toskana Garten, Dan Bera, EM MA, Dragos Sasu – adică studenți, masteranzi la Patrimoniu și Arheologie + colaboratori externi fideli proiectelor noastre care înseamnă voluntariat pentru patrimoniul cultural” a anunțat unul dintre organizatorii acțiunii, pe contul de facebook al Departamenului de Istorie, Arheologie și Muezologie al UAB.

Stare avansată de degradare

Monumentul este în prezent într-o stare de degradare avansată. Zidurile masive sunt sparte în mai multe locuri, iar turnul-clopotniță este mai mult o amintire a ceea ce a fost odată. Cu toate acestea, ruinele bisericii domina încă satul, pe culmea Dealului Bodor asa cum a făcut-o de mai bine de 500 de ani. Biserica a fost funcțională până în 1948, când slujbele religioase pentru puținii credincioși rămași în sat erau ținute de către preotul din Oiejdea. Lipsa reparațiilor și a întreținerii a făcut ca procesul de degradare să avanseze rapid.

YouTube video

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax