Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fragment de vas preistoric, descoperit la Tărtăria, exponatul lunii februarie la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Publicat

fragment vs preistoric

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia prezintă miercuri exponatul lunii februarie. Este vorba despre “Vasul-capac cu reprezentare antropomorfă de la Tărtăria – Gura Luncii”, un obiect ce prezintă detalii din cultura Vinča, de acum 6000 de ani.

Fragmentul de vas aflat în colecția de preistorie a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia provine din cercetarea arheologică preventivă efectuată în cursul anului 2014 la Tărtăria-Gura Luncii.

Pe fragmentul de vas este redată o față umană stilizată (ochii, nasul, orbitele oculare și sprâncenele) în manieră tipică culturii Vinča, cultură arheologică ce a evoluat pe teritoriul României aproximativ acum 6000 de ani.

“Prin analiza piesei și a contextului descoperirii putem presupune o serie de idei legate de credințele religioase ale comunității vinciene de la Tărtăria”, transmit reprezentanţii muzeului.

Evenimentul este organizat miercuri, 6 februarie, de la ora 11.00, de către Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax