Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Racheta lansată recent de China s-a întors necontrolat, duminică dimineața, pe Pământ

Publicat

Fragmente desprinse din cea mai mare și mai puternică rachetă spațială a Chinei urmează să cadă pe Pământ duminică, 31 iulie, în urma unei reintrări necontrolate în atmosfera Pământului.

Anunțul a fost făcut chiar de guvernul de la Beijing, ai cărui reprezentanți susțin că riscurile sunt mici pentru populația de la sol.

Primul zbor efectuat de Long March 5B a avut loc în 2020.

Racheta Long March 5B a fost lansată acum o săptămână pentru a transporta pe orbită un laborator științific al viitoarei stații spațiale chineze.

Așa cum s-a întâmplat și în timpul celor două zboruri precedente, treapta centrală a rachetei chineze, cu o lungime de 100 de metri și o greutate de 22 de tone, a ajuns pe o orbită joasă după ce și-a epuizat combustibilul și s-a desprins de încărcătura utilă, potrivit Antena 3.

Nu se știe unde va cădea exact

În cele din urmă, acest cilindru gigantic se va dezintegra în atmosferă, dar construcția este suficient de masivă pentru ca numeroase fragmente desprinse din ea să ajungă la sol, într-o suprafață estimată cu o lungime de 2.000 de kilometri și o lățime de 70 de kilometri, potrivit specialiștilor din Statele Unite.

Zona probabilă în care se vor prăbuși aceste deșeuri spațiale este imposibil de identificat în avans.

Cele mai recente date de monitorizare arată că reintrarea în atmosferă a vehiculului chinez se va produce duminică la ora 00:25 GMT (ora 03:25 dimineața în România).

Care sunt riscurile după impact

Estimarea privind impactul are o eroare de plus sau minus 16 ore, potrivit Aerospace Corp, un centru non-profit de cercetare din SUA, finanțat din fonduri guvernamentale.

Riscul general pentru oamenii și bunurile aflate la sol este destul de scăzut, ținând cont de faptul că 75% din suprafața Pământului aflată pe traiectoria potențială a acestor deșeuri spațiale este acoperită de apă, deșert și junglă, a precizat Ted Muelhaupt, analist al Aerospace Corp.

Totuși, există posibilitatea ca fragmente desprinse din rachetă să cadă într-o zonă populată, așa cum s-a întâmplat în luna mai 2020.

Atunci, fragmente dintr-o altă rachetă chineză Long March 5B au căzut în Coasta de Fildeș, avariind grav mai multe clădiri, însă incidentul nu s-a soldat cu victime omenești.

Racheta chinezească s-a întors necontrolat pe Pământ

UPDATE, 31 iulie 2022: Racheta chinezească s-a întors necontrolat pe Pământ sâmbătă, au declarat oficiali ai Departamentului american al Apărării, care au reproşat Beijingului că nu a împărtăşit informaţii despre obiectul potenţial periculos.

Comandamentul spaţial american „poate confirma că racheta Long March 5B (CZ-5B) a Republicii Populare Chineze (RPC) a reintrat deasupra Oceanului Indian la aproximativ 10:45 AM MDT pe 30/7″, a declarat unitatea militară americană pe Twitter.

sursa foto: pexels.com, free

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax