Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Frână” pentru recuperatorii de creanţe. Limite la sumele pe care le pot cere datornicilor. Prevederi dintr-un proiect adoptat de Senat

Publicat

contabil datorie Recuperatorii de datorii ar urma să respecte limite de sume pe care vor putea să le ceară celor cu restanţe la bănci. Suma maximă nu va putea depăşi dublul cuantumului plătit instituţiilor de credit pentru cumpărarea debitelor. Prevederea apare într-un proiect legislativ adoptat marţi de Senat.

„Creanţele cesionate pot fi valorificate până la un prag maxim reprezentând dublul sumei din valoarea de cesiune a creanţei, prevăzută în contract, dar fără a depăşi valoarea debitului principal restant”, se arată în proiect.

Recuperarea creanţei se va putea realiza şi în rate, în urma negocierii dintre debitor şi proprietarul de drept al creanţei, respectiv cesionarul.

„Debitul principal constituie suma la care s-a încheiat contractul de credit sau cea stabilită în urma unei evaluări autorizate şi certificate în condiţiile legii”, se arată în raportul Comisiei juridice a Senatului.

Iniţiatorii proiectului consideră necesară impunerea unei astfel de măsuri întrucât persoanele îndatorate devin captive firmelor de recuperări, fiind nevoie de protecţie pentru milioanele de cetăţeni români care au debite.

Mai mult, aceştia consideră ca instituţiile financiare nebancare nu se subordonează în niciun fel BNR şi au parte de o legislatie permisivă, similară celei a SRL-urilor, ceea ce conduce la apariţia a numeroase abuzuri.

Unul dintre iniţiatori explica recent că datoriile sunt vândute de bănci firmelor de recuperare cu doar 10% din valoarea lor contabilă. Proiectul va intra în atenţia Camerei Deputaţilor.

În schimb, Guvernul nu susţine propunerea legislativă, motivând că patrimoniul privat va fi serios afectat şi că prevederile contravin principiilor economice ale pieţei libere, afectând procesul de negociere.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax