Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FRF a lansat o platformă de raportare a cazurilor de corupţie din fotbalul românesc. Reclamaţii sub protecţia anonimatului

Publicat

frf raportare coruptie Federația Română de Fotbal (FRF) a lansat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, o platformă de raportare a cazurilor de corupție din fotbalul românesc.

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a precizat că inițiativa aceasta face parte din ”Planul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din România în perioada 2015-2020”, aprobat luni de Adunarea Generală a forului național.

”FRF are acum un sistem de raportare a cazurilor de corupție din fotbalul românesc. Vreme de două decenii nu s-a făcut nimic din această perspectivă. Jucători, antrenori și arbitri au acum ocazia să raporteze sub protecția anonimatului orice acțiuni contrare intereselor fotbalului. În 24 de ore colegii mei vor analiza și vor demara colaborarea cu instituțiile abilitate. Este un început de drum, un prim pas în proiectul de integritate a fotbalului”, a declarat Burleanu, menționând că proiecte similare se implementează în prezent în alte două țări, Finlanda și Belgia, ceea ce face din FRF una dintre primele federații europene care implementează o astfel de tehnologie.

Managerul departamentului de integritate din cadrul FRF, fostul jurnalist Costin Negraru, a spus că cea mai mare parte a acțiunilor și-ar consuma efectele, dacă ar fi făcute publice și a solicitat răbdare până la primele rezultate concrete.

Platforma a fost realizată integral în cadrul Federației Române de Fotbal.

”Platforma anticorupție este un prim pas spre normalitate și transformă FRF într-un aliat al actorilor principali din fotbal, jucători, antrenori, arbitri. Înlăturăm astfel imaginea unei instituții care nu a fost capabilă să identifice, să susțină sau să îi protejeze pe cei care au avut curajul să raporteze lucrurile murdare din fotbalul românesc”, a spus Negraru.

Oficialul FRF a precizat că platforma fotbalcurat.frf.ro va fi prezentată în fiecare vestiar din primele trei ligi ale fotbalului românesc, începând de săptămâna viitoare, cu începere de la ligile inferioare, unde sunt ”cele mai multe probleme”.

”Nu ne așteptăm ca dintr-o dată să fim inundați cu raportări, pentru că nu am fost obișnuiți cu astfel de sesizări. În timp le vom arăta că suntem parteneri de încredere. Site-ul poate fi accesat atât de pe computere, cât și de pe telefoane mobile. FRF va emite automat peste 20.000 de coduri de acces, similare cu PIN-urile bancare, pentru jucători, antrenori și arbitri, care vor fi înmânate personal, aleatoriu.

Este cel mai sigur, eficient și comod mijloc de raportare a problemelor. Autorii pot rămâne anonimi, dar se vor lua în considerare toate cazurile semnalate. În 24 de ore, autorul sesizării trebuie să își verifice contul, pentru răspuns, lui putându-i-se solicita alte informații. De asemenea sistemul are un sistem de mesagerie în timp real”, a explicat Negraru.

Costin Negraru consideră că ”vremea blaturilor n-a trecut, vremea meciurilor aranjate, pentru pariuri sau pentru puncte, nu a trecut. Dacă cineva crede că va trece vreodată se înșeală amarnic”.

”Sunt jucători care vor să vorbească, să denunțe fapte de corupție. Nu putem fi peste tot, dar acest sistem ne ajută”, a mai spus Negraru, care a precizat că FRF are mijloace restrânse de investigație, dar se va adresa autorităților abilitate. Negraru a afirmat că dacă va exista o singură raportare în acest an atunci sistemul va fi considerat un succes și a subliniat că sunt deja suficiente cazuri raportate autorităților și alte piste în lucru.

Un caz concret a fost prezentat în conferința de presă, o plângere a clubului Rapid CFR Suceava la meciul cu ACS Berceni, din liga a doua, dar Negraru a precizat că la FRF nu a sosit nicio solicitare din partea celor care se ocupă de plângerea clubului sucevean (poliția, n. red.).

”Și alte federații europene au aceleași probleme, care se regăsesc pe ordinea de zi a UEFA și FIFA”, a evidențiat Burleanu, care a subliniat că ”FRF aderă la valorile fundamentale, principiile și obiectivele strategiei naționale anticorupție 2015-2020”.

Președintele FRF a mai menționat faptul că va semna, în cursul zilei de joi, un memorandum prin care forul național își va anunța susținerea valorilor fundamentale, a principiilor și obiectivelor strategiei naționale anticorupție, disponibilitatea de a colabora cu instituțiile abilitate, cu instituțiile sportive naționale cu competențe în integritate pentru scăderea numărului de nereguli și implementarea unui sistem de raportare și aplicare a sancțiunilor disciplinare.

Costin Negraru a dezvăluit că România are probleme din punct de vedere al corupției în fotbal, dar acestea nu sunt la fel de mari ca în alte țări, în unele țări vecine existând și de patru-cinci ori mai mare ca la noi. ”Nu stăm bine, dar sper să apară rezultatele pe care le așteaptă toată lumea”, a întărit Negraru.

Până acum nu s-a înregistrat nicio plângere în care să fi fost implicat un oficial al federației sau al forurilor fotbalistice județene.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cipri

    marți, 12.07.2016 at 12:30

    Coruptii sunt cei de la FRF.
    Aducem cetatean german antrenor la Echipa Nationala . Rusine.Rusine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax