Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FSANP: Pentru infractori se cheltuie de peste 1.000 de ori mai mult decât pentru victimele acestora

Publicat

Penitenciarul Aiud

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) afirmă că viitorul mecanism de protecție a victimelor trebuie scos de sub control politic pentru că cine a deturnat fonduri în interes de partid de la copii aflați în dificultate o va face și de la victimele infracțiunilor. Sindicatele din penitenciare acuză și că pentru deținuți se cheltuie de peste 1.000 de ori mai mult decât pentru victimele infracțiunilor.

Reacția vine după ce Ministerul Justiției a pus în dezbatere Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2004 privind unele masuri pentru asigurarea protecției victimelor infracțiunilor.

„Cu aproape 3 ani întârziere, România începe timid să pună în practică Directiva 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității. Între timp au fost peste 20 de inițiative pentru protecția infractorilor, dacă excludem modificarea de ansamblu a legilor justiției și a legislației penale în același scop”, afirmă sindicaliștii într-un comunicat de presă.

Ei spun că, deoarece că riscul că banii alocați pentru protecția victimelor infracțiunilor să fie deturnati în scopuri politice este cât se poate de real, consideră oportun că acest viitor mecanism de protecție a victimelor să nu fie gestionat de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului: „De acolo s-a demonstrat că pot fi deturnati bani pentru partid prin angajări fictive.”

”Deoarece Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, este condamnat în prima instanța pentru deturnarea banilor destinați copiilor aflați în dificultate, în interes de partid. Este, deci, extrem de posibil că și banii destinați victimelor infracțiunilor să aibă aceeași soarta dacă aceștia rămân sub control politic și dacă mecanismul instituțional presupune încadrarea de personal la comandă politică”, se spune în comunicat.

Federația sindicatelor din penitenciare acuză și că există o discrepanța majoră între resursele alocate victimelor și cele alocate infractorilor: „1,2 milioane de euro/an pentru victime, versus 1,3 miliarde de euro/an pentru deținuți. De peste 1.000 de ori mai multe resurse alocate pentru infractori, iar această prăpastie este adâncită de costurile măsurilor recent adoptate sau propuse.”

„Costurile estimate pentru fiecare deținut pus în libertate prin recursul compensatoriu și care recidivează sunt de peste 24 mii euro/recidivist. Estimăm peste 5.000 de recidiviști din <promoția Toader> în următorii ani și peste 120 milioane/an în prejudicii pentru victime, costuri sociale și de administrare a justiției. La aceste sume se adaugă peste 13 milioane euro/an pentru sisteme de supraveghere electronică pentru detenția la domicliu și peste 500 de milioane de euro pentru despăgubirile propuse a fi acordate foștilor deținuți”, estimează sursă citată.

sursa: hotnews.ro, fsanp.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax