Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fugarii ar putea fi obligați să suporte cheltuielile de aducere în țară. Legea a fost aprobată la Senat

Publicat

Senat

Fugarii ar putea fi obligați să suporte cheltuielile de aducere în țară. Senatul a adoptat luni un proiect legislativ iniţiat de Guvern în acest sens.

Acesta reglementează modalitatea de stabilire a cheltuielilor judiciare în cazul fugarilor care s-au sustras de la urmărirea penală sau de la judecată. De asemenea, prevede modalitatea de recuperare a cheltuielilor ocazionate de aducere în ţară a acestora.

”E vorba de proiectul care prevede ca fugarii să fie obligați să-și suporte cheltuielile de aducere în țară avansate de către stat. Cui se aplică? Persoanelor urmărite internațional:

– cele pentru care a fost emis mandat european de arestare

– ⁠și cele care au fugit în afara Uniunii Europene și pentru care se desfășoară procedura de extrădare.

Cele 2 ipoteze pe care le are în vedere proiectul de lege:

– Când fugarul se sustrage de la urmărire penală sau judecată, cheltuielile în cauză devin cheltuieli de judecată și se pun în sarcina inculpatului prin hotărârea definitivă de condamnare (în caz de achitare, rămân în sarcina statului).

– Când fugarul se sustrage de la executarea pedepsei (adică este deja condamnat definitiv și fuge din țară) cheltuielile făcute cu aducerea lui în țară vor fi recuperate printr-o acțiune în instanța civilă. Ministerul care a făcut cheltuielile este cel care va iniția acțiunea. Ea va fi scutită de taxa de timbru și se va judeca cu celeritate”, a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Fugari din România. Cât a cheltuit statul până acum

În 2023, România a cheltuit aproximativ 10.025.000 lei, pentru aducerea a 803 fugari.

Anul acesta, până în data de 9 aprilie, au fost aduși 233 de fugari, mai precizează ministrul.

„Cheltuielile care revin statului român, în cazul în care persoana solicitată, persoana extrădată sau persoana extrădabilă, după caz, s-a sustras urmăririi penale sau judecăţii, vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare

de către instanţa de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală.

Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în ţară a persoanei solicitate, a persoanei extrădate sau extrădabile, după caz, care s-a sustras executării pedepsei, autorităţile române au drept de regres, la instanţa civilă competentă.

Această cauză se judecă cu celeritate şi este scutită de taxă de timbru”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Acesta completează art.16 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Senatul este prima Cameră legislativă în acest caz, potrivit Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax