Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fugarii, obligați să-și achite cheltuielile de aducere în țară. Legea a fost promulgată. Care este procedura

duba politie

Publicat

Fugarii vor fi obligați să-și achite cheltuielile de aducere în țară. Legea a fost promulgată, luni, de președintele Klaus Iohannis. A fost stabilită procedura prin care sunt recuperate sumele pe care statul român le plătește în aceste cazuri.

Actul normativ aduce completări la Legea 302/2004.

„Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, legea care îi pune pe condamnaţii fugari să-şi plătească toate cheltuielile de readucere în ţară. Indiferent dacă e adus cu maşina, cu avionul, din Australia, din Bulgaria sau din orice alt colţ al lumii. Cei care vor să se sustragă de la executarea pedepsei să se gândească de două ori înainte sau chiar de nouă de acum”, a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

Ea a adăugat că statul român a cheltuit şi 60.000 de lei pentru aducerea unui singur fugar. În anul 2023, statul român, prin Ministerul Afacerilor Interne, a cheltuit peste 10.000.000 lei, potrivit sursei citate.

Fugarii, obligați să-și achite cheltuielile de aducere în țară. Modificările din lege

Pe 14 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege pentru completarea articolului 16 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală. Potrivit acestuia, costurile aferente preluării fugarilor vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare.

Iniţiativa vizează limitarea fenomenului „fugarilor” şi descurajarea acestei atitudini infracţionale.

Costurile aferente preluării persoanelor care se sustrag de la urmărire penală sau judecată vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare. Totodată, în ceea ce priveşte costurile aferente preluării persoanelor urmărite care se sustrag de la executarea pedepsei, autorităţile române dobândesc un drept de regres, la instanţa civilă competentă.

Cheltuielile care revin statului român în cazul în care persoana solicitată, persoana extrădată sau persoana extrădabilă, după caz, s-a sustras urmăririi penale sau judecăţii vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare, de către instanţa de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală, potrivit expunerii de motive.

Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în ţară a persoanei solicitate, a persoanei extrădate sau extrădabile, după caz, care s-a sustras executării pedepsei, autorităţile române au drept de regres, la instanţa civilă competentă.

Această cauză se judecă cu celeritate şi este scutită de taxă de timbru, mai prevede proiectul. Categoria acestor cheltuieli se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Justiţiei şi a Ministerului Afacerilor Interne, potrivit Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax