Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fumatul, interzis în apropierea școlilor dar și în mașini, în prezența copiilor. Amenzi pentru aruncarea chiștoacelor pe stradă

Publicat

tigara

Fumatul, interzis în apropierea școlilor dar și în mașini, în prezența copiilor. Fumatul ar putea fi interzis în apropierea şcolilor şi a spitalelor, dar și în apropierea stațiilor de transport în comun. De asemenea, pentru protejarea sănătății copiilor, fumatul va fi interzis și în mașini, în prezenţa minorilor.

Cei care vor arunca chiştoace de ţigări şi alte deşeuri din tutun pe stradă, pe trotuar, în parcuri și alte locurile publice vor risca o amendă între 100 și 500 de lei. 

Senatorii au aprobat, pe 16 octombrie, prelungirea termenului de adoptare tacită a proiectului „Fără tutun lângă copii”. Astfel, noul termen se împlinește la data de 3 noiembrie 2023.

Proiectul vizează completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, precum şi completarea si modificarea Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială.

Inițiativa legislativă urmărește extinderea zonelor în care fumatul este interzis, pentru a proteja copiii de consecinţele nocive ale fumatului pasiv.

Un raport al organizaţiei Salvaţi Copiii relevă că 15% dintre fumătorii adulţi din România au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38% înainte de a împlini 18 ani. 14,6% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează actual tutun, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii din această categorie de vârstă au şanse mari de a deveni în curând fumători zilnic. 8,2% dintre copii (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) ţigarete electronice. 3,1% dintre copiii şcolarizaţi (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) dispozitive electronice de încălzit tutun.

Fumatul interzis în apropierea şcolilor, în parcuri, locuri de joacă și stații de autobuz

Potrivit inițiatorilor, modificările legislative propuse reprezintă o măsură de protecţie pentru copii, care sunt foarte vulnerabili la fumul de tutun.

Proiectul prevede interzicerea fumatului:

  • în toate spaţiile publice închise
  • spaţiile închise de la locul de muncă
  • mijloacele de transport în comun, în gări şi autogări
  • în staţiile de aşteptare ale mijloacelor de transport în comun şi în apropierea acestora pe o distanţă de minimum 15 metri
  • în parcurile, terenurile sportive şi locurile de joacă pentru copii şi în apropierea acestora
  • în apropierea unităţilor sanitare şi de învăţământ pe o distanţă de minimum 25 de metri

De la prevederile menționate anterior vor face excepție spațiile de deținere (celulele) în care sunt cazate persoanele private de libertate.

Distanța la care fumatul va fi interzis în apropierea școlilor și spitalelor va fi astfel de minimum 25 de metri.

În apropierea stațiilor de transport, distanța minimă se reduce la 15 metri.

„Aceste limite precise vor face mai uşoară aplicarea legii şi vor ajuta la protejarea sănătăţii publice, în special a copiilor şi a celor vulnerabili”, au explicat parlamentarii.

Fumatul interzis în mașini, în prezența minorilor

Pentru protejarea copiilor de efectele dăunătoare ale fumatului, legea va interzice și fumat în interiorul autovehiculelor în prezenţa minorilor.

„Acest articol interzice fumatul în maşini în prezenţa minorilor, protejând astfel sănătatea copiilor într-un mediu care este adesea uitat”, au explicat inițiatorii.

Amenzi pentru aruncarea chiștoacelor în locuri publice

Proiectul de lege introduce sancțiuni contravenționale pentru aruncarea chiștoacelor de țigări pe stradă, în parcuri sau alte locuri publice.

Astfel, cei care vor arunca în locurile publice chiştoace şi de alte deşeuri rezultate din consumul de tutun vor risca amenzi de la 100 lei la 500 lei.

Potrivit parlamentarilor, schimbările preconizate fac parte dintr-o viziune mai largă de a transforma România într-o ţară în care copiii şi tinerii pot creşte într-un mediu mai sănătos, protejaţi de efectele dăunătoare ale fumatului.

Dacă proiectul va trece de Senat, acesta urmează să fie dezbătut şi supus plenului Camerei Deputaţilor, for legislativ decizional.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. dolfi

    marți, 17.10.2023 at 21:19

    pasi spre normalitate. PE cand si fumatul in blocurile colective de locuinte, pe fereastra sau pe balcon, fara sa tina seama de ceilalti vecini?

  2. Mark

    miercuri, 18.10.2023 at 07:21

    What about the Cafe’s and eateries that have terraces within 25 meters of an educational building? There’s plenty of them. Or within 15 meters of a health institute? If I want to smoke in my OWN private car, regardless of who’s in it, what right does the government say I can’t? It’s a sad day for the people of Romania. We are one step closer to the circle of life and becoming a dictatorship/authoritarian once again.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax