Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Funcționarii din primăriile de comune protestează din nou. Anunță ”grevă japoneză cu exces de zel”. Cum va fi afectată activitatea

Publicat

Funcționarii din primăriile de comune vor începe acţiunile de protest. Sindicatele din administrație susțin că Guvernul nu a ţinut cont de solicitările acestora privind salarizarea.

Anunțul a fost făcut joi de liderul Sindicatului Naţional al Salariaţilor Comunelor şi Oraşelor din România – SCOR, Dan Cârlan.

Salariaţii vor ţine o grevă de avertisment de două ore, zilnic. În restul programului vor fi în grevă japoneză, prin metoda excesului de zel.

„Astăzi am depus notificare către guvern prin care anunţăm că luni dimineaţa expiră suspendările convenite de comun acord, reintrăm în calendarul de grevă. Începând de luni, întreaga suflare din primăriile comunelor din România va fi în acţiune de protest.

Vom începe cu o săptămână de greve de avertisment de câte două ore, zilnic. Nu vă pot spune o oră la care se va desfăşura acţiunea, pentru simplul fapt că nu vrem să fie o oră fixă. În fiecare zi va fi o altă oră la care încep cele două ore de protest”, a precizat Cârlan, potrivit Agerpres.

Grevă japoneză cu ”exces de zel”

El a menţionat că de săptămâna viitoare se va intra şi în „grevă japoneză cu exces de zel”. Asta înseamnă că salariaţii vor rezolva petiţiile şi solicitările, dar la limita termenului prevăzut de lege.

„Sunt lucrări pentru care termenul prevăzut de lege este de 30 de zile, sunt lucrări pentru care termenul este de 15 zile. La limita termenului prevăzut de lege vom elibera toate lucrările.

Vom munci la fel ca şi până acum. Dar dacă se va simţi o presiune în comunitatea locală, asta va însemna că

  • întreaga suflare din primării în momentul de faţă îşi desfăşoară activitatea într-un parteneriat deplin cu cetăţenii din satele noastre
  • şi că dacă astăzi dăm orice adeverinţă în două ore sau, cel târziu, a doua, a treia zi – un certificat de urbanism sau o autorizaţie de construcţie

înseamnă că noi suntem alături de comunitatea locală.

În momentul în care vom trece la rezolvarea lucrărilor în termenul maxim prevăzut de lege, se va simţi diferenţa.

Ca să nu ne mai înjure lumea că suntem mulţi, puturoşi şi bine plătiţi. Toate aceste trei calificative sunt jignitoare şi sunt nelalocul lor. Dar le întâlnim pe stradă, în fiecare zi”, a spus el.

Salarii rămase la nivelul anului 2021

Dan Cârlan a declarat că acţiunile de protest sunt demarate în contextul în care

  • în luna aprilie Guvernul ar urma să analizeze execuţia bugetară pentru trimestrul întâi
  • şi va stabili dacă poate acorda creşterile salariale solicitate.

El a mai precizat că angajaţii primăriilor de comună sunt singurii din sistemul bugetar care au rămas cu salarizarea la nivelul anului 2021.

Potrivit acestuia, 60.000 de angajaţi de la nivelul primăriilor de comună „aşteaptă mila Guvernului”

  • pentru o majorare salarială promisă, de 500 de lei brut.

El a menţionat că în urmă cu şase săptămâni liderii sindicali au mai fost la Palatul Victoria pentru a notifica Guvernul cu privire la declanşarea grevei generale. În acest interval „nu s-a întâmplat absolut nimic”.

„Două zile mai târziu, am semnat o minută cu guvernul, prin care ne-au solicitat două săptămâni, în vederea

calculării impactului bugetar pentru cerinţele de natură salarială pe care le-am avut

şi pentru a iniţia actul normativ care rezolvă problema, cu promisiunea că lucrurile se vor rezolva amiabil.

Promisiunea a fost reiterată de către domnul prim-ministru după două săptămâni, în faţa a 350 de primari prezenţi la Adunarea Generală a ACoR, cum că ‘săptămâna viitoare, gata, ne organizăm şi rezolvăm problema’.

Au mai trecut patru săptămâni de atunci şi nu s-a întâmplat absolut nimic. Impactul financiar a fost calculat din prima întâlnire de către colegii de la Ministerul Finanţelor – este unul infim, sunt 315 milioane de lei”, a spus Dan Cârlan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax