Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Furturi de conturi de Facebook și Instagram anchetate de procurorii DIICOT Alba Iulia. Cum au acționat hackerii în trei cazuri

Publicat

Procurorii DIICOT Alba Iulia au avut recent de anchetat furtul a trei conturi de Facebook a unor persoane din Alba. Cazurile au ajuns în atenția anchetatorilor DIICOT Alba Iulia, după ce au depus o plângere la poliție că nu își mai pot accesa contul de pe rețeaua socială. 

În fiecare caz în parte, a fost vorba despre un furt de date informatice. 

În primul caz o femeie s-a trezit că nu îți mai poate accesa contul de Facebook, după ce a primit o serie de mesaje pe telefonul pe care avea și contul de Facebook conectat pe telefonul respectiv.

La un moment dat într-un mesaj era anunțată că pe telefonul respectiv ar fi trei viruși. Apoi după ce a raportat la poliție furtul de conturi, alături de polițiști a observat că au existat mai multe conectări de pe diferite IP-uri pe contul său de Facebook, iar că cei care au accesat contul de pe rețeaua socială au reușit să intre pe Facebook, după ce s-au logat în prealabil pe contul de email.

În timpul anchetei penale, persoana vătămată a declarat că a reușit să își recupereze contul, iar în data de 17 octombrie 2022, anchetatorii au cerut confirmarea renunțării la urmărirea penală, aceasta fiind acceptată de către judecători.

Într-un alt caz, o altă persoană din Alba a observat că în luna aprilie a anului 2022, contul de Facebook i-a fost spart și că nu își mai poate accesa pagina de pe rețeaua socială.

Mai mulți apropiați ai persoanelor vătămate au raportat contul de Facebook ca fiind unul furat. La un moment dat, acesta primit mai multe mesaje care păreau fiind scrise cu Google Translate, în limba franceză, prin care erau anunțat că parola profilului de pe rețeaua socială a fost schimbată.

După o perioadă, persoana vătămată a cerut ca ancheta să fie oprită deoarece și-a recăpătat controlul asupra contului. De asemenea procurorii DIICOT Alba Iulia au cerut renunțarea la urmărirea penală, fapt acceptat de magistrați.

O altă persoană a raportat furtul unui cont de Instagram, în luna aprilie a anului 2022.

Mai exact, ”în data de 11 aprilie 2022, persoana vătămată a primit un mesaj pe rețeaua de socializare Instagram de la contul denumit ”contactsupport66 prin care era anunțată despre faptul că, în scurt timp contul său cu denumirea ”(…)”, urmează să fie șters.

În conținutul mesajului era trecută adresa de e-mail (…), unde a expediat un mesaj pentru a clarifica situația creată. Ulterior, persoana vătămată a primit un răspuns prin care i se solicita să acceseze un link unde să ceară verificarea contului pentru ca acesta să nu fie șters.

La scurt timp după ce a accesat acel link, a constatat că a fost delogată de pe contul său Instagram, i-a fost schimbată parola, adresa de e-mail pentru recuperarea contului și numărul de telefon asociat, fiindu-i astfel restricționat accesul la acesta.

În aceeași zi, persoana vătămată a primit un mesaj pe aplicația Whatsapp de la o persoană care utiliza numărul de telefon, din care reieșea faptul că a intrat în posesia contului său Instagram, solicitând pentru recuperare suma de 70 euro, pe care nu a achitat-o”, se arată în motivarea instanței.

Deoarece nu au putut localiza cu exactitate locația din care a fost trimis link-ul prin care s-a furat contul de Instagram, procurorii DIICOT au cerut renunțarea la urmărirea penală, fapt acceptat de magistrați în data de 17 octombrie 2022.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax