Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fuziune prin absorbţie, soluţia comasării Şcolii nr. 2 din Cugir cu unitatea de învăţământ „Singidava”. Primăria cere ministerului garantarea salariilor profesorilor

Publicat

Primăria Oraşului Cugir solicită secretarului de stat în Ministerul Educației, Oana Badea, să garanteze că vor fi asigurate fondurile necesare pentru plata personalului didactic din localitate şi că profesorii din Cugir nu vor intra în restrângeri de activitate. Solicitarea administraţiei locale vine în contextul fuziunii prin absorbţie a Şcolii clasele I-VIII nr. 2 din Cugir cu Şcoala „Singidava” şi al unei reacţii a Oanei Badea privind această hotărâre de unificare a celor două unităţi şcolare, dar şi al nemulţumirilor manifestate de profesori şi părinţi ai elevilor vizaţi.

Consiliul Local Cugir a revenit, marţi, asupra deciziei cu privire la comasarea prin fuziune a Şcolii cu cls. I-VIII  ”Singidava” cu Şcoala cu cls. I-VIII  Nr. 2 din Cugir, ca urmare a nemulţumirilor exprimate de cadrele didactice şi parinţii elevilor din cele două şcoli. În şedinţa Consiliului Local din 14 februarie, a fost supus dezbaterii un proiect de hotărâre iniţiat de consilierii locali, membri în consiliile de administraţie ale unităţilor în cauză, prin care se propunea comasarea acestora, însă prin absorbţia Şcolii cu cls. I-VIII  Nr. 2 din Cugir de către Şcoala cu cls. I-VIII  ”Singidava”. Propunerea a venit în urma mai multor întâlniri pe care reprtezentanţii autorităţii publice le-a avut cu directorii, profesorii şi părinţii elevilor, cu scopul de a ajunge la un consens care care să rezolve problema reţelei şcolare, afectată de numărul de elevi în scădere. Majoritatea profesorilor s-au exprimat pentru comasare prin absorbţie, întrucât cealaltă variantă presupunea restrângerea activităţii celor două şcoli şi apoi reîncadrarea profesorilor în noua unitate de învăţământ creată. Astfel, fuziunea prin absorbţie a fost aprobată în şedinţa CL cu 15 voturi pentru şi 2 abţineri.

Referitor la declaraţiile secretarului de stat Oana Badea privind „intervenţia brutală în zona de manifestare a cadrelor didactice şi părinţilor”, conducerea Primăriei Cugir a dorit să amintească acesteia că „nu administraţia locală a stabilit finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat in funcţie de numărul de elevi, ci Ministerul Educaţiei. Această prevedere din Legea educaţiei a produs un adevărat război de atragere a elevilor în şcoli pe care directorii şi cadrele didactice sunt nevoite să-l poarte pentru a-şi asigura posturile şi salariile. Lupta dintre şcoli este cu atât mai acerbă cu cât numărul de elevi este mai mic de la an la an, iar riscul ca unele instituiţii să rămână fără elevi şi, implicit, fără bani de salarii şi catedre este tot mai mare”.

În continuare, într-un comunicat al Primăriei Cugir se arată că „deşi nu este responsabilă de situaţia creată, administraţiei locale i-a revenit sarcina de a gestiona problema, stabilind reţeaua şcolară ţinând cont de prevederile art. 63, 101-103 din Legea 1/2011 referitoare le efectivele de elevi/clasă şi de finanţarea învăţământului preuniversitar, aşa cum a solicitat Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba. Vrem să menţionăm că decizia de unificare a celor două şcoli a fost luată în urma mai multor discuţii cu directorii instituţiilor şcolare şi în urma analizei evoluţiei demografice a populaţiei şcolare. Pe lângă necesitatea echilibrării numărului de elevi, criteriul geografic, adică vecinătatea circumscripţiilor şcolare, a fost un alt argument care a stat la baza deciziei de unificare a Şcolii cu cls. I-VIII <Singidava> cu Şcoala cu cls. I-VIII  Nr. 2 din Cugir. Menţionăm că aceasta din urmă este una din cele mai vechi instituţii de învăţământ din localitate, are arhivă, sală de sport şi cabinet medical şcolar.

Solicităm doamnei secretar de stat în Ministerul Educației, Oana Badea să ofere o rezolvare la problema cu care se confruntă învăţământul din Cugir, alta decât unificarea şcolilor, pe care se pare că nu o îmbrăţişează, deşi ministerul o oferă ca soluţie.”

Foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax