Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Soacra primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, prinsă în flagrant în timp ce intermedia o mită, la Cluj

Publicat

Soacra primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, ar fi fost prinsă în flagrant, miercuri după amiază, la Cluj. 

Se pare că aceasta intermedia o mită pentru judecătoarea care urma să pronunțe sentința definitivă într-un dosar de corupție pe data de 24 noiembrie la Curtea de Apel Cluj.

Informațiile au fost publicate de G4Media.ro, care citează surse judiciare.

Soacra lui Cherecheș ar fi discutat cu mama judecătoarei, pe care o cunoștea, căreia i-ar fi promis o sumă de bani pentru a obtine o condamnare mai blândă pentru fiul ei.

Cherecheș a fost trimis în judecată de DNA în anul 2016, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită.

UPDATE: Socrii primarului Cherecheș au fost reținuți

UPDATE: Socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, au fost reținuți pentru 24 de ore, după ce soacra edilului a fost prinsă în flagrant, miercuri, de procurorii DNA, în timp ce i-ar fi dat mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj 50.000 de euro, pentru o sentinţă mai blândă în dosarul ginerelui său. Bărbatul acesteia are calitatea de complice. Mai jos puteți citi comunicatul DNA ( subtitlurile aparțin redacției)

Comunicatul DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data 09 noiembrie 2023, a doi inculpați (soț și soție), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită”, a transmis, joi, DNA.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarele:

În data de 25 octombrie 2023, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite.

Condițiile  de valabilitate a ”ofertei” de cumărare

Această “ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție.

Ulterior, la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remiși după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.

Prima tranșă de 50.000 de euro primită într-un restaurant din Cluj Napoca

În contextul menționat mai sus, în data de 08 noiembrie 2023, într-un restaurant de pe raza municipiului Cluj – Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În aceste demersuri, inculpata ar fi fost ajutată de soțul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soției sale transportul atât în vederea ,,rezolvării problemei” la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro.

Propunere de arestare preventiva pentru socrii primarului din Baia Mare

„Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 09 noiembrie 2023, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, a mai transmis DNA.

Ce spune primarul Cherecheș despre faptele soacrei

„Habar n-am despre ce e vorba. Deci mi se pare o prostie… Dacă a făcut aşa ceva, oricum n-a făcut-o în numele meu, să i se aplice prevederile legale, cât de drastice, că lucrurile astea mi se par nişte cretinităţi. Mi se pare o chestie care un om normal n-are cum să o facă, adică trebuie să fii tâmpit…

Lăsaţi-mă să vorbesc cu nevastă-mea să văd despre ce e vorba… acum am aflat, de două minute (…) cu soacra n-am vorbit… de când m-am însurat. Că n-am vreme, stă în alt oraş, nu stă în Baia Mare”, a declarat, pentru Antena 3, Cătălin Cherecheş.

Înregistrări DNA în dosarul socrilor lui Cherecheş

Datele de la instanţă ale dosarului deschis de DNA în cazul socrilor primarului de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, arată că acesta a fost deschis pe 5 noiembrie a.c.

La sediul DNA Cluj s-a prezentat judecătoarea din completul care urma să-i dea sentinţa, alături de mama acesteia, şi au depus un denunț

Acestea au povestit că la finalul lunii octombrie 2023, „o persoană cu numele Claudia care s-a recomandat ca fiind soacra lui Cherecheş Cătălin, Primarul municipiului Baia Mare, a promis să cumpere cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 Euro, afacerea deţinută de Farcaş-Hîngan Rodica, pentru ca fiica acesteia, judecător la Curtea de Apel Cluj, care face parte din Completul de judecată ce soluţionează dosarul penal privind pe inculpatul Cherecheş Cătălin, judecat pentru fapte de corupţie, ”în numele legii să fie mai blândă”, cu acesta în soluţia pe care o va pronunţa.”

„În denunţ, se arată şi faptul că Claudia i-a propus fie să-i cumpere afacerea cu suma indicată mai sus, fie să se revanşeze în orice modalitate, întrucât atât ea cât şi familia ginerelui său, dispun de sume considerabile în bani”, arată datele.

Judecătoarea şi mama sa ar fi fost căutate la sediul firmei din Târgu Mureş de soacra lui Cătălin Cherecheş

Ulterior, cele două – judecătoarea şi mama sa – ar fi fost căutate la sediul firmei din Târgu Mureş de soacra lui Cătălin Cherecheş. Iniţial, pe 24 octombrie, cele două nu au fost găsite, dar soacra a revenit a doua zi, pe 25, şi a găsit-o pe mama judecătoarei.

„Aceasta a rugat-o să intervină pe lângă fiica sa, judecător la Curtea de Apel Cluj ,,ca de la mamă la mamă” şi să fie mai blândă cu primarul, în dosarul pe care îl instrumentează, întrucât acesta este nevinovat”, arată datele din dosar.

Şi a treia zi, soacra primarului a revenit la sediul firmei mamei judecătoarei, „context în care i-a transmis că a discutat cu părinţii ginerelui său, care i-au transmis că sunt în stare de orice pentru a-l salva pe fiul lor, în contextul unei decizii mai blânde, întrucât este nevinovat”.

Soacra lui Cherecheș s-a oferit să cumpere firma mamei judecătoarei

„Din conţinutul celor două declaraţii de martor rezultă că numita ,,Claudia” s-a oferit să îi cumpere afacerea lui Farcaş-Hîngan Rodica cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 de euro sau să se revanşeze într-un alt fel .

În data de 03.11.2023, Farcaş-Hîngan Rodica a fost contactată telefonic de către Claudia, care a întrebat-o dacă este la lucru şi, în situaţia unui răspuns afirmativ, să iasă până în faţa punctului de lucru.

În faţa punctului de lucru s-a întâlnit cu Claudia, care i-a remis o cutie cu prăjitură, spunându-i că nu îşi doresc nimic, decât blândeţe”, arată DNA.

„La data de 06.11.2023, în jurul orei 12:00, ar mai fi avut loc o întâlnire între mama judecătoarei şi soacra primarului.

Întâlnirea a avut loc în incinta cofetăriei deţinute de Gliga Claudia în municipiul Târgu Mureş. Discuţiile pe care le-au purtat cele două au confirmat cele consemnate în denunţ.

50.000 de euro avans din șpagă. Flagrantul de la Iulius Mall Cluj

Din conţinutul convorbirii rezultă, dincolo de orice dubiu, că Gliga Claudia a promis, prin intermediul colaboratorului cu identitate reală, judecătorului Farcaş Hîngan Georgiana Rodica o sumă de bani, respectiv 50.000 de euro avans, restul după pronunţarea deciziei, pentru ca aceasta, împreună cu colega de complet să dispună achitarea lui Cherecheş Cătălin.

La data de 08.11.2023, în jurul orelor 16:00 – 17:00, inculpata Gliga Claudia a fost prinsă în flagrant, în contextul remiterii sumei de 50.000 de euro colaboratorului cu identitate reală Farcaş Hîngan Rodica, în incinta Iulius Mall Cluj”, susţin procurorii.

„În incinta Iulius Mall Cluj, soacra primarului ar mai mai remis şi o cutie cu produse de cofetărie (prăjituri asortate – cca. 3 kg.).

De asemenea, a rezultat faptul că, ulterior discuţiei din 06.11.2023, împreună cu inculpata Gliga Claudia, s-au deplasat cu autoturismul la Baia Mare, cel mai probabil pentru a ridica suma de bani, existând suspiciunea reală că această sumă de bani a fost pusă la dispoziţia inculpatei Gliga Claudia de către membrii familiei Cherecheş”, se spune în dosarul DNA.

Socrul primarului, complice

Procurorii susţin că şi socrul primarului a ajutat-o pe inculpata Gliga Claudia, atât moral, cât şi material, în desfăşurarea activităţii infracţionale, asigurându-i transportul acesteia atât în vederea ,,rezolvării problemei” la Baia Mare, cât şi ulterior, conducând-o pentru remiterea sumei de bani.

Înregistrările ambientale din dosarul DNA

În dosarul cauzei, DNA a introdus şi înregistrări ambientale:

  • „GLIGA CLAUDIA: O prăjiturică la cafea? Ce vă dau?
  • FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Nu. Tre să plătesc prăjitura.
  • GLIGA CLAUDIA: Doamne fereşte.
  • FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: …de ofertă, de…
  • GLIGA CLAUDIA: Da…
  • FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: …cu afacerea mea. I-am zis că nu ştiu exact soldu… 50…, 100.000…
  • GLIGA CLAUDIA: Îi de acord sau nu-i de acord?
  • FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Că în ce condiţii trebuie să fie mai blândă, cum să…Că io urmează să vorbesc cu ea.
  • (…)
  • GLIGA CLAUDIA: Eu mă duc şi astăzi aduc cincizeci de mii. Deci…
  • FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: No, trebuie să ziceţi…eu…că eu o să mă duc la ea şi eu să-i spun.
  • GLIGA CLAUDIA: No, ele acuma citesc tot ceea ce o depus la dosar.
  • FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Ioi, da.
  • GLIGA CLAUDIA: Şi acuma…asta-i şansa în care ele ar putea să îl achite.
  • FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Şi… Păi…da ea m-o întrebat şi i-am zis că nu ştiu ce cum. Adică ce blândeţe, cum să fii.
  • GLIGA CLAUDIA: În sensul ca să…să nu-l condamne.
  • FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Ioi.
  • GLIGA CLAUDIA: Aia-i blândeţea. Să nu-l condamne. Că asta este o variantă: ori îl achită, ori îl condamnă. Deci, două. N-are nimic, prelungire, nu-i termen, nu…Îs două, din câte am înţeles eu.
  • (…)
  • GLIGA CLAUDIA: Acuma, şi la sfârşit…după data de douăzecişişapte.In douăzecişisapte ii sentinţa.
  • FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Da? Nici nu ştiu.
  • GLIGA CLAUDIA: Atunci îi sentinţa. Pe douăzecişişapte. Atunci îi procesu. În douăzecişişapte, în douăşapte.
  • (…)
  • GLIGA CLAUDIA: Ce cu altă ofertă? Cu venim…, noi venim cu oferta cash.
  • (…)
  • FARCAS-HÎNGAN RODICA: Atât m-o întrebat. În ce constă să fii blând şi asta să întrebi.
  • GLIGA CLAUDIA: Păi în ce constă… Să-i dea dacă se poate achitare. Aşa să-i spuneţi. Şi eu pentru treaba asta …[neinteligibil]… cum plătesc avocaţii, pot plăti şi …[neinteligibil]… am dat la avocati…
  • FARCAS-HÎNGAN RODICA: Ce… În ce constă să fii mai…
  • GLIGA CLAUDIA: Jumătate acuma, jumătate la sentinta.
  • FARCAS-HÎNGAN RODICA: În ce constă să fie blând şi să…
  • GLIGA CLAUDIA: Să-i dea achitare. Să-i dea achitare.
  • FARCAS-HÎNGAN RODICA: …şi să veniţi cu…
  • GLIGA CLAUDIA: Da. Şi asta-i oferta. Jumătate acuma, cu jumătate la sfârşit. Deci voi veni cu avans. Dacă nu-i bine cât îi, schimbaţi cifra din faţă. Eu ce să zic…
  • FARCAS-HÎNGAN RODICA: Păi eu…
  • GLIGA CLAUDIA: Na!
  • FARCAS-HÎNGAN RODICA: …atâta aştept.
  • GLIGA CLAUDIA: Avans, cincizeci de mii. Avans! M-aţi înţeles? Si la…
  • GLIGA CLAUDIA: Că urma să mergeţi cu ”prăjitura” de la mine. Eu mă duc după ”prăjitură”, aduc ”prăjitura”, sa aduc ”prăjitura” gata facuta… Nu?
  • GLIGA CLAUDIA: (…neinteligibil…)Şi miercuri Tabita să-mi aducă ”prăjitura” la Cluj.
  • (…)
  • GLIGA CLAUDIA: V-am făcut un platou de prăjituri. Ăla mi în portbagaj.
  • FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Păi trebuia să aduci şi să pui acolo.
  • GLIGA CLAUDIA: În prăjituri? Da m-am gândit şi la varianta … da îi o pungă de cadou şi îi o cutie cu cadou. Nu se vede nimica.
  • FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Îhî. Nu?
  • GLIGA CLAUDIA: No(…neinteligibil…) să vă culcaţi liniştită.
  • FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Da…am…am vorbit”.

Socrii lui Cherecheș, arestați preventiv pentru 30 de zile

În seara de 9 noembrie, socrii primarului Cherecheş au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile de către judecătorii Tribunalului Mureş, fiind acuzaţi de dare de mită şi complicitate la dare de mită.

Dosarul de corupție al primarului din Baia Mare. Pentru ce este judecat

Cătălin Cherecheş, primarul de Baia Mare, a fost acuzat într-un dosar al DNA că a luat mită 30.000 de lei, în aprilie 2016, dar primarul a susţinut atunci că a fost vorba despre restituirea unui împrumut. Cătălin Cherecheş a fost arestat atunci, dar a candidat de după gratii şi a ieşit primar din nou, cu 70% din voturi.

În februarie 2022, Cherecheş a fost condamnat în primă instanţă, de Tribunalul Cluj, la 5 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită în formă continuată, decizia nefiind definitivă. De asemenea, instanţa dispusese ca pe o perioadă de 4 ani, lui Cherecheş să i se interzică mai multe drepturi, inclusiv cel de a fi ales.

Pe 24 noiembrie 2023, peste 2 săptămâni, Cătălin Cherecheş urma să primească decizia definitivă în acest dosar DNA din partea judecătorilor Curţii de Apel Cluj.

În iunie acest an, Cătălin Cherecheş a anunţat că se întoarce în PSD, partid în care a mai fost membru în două rânduri. Cătălin Cherecheş a mai fost membru PNCŢCD, PSD, UNPR şi PNL. În ciuda anunţului făcut, primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş n-ar avea încă adeziunea depusă la PSD.

Foto: Facebook Cătălin Cherecheș

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 08.11.2023 at 17:49

    El cu mită, soacra cu mită, familie de mituitori.Aici nu e nici o problemă, problema e la judecător care trebuie scăpat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax