Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Gabriel Pleşa: „USL nu urmăreşte o blocare a actului cultural autentic, ci doreşte să arate fiecărui albaiulian cum sunt folosiţi banii lui”

Publicat

Problema alocării banilor de la bugetul local pentru activităţi culturale a devenit o minge pasată între grupurile de consilieri USL şi PDL Alba Iulia, care nu mai contenesc în a ieşi în presă cu opinii bine documentate vizavi de modul în care sunt sau nu drămuite corect economiile oraşului. Astfel, după ce consilierii USL şi-au motivat public abţinerea de la votul unor proiecte culturale, iar viceprimarul Voicu Paul a reacţionat prompt şi la fel de public, „urechind” atitudinea colegilor de consiliu local, a venit rând liberalului Gabriel Pleşa să se exprime liber în legătură cu acest subiect.

Gabriel Pleşa îl invită pe Voicu Paul să deschidă porţile transparenţei şi explică locuitorilor că USL nu urmăreşte o blocare a actului cultural autentic, ci doreşte să arate fiecărui albaiulian cum sunt folosiţi banii lui şi pentru ce. Vă prezentăm integral opinia consilierului USL despre acest subiect:

„Cât de liber respiră Alba Iulia aerul culturii?
Domnule viceprimar Voicu, deschideți mai larg porțile … transparenței!

Suntem destul de surprinși că domnul coleg Voicu Paul nu ne cunoaște numele sau, mai rău, că se ferește să le rostească în ograda «gospodărită» de comandantul său de partid. Domnul Voicu pare să fi rezolvat cu succes toate problemele administrației, deoarece are timp să se lanseze într-o virulentă «săpuneală» la adresa unor oameni care au avut bunul simț să-și pună câteva întrebări justificat legate de transparența alocărilor fondurilor publice pentru acte de cultură în municipiul Alba Iulia.

Ne acuză, cu totul gratuit, că, abținându-ne să votăm alocarea de fonduri pentru anumite acțiuni, am fi împotriva dezvoltării culturii pe plan local. Desigur că abținerea noastră, a consilierilor locali ai USL, la proiectul onor Primăriei albaiuliene de a aloca recent peste 2,5 miliarde lei vechi unor acțiuni, chiar culturale, nu a avut alt substrat decât acela de a ști exact pe ce se duc banii publici. Că domnul Voicu Paul ne acuză că n-am vrea să se aloce 2.600 de lei Atelierului Creativ sau 6.000 de lei Clubului «Dance to Sunrise» este un subterfugiu demn de liderul domniei sale de la Cotroceni, care oricând este dispus să-i învrăjbească pe oameni, unii împotriva altora. Numai că noi vă cunoaștem, stimate domn Voicu. Ne acuzați tot pe noi că ascultăm «directivele de partid», trecând senin peste obediența domniei voastre față de portocaliu…

«Abținerea înseamnă cu totul altceva!»

Dar nu acesta este subiectul acestui material. Vrem să vă transmitem, domnule Voicu, faptul că, dacă am fi dorit să ne opunem alocării de bani pentru cultură, așa cum ați încercat să impresionați publicul cititor cu propria dumneavoastră metodă de deformare a realității, am fi făcut-o deschis, pe față! Tocmai pentru că nu dorim să blocăm finanțarea actului cultural autentic, dar pentru că trebuie ca fiecare cetățean să știe cum se folosesc banii lui, ne-am pus justificate întrebări, ce au dus la abținerea noastră. Și, ca să fie chiar clar pentru domnia voastră, termenul «veto», pe care îl folosiți, înseamnă blocarea efectivă a unui proiect. Abținerea înseamnă cu totul altceva!
Iar abținerea de care acum vorbim survine ca urmare a faptului că, deși ați lansat o ditirambă împotriva poziției noastre juste, nu veniți cu niciun argument concret, pentru a ne lămuri de ce era nevoie să se aloce sume uriașe pe acțiuni incerte. Nu are rost să le mai repetăm, pentru că oricum poziția partidului pe care-l reprezentați nu va aduce lumină asupra cheltuirii banilor publici, pe manifestări care par să fie destinate mai degrabă unor evenimente cu iz electoral.

Totuși, domnule Voicu Paul, vă cerem să vă faceți temele mai bine și să fiți în stare, dumneavoastră sau șefii dumneavoastră, să prezentați o justificare exactă a cheltuielilor propuse în diverse proiecte culturale.

Da, noi suntem PENTRU proiectul «Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană»! Da, putem aplauda un mare artist, fie el Alexandru Tomescu sau Mircea Dinescu sau numiți dumneavoastră pe oricine altcineva! Da, noi suntem PENTRU ca Festivalul «Dilema Veche» să devină o emblemă a acestui oraș. Dar noi nu vom fi nicicând de acord să tolerăm atitudinea dumneavoastră și a celor care vă conduc, de a nu spune clar și exact câți bani strângeți din sponsorizări și câți consumă aceste manifestări din bugetul local. Și, fiindcă veni vorba de evenimente culturale majore, cum vă explicați slaba participare la un eveniment ca Festivalul pe care l-ați susținut atât de generos? Poate ar fi bine să vă uitați la modul cum s-a făcut promovarea evenimentului, să analizați pe ce și cât de eficient ați cheltuit banii publici, să mai studiați modul de alocare a resurselor față de rezultatele așteptate, ca să putem vorbi în cunoștință de cauză despre mecenariatul la care, cu atâta nonșalanță, faceți referire.

Și, pentru conformitate, ca să nu mai spuneți că nu dorim să ne facem numele cunoscute, vă reamintim că aceasta este poziția noastră, a tuturor: Daniel Breaz, Sorin Coșeriu, Marcela Dărămuș, Liviu Hondola, Iulian Lupea, Gabriel Pleșa, Ioan Puican – grupul consilierilor locali ai Uniunii Social-Liberale Alba Iulia.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax