Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Gabriel Pleşa: „USL nu urmăreşte o blocare a actului cultural autentic, ci doreşte să arate fiecărui albaiulian cum sunt folosiţi banii lui”


Publicat

Problema alocării banilor de la bugetul local pentru activităţi culturale a devenit o minge pasată între grupurile de consilieri USL şi PDL Alba Iulia, care nu mai contenesc în a ieşi în presă cu opinii bine documentate vizavi de modul în care sunt sau nu drămuite corect economiile oraşului. Astfel, după ce consilierii USL şi-au motivat public abţinerea de la votul unor proiecte culturale, iar viceprimarul Voicu Paul a reacţionat prompt şi la fel de public, „urechind” atitudinea colegilor de consiliu local, a venit rând liberalului Gabriel Pleşa să se exprime liber în legătură cu acest subiect.

Gabriel Pleşa îl invită pe Voicu Paul să deschidă porţile transparenţei şi explică locuitorilor că USL nu urmăreşte o blocare a actului cultural autentic, ci doreşte să arate fiecărui albaiulian cum sunt folosiţi banii lui şi pentru ce. Vă prezentăm integral opinia consilierului USL despre acest subiect:

„Cât de liber respiră Alba Iulia aerul culturii?
Domnule viceprimar Voicu, deschideți mai larg porțile … transparenței!

Suntem destul de surprinși că domnul coleg Voicu Paul nu ne cunoaște numele sau, mai rău, că se ferește să le rostească în ograda «gospodărită» de comandantul său de partid. Domnul Voicu pare să fi rezolvat cu succes toate problemele administrației, deoarece are timp să se lanseze într-o virulentă «săpuneală» la adresa unor oameni care au avut bunul simț să-și pună câteva întrebări justificat legate de transparența alocărilor fondurilor publice pentru acte de cultură în municipiul Alba Iulia.

Ne acuză, cu totul gratuit, că, abținându-ne să votăm alocarea de fonduri pentru anumite acțiuni, am fi împotriva dezvoltării culturii pe plan local. Desigur că abținerea noastră, a consilierilor locali ai USL, la proiectul onor Primăriei albaiuliene de a aloca recent peste 2,5 miliarde lei vechi unor acțiuni, chiar culturale, nu a avut alt substrat decât acela de a ști exact pe ce se duc banii publici. Că domnul Voicu Paul ne acuză că n-am vrea să se aloce 2.600 de lei Atelierului Creativ sau 6.000 de lei Clubului «Dance to Sunrise» este un subterfugiu demn de liderul domniei sale de la Cotroceni, care oricând este dispus să-i învrăjbească pe oameni, unii împotriva altora. Numai că noi vă cunoaștem, stimate domn Voicu. Ne acuzați tot pe noi că ascultăm «directivele de partid», trecând senin peste obediența domniei voastre față de portocaliu…

«Abținerea înseamnă cu totul altceva!»

Dar nu acesta este subiectul acestui material. Vrem să vă transmitem, domnule Voicu, faptul că, dacă am fi dorit să ne opunem alocării de bani pentru cultură, așa cum ați încercat să impresionați publicul cititor cu propria dumneavoastră metodă de deformare a realității, am fi făcut-o deschis, pe față! Tocmai pentru că nu dorim să blocăm finanțarea actului cultural autentic, dar pentru că trebuie ca fiecare cetățean să știe cum se folosesc banii lui, ne-am pus justificate întrebări, ce au dus la abținerea noastră. Și, ca să fie chiar clar pentru domnia voastră, termenul «veto», pe care îl folosiți, înseamnă blocarea efectivă a unui proiect. Abținerea înseamnă cu totul altceva!
Iar abținerea de care acum vorbim survine ca urmare a faptului că, deși ați lansat o ditirambă împotriva poziției noastre juste, nu veniți cu niciun argument concret, pentru a ne lămuri de ce era nevoie să se aloce sume uriașe pe acțiuni incerte. Nu are rost să le mai repetăm, pentru că oricum poziția partidului pe care-l reprezentați nu va aduce lumină asupra cheltuirii banilor publici, pe manifestări care par să fie destinate mai degrabă unor evenimente cu iz electoral.

Totuși, domnule Voicu Paul, vă cerem să vă faceți temele mai bine și să fiți în stare, dumneavoastră sau șefii dumneavoastră, să prezentați o justificare exactă a cheltuielilor propuse în diverse proiecte culturale.

Da, noi suntem PENTRU proiectul «Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană»! Da, putem aplauda un mare artist, fie el Alexandru Tomescu sau Mircea Dinescu sau numiți dumneavoastră pe oricine altcineva! Da, noi suntem PENTRU ca Festivalul «Dilema Veche» să devină o emblemă a acestui oraș. Dar noi nu vom fi nicicând de acord să tolerăm atitudinea dumneavoastră și a celor care vă conduc, de a nu spune clar și exact câți bani strângeți din sponsorizări și câți consumă aceste manifestări din bugetul local. Și, fiindcă veni vorba de evenimente culturale majore, cum vă explicați slaba participare la un eveniment ca Festivalul pe care l-ați susținut atât de generos? Poate ar fi bine să vă uitați la modul cum s-a făcut promovarea evenimentului, să analizați pe ce și cât de eficient ați cheltuit banii publici, să mai studiați modul de alocare a resurselor față de rezultatele așteptate, ca să putem vorbi în cunoștință de cauză despre mecenariatul la care, cu atâta nonșalanță, faceți referire.

Și, pentru conformitate, ca să nu mai spuneți că nu dorim să ne facem numele cunoscute, vă reamintim că aceasta este poziția noastră, a tuturor: Daniel Breaz, Sorin Coșeriu, Marcela Dărămuș, Liviu Hondola, Iulian Lupea, Gabriel Pleșa, Ioan Puican – grupul consilierilor locali ai Uniunii Social-Liberale Alba Iulia.”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

146 cazuri noi de COVID-19 în România. Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 18.429. Date oficiale din 26 mai

Publicat

Numărul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 18.429, în România, potrivit datelor transmise marți, 26 mai, de Grupul de Comunicare Strategică. Sunt 146 cazuri noi, raportate în ultimele 24 de ore.

Au fost înregistrate 1.210 decese. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 11.874 au fost declarate vindecate și externate.

Citește și ALBA: 12 persoane infectate cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore. Câte cazuri active mai sunt în județ

Comparativ, până luni, la nivel național, erau 18.283 de cazuri (213 noi), iar 11.630 de persoane erau declarate vindecate și externate.

Situația cazurilor de îmbolnăviri pe județe (sursă INSP – 26 mai):

Județ / nr. cazuri confirmate

Suceava: 3.454

Mun. București: 1.825

Neamț: 873

Botoșani: 726

Brașov: 697

Arad: 696

Mureș: 666

Hunedoara: 627

Vrancea: 583

Galați: 574

Bihor:553

Cluj: 538

Iași: 514

Ilfov: 508

Timiș: 500

Bacău: 494

Sibiu: 491

Ialomița: 354

Alba: 350 (357, potrivit DSP Alba)

Bistrița-Năsăud: 322

Constanța: 276

Dâmbovița: 268

Argeș: 238

Covasna: 230

Giurgiu: 212

Dolj: 207

Buzău: 164

Vaslui: 157

Tulcea: 143

Teleorman: 134

Gorj: 123

Harghita: 120

Caraș-Severin: 112

Mehedinți: 107

Prahova: 100

Maramureș: 96

Călărași: 87

Sălaj: 85

Olt: 76

Satu Mare: 61

Vâlcea: 28

Brăila: 25

Grupul de Comunicare Strategică: ”Până astăzi, 26 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.429 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 11.874 au fost declarate vindecate și externate.

Până acum, 1.210 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt și Ilfov, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 146 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba. Frecvente descărcări electrice, averse, grindină. Localități vizate

Publicat

furtuna

Administrația Națională de Meteorologie a emis atenționare imediată de vreme rea în Alba.

Se vor semnala frecvente descărcări electrice, averse care vor cumula izolat 20-25 l/mp, grindină de mici dimensiuni, intensificări de scurtă durată ale vântului

Până la ora 13.30, sunt vizate localitățile: Alba Iulia, Aiud, Blaj, Ocna Mureș, Zlatna, Câmpeni, Teiuș, Abrud, Ighiu, Unirea, Bistra, Vințu de Jos, Baia de Arieș, Galda de Jos, Șona, Roșia Montană, Lupșa, Mihalț, Lopadea Nouă, Meteș, Stremț, Sâncel, Sântimbru, Ciugud, Șibot, Mirăslău, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Bucerdea Grânoasă, Avram Iancu, Scărișoara, Almașu Mare, Gârda de Sus, Bucium, Crăciunelu de Jos, Arieșeni, Cricău, Livezile, Sălciua, Vadu Moților, Poșaga, Ciuruleasa, Hopârta, Mogoș, Poiana Vadului, Rădești, Rimetea, Blandiana, Întregalde, Ocoliș, Râmeț, Ponor, Ceru-Băcăinți și zona de munte de peste cota 1800 m.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 12 persoane infectate cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore. Câte cazuri active mai sunt în județ

Publicat

Numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 a ajuns la 357, potrivit datelor transmise marți, 26 mai, de DSP Alba. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 12 cazuri noi în județ. 

În total, în județ mai sunt 100 de cazuri active. Din cele 377 de persoane infectate, 238 s-au vindecat și s-au înregistrat 19 decese.

Toate cele 12 cazuri noi au fost depistate în cadrul anchetei epidemiologice de la operatorul economic din Sebeș, au transmis reprezentanții DSP Alba. Este vorba despre producătorul de înghețată Alpin Lux. Acolo au fost efectuate aproximativ 600 de teste (angajați și contacti).

Luni, în Alba au fost prelucrate 397 de teste (261 la DSP și 136 la Spitalul Județean Alba). Numărul total de teste realizate până acum: 17.319.

Comparativ, până luni, erau 345 cazuri (20 noi, 90 cazuri active), 236 de persoane declarate vindecate, 19 decese raportate și 16.922 teste prelucrate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum au reușit polițiștii din Alba să recupereze 5.000 de euro, pierduți de o femeie. Cel care i-a găsit îi dusese acasă

Publicat

Polițiștii din Alba Iulia au reușit să recupereze, cu operativitate, 5.000 de euro pe care o femeie i-a pierdut într-o parcare din municipiu. Banii au fost găsiți de un bărbat din Alba Iulia la a cărui ușă au bătut, în scurt timp, polițiștii.

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au soluționat o plângere privind o faptă de însușirea bunului găsit, în legătură cu care au fost sesizați la sfârșitul săptămânii trecute, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

În dimineața zilei de vineri, 22 mai, o femeie de 26 de ani, din Alba Iulia, a anunțat Poliția Municipiului Alba Iulia, cu privire la faptul că și-a pierdut o borsetă în care avea 5.000 de euro.

Femeia le-a spus polițiștilor că erau banii de la nuntă, pe care intenționa să-i ducă la Sebeș, pentru a ajuta familia soțului său.

La urcarea într-un taxi, având în brațe un copil, femeii i-a căzut borseta, în parcarea blocului în care locuiește.

În urma investigațiilor efectuate de polițiști și cu ajutorul imaginilor surprinse pe o cameră de supraveghere video amplasată din zonă, a fost identificat un bărbat, în vârstă de 32 de ani, din Alba Iulia, care a luat borseta cu bani și a dus-o acasă.

Banii au fost recuperați de polițiști și restituiți femeii care i-a pierdut.

Sursă: IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate