Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

GABRIEL RESOURCES notifică statul român pentru continuarea discuţiilor privind autorizarea proiectului minier Roşia Montană


Publicat

Fosta cariera ”Cetate” de la Rosia Montana

Fosta cariera ”Cetate” de la Rosia MontanaCompania Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, anunță într-un comunicat de presă că a transmis o scrisoare oficială de notificare reprezentanților statului român, prin care solicită iniţierea unui dialog cât mai curând posibil, pentru ca autorizarea proiectului minier de la Roșia Montană să progreseze. Reprezentanţii companiei subliniază că Grupul Gabriel dorește să evite o acțiune de arbitraj international și nu a inițiat vreun demers în instanțele internaționale de arbitraj. Astfel, doreşte „o soluție amiabilă pentru dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părților implicate”.

În comunicatul de presă se arată că Gabriel Resources face „noi demersuri pentru inițierea unui dialog pozitiv cu factorii de decizie din Guvernul României și cu autoritățile de reglementare competente direct responsabile de evoluția procesului de avizare și autorizare a minei de aur și argint de la Roșia Montană. În acest scop, compania a trimis o notificare oficială către președintele și prim -ministrul României, în numele Gabriel și al anumitor companii afiliate, prin care solicită autorităților române să se angajeze oficial într-un proces de consultare”.

Sursele citate precizează că „pentru evitarea oricăror îndoieli, Gabriel dorește găsirea unei soluții amiabile în acest diferend care să ducă la dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părților implicate. Gabriel nu a inițiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers în instanțele internaționale de arbitraj”.

În continuare, compania precizează că „Gabriel își menține angajamentul ferm de a dezvolta proiectul minier de la Roșia Montană și rămâne la convingerea că o mină care propune tehnologie de ultimă generație va demonstra beneficiile semnificative ale proiectului. Compania consideră că Proiectul va avea un impact pozitiv asupra percepției internaționale a României, precum și a creșterii economice, pe durata de viață a proiectului, de la primele faze de construcție până la finalizarea etapei de închidere și reabilitare a minei”.

Potrivit surselor citate, „cu investiții directe substanțiale în reabilitare și conservare, Proiectul va proteja patrimoniul cultural al regiunii, va stimula alte inițiative ale economiei locale, inclusiv turismul, și va accelera curățarea poluării istorice severe a mediului din Roșia Montană și din zonele învecinate. Roșia Montană va fi un model de dezvoltare durabilă pentru alte mine care urmează să fie construite în România și în Uniunea Europeană”.

Reprezentanţii companiei precizează că proiectul minier „este puternic susținut de comunitatea locală, întrucât va contribui la reducerea sărăciei locuitorilor din Roșia Montană și împrejurimi. Mai mult, Proiectul a fost analizat în detaliu de autoritățile române competente, precum și de un mare număr de experți internaționali iar concluzia a fost că, așa cum este propus, respectă în totalitate sau chiar depășește cerințele legislației românești și europene, precum și cele mai înalte standarde mondiale din industrie”.

În opinia semnatarilor, „prin autorizarea Proiectului, autoritățile române ar contribui la dezvoltarea unei industrii miniere noi, moderne și responsabile, ar echilibra dezvoltarea industrială și economică cu protecția mediului, ar conserva patrimoniul cultural și ar permite dezvoltarea responsabilă, care aduce beneficii atât locuitorilor țării, cât și economiei”.

În comunicatul de presă se mai precizează următoarele:

În ultimii 15 ani, Grupul Gabriel a investit sume semnificative în dezvoltarea Proiectului, iar în prezent nu există nicio certitudine cu privire la procedurile care să ducă la autorizarea Proiectului. Grupul Gabriel consideră că a acționat permanent în spiritul bunei credințe, al corectitudinii și al cooperării în toate raporturile sale cu autoritățile române și cu Statul român, ca partener al său și acționar în acest proiect, pentru a înregistra progrese în autorizarea Proiectului.

Compania este în măsură să evidențieze un număr semnificativ de întârzieri persistente în procesul de autorizare, provocate în mod nejustificat de către autoritățile române. Nu în ultimul rând, Proiectul nu mai face obiectul unei analize procedurale normale de către autoritățile competente însărcinate cu evaluarea sa; în schimb, a devenit victima conflictelor dintre facțiuni politice rivale și a dezinformării, ceea ce a provocat în mod nejustificat daune suplimentare capacității de dezvoltare a Proiectului.

Gabriel a emis notificarea deoarece consideră că tratamentul aplicat de către autoritățile române nu a fost în conformitate cu tratatele internaționale de protecție a investițiilor semnate de către România. Prin urmare, având în vedere pierderile substanțiale pe care Grupul Gabriel le va suferi dacă Proiectul nu va fi autorizat să se dezvolte în concordanță cu toate legile aplicabile, Gabriel nu are altă soluție decât de a recurge la această notificare prin care solicită statului român să se angajeze oficial într-un proces de consultare, conform Tratatelor.

Grupul Gabriel prin reprezentanții săi la cel mai înalt nivel își menține disponibilitatea de a se angaja în consultări cu autoritățile române în vederea rezolvării pe cale amiabilă a tuturor punctelor care fac obiectul unor dezacorduri, cât mai curând posibil, în beneficiul tuturor părților implicate.

În caz contrar, dacă grupul Gabriel nu va putea obține o soluție satisfăcătoare pentru un parcurs clar și solid de progres în autorizarea și construcția Proiectului, sau dacă România nu ia măsuri concrete pentru a ajunge la o astfel de înțelegere amiabilă, Grupul Gabriel este pregătit să-și prezinte pretențiile în cadrul arbitrajului internațional, pentru a obține compensări integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul, care au fost refuzate prin încălcări ale tratatelor din către România. De asemenea, Grupul Gabriel își rezervă dreptul de a urma alte căi de remediere disponibile”.

Jonathan Henry, Președinte și CEO al Gabriel, a declarat: “Sperăm că se va putea găsi o rezolvare amiabilă fără nevoiea de a escalada aceasta dispută într-un arbitraj. Credem cu tărie că modul în care ne-am comportat până acum a demonstrat faptul că principala dorința a Grupului este de a evita orice dispute prelungite și de a fi partenerul României în dezvoltarea unui proiect minier sustenabil, de clasă mondială, în beneficiul României și al tuturor părților implicate.

Suntem ferm angajați în dezvoltarea Proiectului și, în general, în lansarea unei industrii miniere moderne în România. Suntem în continuare siguri că prin construirea minei utilizând tehnologii de ultimă generație îi vom convinge pe toți cei care au îngrijorări, atât nefondate cât și valide, cu privire la beneficiile masive ale Proiectului, pentru întreaga țară. Suntem gata să cooperăm cu România, pentru atingerea acestui obiectiv.”

Despre Tratatele Bilaterale de Investiţii

În acelaşi comunicat se mai precizează că „investiţiile în resurse pot fi deosebit de mediatizate şi necesită foarte mult capital, în special în ceea ce priveşte proiectele complexe de anvergură sau proiectele dezvoltate în zone sensibile. Aceste proiecte sunt foarte expuse riscului politic şi altor riscuri asociate cu jurisdicţia în care se află activele propuse pentru dezvoltare.

Factorii politici de la nivel intern şi guvernele naţionale pot pune interesele politice imediate mai presus de beneficiile pentru ţară care se obţin din exploatarea cu succes a acestor active. Această abordare politică poate genera riscuri pentru investitori, precum exproprierea, abordarea naţionalistă a resurselor, renegocierea contractelor, noi regimuri de redevenţe, revizuirea legislaţiei fiscale, creşterea gradului de reglementare, procese legale opace – iar toţi aceşti factori pot prejudicia viabilitatea unui proiect.

Tratatele Bilaterale de Investiţii (TBI) sunt instrumente de încurajare şi protecţie reciprocă a investiţiilor, încheiate între state suverane. Fiecare stat oferă anumite măsuri de protecţie pentru investitorii străini proveniţi din statul cu care s-a încheiat un TBI. Aceasta le conferă ambelor părţi la o anumită investiţie încredere în drepturile lor, în proces şi în rezultate. Fără aceste tratate, statele ar avea mari dificultăţi în a atrage investiţii străine.

În urma unui arbitraj internaţional desfăşurat într-o jurisdicţie neutră, investitorii pot obţine executarea directă a obligaţiilor statelor. Printre măsurile de protecţie oferite investitorilor străini printr-un TBI se numără şi „tratamentul corect şi echitabil”. Acesta este un standard autonom care îi protejează pe investitori împotriva unei serii de acte potenţiale şi omisiuni imputabile statului gazdă, care expun investiţia la riscuri semnificative, precum reaua credinţă, discriminarea, tratamentul protecţionist, încălcarea aşteptărilor legitime ale investitorului, incapacitatea de a acţiona în mod consecvent sau incapacitatea de a asigura un nivel adecvat de administrare a justiţiei.

Multe dintre aspectele legate de tratamentul aplicat de Guvernul României şi alte autorităţi române Proiectului de investiţii al Gabriel Group sunt modalităţi tipice în care statele gazdă îşi încalcă obligaţiile asumate în baza standardului privind un tratament corect şi echitabil. Mai mult, tratamentul la care a fost supusă investiţia Gabriel Group nu a fost în concordanţă nici cu alte standarde prevăzute de tratatele bilaterale de investiţii”.

Gabriel Resources este o companie din domeniul resurselor, listată la Bursa de Valori din Toronto, Canada (TSX), care îşi propune să obţină toate autorizaţiile şi să dezvolte proiectul de exploatare minieră a aurului şi argintului de la Roşia Montană, la cele mai înalte standarde internaţionale, se mai arată în comunicat. Licenţa de exploatare pentru Proiect, cel mai mare zăcământ de aur nedezvoltat din Europa, este deţinută exclusiv de Roşia Montană Gold Corporation, o companie de drept român în care Gabriel deţine în prezent o participaţie de 80,69%, restul de 19,31% fiind deţinut de Minvest Roşia Montană S.A., o întreprindere minieră a Statului român.

„Gabriel Resources şi RMGC şi-au asumat angajamentul de a desfăşura operaţiuni miniere responsabile şi de a asigura dezvoltarea durabilă a comunităţilor în care îşi desfăşoară activitatea. Se preconizează că Proiectul va aduce României peste 24 de miliarde de USD (la un preţ al aurului de 1.200 USD/uncie), ca o contribuţie directă şi indirectă potenţială la PIB-ul ţării. Proiectul va genera mii de oportunităţi de locuri de muncă. Gabriel Resources intenţionează să construiască o mină la cele mai înalte standarde, prin utilizarea celor mai bine tehnici disponibile şi implementarea celor mai ridicate standarde de mediu, asigurând în acelaşi timp conservarea patrimoniului cultural local şi naţional din România”, potrivit sursei citate.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. adriana

  marți, 20.01.2015 at 15:01

  o veste buna pentru Apuseni si pentru Romania. Am speranta ca se va ajunge la un dialog in asa fel incat sa se creeze noi locuri de munca si mineritul sa renasca.

  • Antideschidere proiect

   vineri, 23.01.2015 at 14:20

   Numa` asta ar mai lipsi Romaniei noastre:( sa ne vindem aurul si sa ne polueze si sa distruga toti muntii. Am votat cu Iohanis si deja imi pare rau ca stiu ca o sa faca anumite demersuri in scopul aprobarii proiectului de la Rosia . Ce locuri de munca tot vorbiti? O sa disparem cu tot de pe harta si o sa ajungem sclavi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Recomandări ale specialiștilor pentru persoanele care s-au vaccinat anti-Covid. Ce trebuie să facă dacă resimt disconfort

Publicat

În contextul campaniilor de vaccinare anti-COVID-19 care se derulează în aproape toate ţările lumii, specialiştii oferă şi sfaturi utile pentru ca oamenii să ştie ce au de făcut după ce au fost vaccinaţi.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă, pe site-ul său, ca persoanele care resimt durere sau disconfort după vaccin să discute cu medicul curant despre administrarea unui medicament fără prescripţie medicală, cum ar fi ibuprofen sau paracetamol.

De asemenea, pentru a reduce durerea şi disconfortul la locul administrării, poate fi aplicat un prosop curat, rece şi umed peste zonă. Este indicată folosirea sau efectuarea de exerciţii cu braţul.

Pentru a reduce disconfortul cauzat de febră, se recomandă consumul de lichide suficiente şi îmbrăcăminte lejeră.

Se impune apelarea medicului dacă roşeaţa sau sensibilitatea la locul administrării vaccinului creşte după 24 de ore şi dacă reacţiile adverse nu par să dispară după câteva zile.

De asemenea, Serviciul federal rus pentru supravegherea în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor Rospotrebnadzor recomandă ca cei cărora le-a fost administrat vaccinul să nu se expună la frig şi nici să se supraîncălzească, să evite stresul şi consumul de produse la care ştiu că au alergie, relatează TASS.

Academicianul Viktor Tutelian, consultant nutriţionist pe lângă Ministerul Sănătăţii rus, atenţionează să se evite timp de trei zile umezirea locului în care a fost injectat vaccinul, precum şi băile publice şi saunele. De asemenea, tot atâta timp ar trebui evitate activităţile fizice susţinute şi sportul.

Totodată, persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19 ar trebui să acorde atenţie necesarului de vitamina D în organismul lor şi, dacă e nevoie, să elimine această deficienţă. Totodată, li se recomandă să consume alimente cu un conţinut ridicat de proteine. ‘Vaccinul se administrează pentru a stimula producerea de anticorpi specifici, iar anticorpii sunt structuri proteice. De aceea este mare nevoie de proteine, adică ouă, carne, peşte. Este important ca acestea să nu lipsească din alimentaţia zilnică’, explică Viktor Tutelian.

Întrucât alcoolul poate reduce sensibil imunitatea şi astfel poate face ca vaccinarea să fie ineficientă sau lipsită de sens, celor care se vaccinează li se recomandă să renunţe la consumul de băuturi alcoolice timp de trei zile după vaccinare.

Femeile şi tinerele sunt sfătuite să amâne cu două-trei luni după vaccin planificarea unei sarcini sau efectuarea unei ecografii. Sarcina este un factor de risc în cazul infectării cu SARS-CoV-2, conform experţilor ruşi. Sunt expuse unui risc ridicat în special femeile cu comorbidităţi.

Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii din Rusia – la fel ca instituţiile din domeniul sănătăţii din alte ţări – subliniază că riscurile în cazul vaccinării sunt mult mai mici decât posibilele consecinţe ale infectării cu SARS-CoV-2.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Voluntarii din Alba Iulia adună capace de plastic pentru cazuri medicale. Povestea unei campanii atipice

Publicat

Voluntarii din Alba Iulia s-au alăturat unei campanii naționale care presupune strângerea de capace de plastic, pentru cauze umanitare. 

Aceștia se organizează cu ajutorul grupului de Facebook ”Fapte bune din Alba”. Capacele strânse se adună la câteva magazine din oraș, care îi sprijină pe voluntari, lista lor fiind publică pe grupul respectiv.

Capacele sunt duse la Cluj, unde sunt preluate de Capace cu suflet și vândute, iar banii adunați din reciclarea lor sunt dublați de o persoană cu suflet mare, pe care inițiatorii campaniei o numesc ”îngerul sau păzitor” și care dorește să rămână anonimă.

Banii strânși sunt apoi donați spre diverse cazuri medicale.

 • Una dintre donațiile din anul 2020 a mers către Căsuța Blondie, un spațiu de tranzit realizat de Asociația Blondie, care oferă dreptul la viață și la dezvoltare copiilor bolnavi și singuri, celor care provin din familii cu probleme sociale, care au suferit intervenții chirurgicale complexe sau care au nevoie de un mediu atent controlat pentru o perioadă de timp, după externare.

Voluntarii strâng doar capace datorită raportului volum/greutate și a faptului că pot fi usor stocate și transportate față de alte tipuri de materiale reciclabile.

Sunt bune aproape orice de capace de plastic: de la PET-uri, sticle de lapte, iaurt, gel de duș, șampon, balsam, detergent de vase, stick-uri de lipici, tuburi de muștar, ketchup, de la borcanelele de plastic cu gumă de mestecat, de la borcanele de Nutella, de la cutiile de medicamente sau vitamine, capace de la spray-uri sau creme de față și de corp și multe altele.

Campania a început în 2013, la Cluj, iar treptat a prins amploare mare: se colecteaza acasă, la serviciu, la restaurante, la cafenele, la școli și la gradinițe și oriunde altundeva dorește lumea.

De atunci s-au strâns tone de capace, care au fost transformate în bani pentru cazuri speciale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sporuri de până la 7,5% din salariu pentru polițiști, cu impact bugetar de 119 milioane lei. Precizările ministrului de Interne

Publicat

Aproximativ 76.000 de angajați ai Poliției Române primesc din luna ianuarie sporul de titlu de specialist de clasă, care se calculează ca procent din salariul de bază și este acordat în trei trepte, de 2,5%, 5% și 7,5%.

Declarația a fost făcută de Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, pentru G4Media.ro

”Am ajuns la o soluție cu sindicatele încă din decembrie anul trecut, ceea ce înseamnă că acest spor a intrat în plată în ianuarie. Este un spor care exista în legislație, dar nu fusese acordat până acum, și noi am reușit să îl acordăm”, a spus Bode pentru G4Media.ro.

Acordarea sporului are un impact bugetar de 119 milioane de lei anual, potrivit ministrului de Interne.

El a mai spus că sindicatele din poliție, care au organizat proteste în care denunță înghețarea salariilor, ar trebui să îi informeze pe angajați despre noul spor plătit.

Mai multe sindicate ale poliției au protestat în ultimele două săptămâni, reclamând înghețarea salariilor la nivelul anului 2020, în contextul în care zeci de mii de angajați din sectorul privat fie și-au pierdut locul de muncă în pandemie, fie au veniturile scăzute.

sursă: g4media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Concurs MAI: Peste 8000 de candidați au dat proba scrisă pentru a deveni ofițeri de poliție. Câte locuri sunt

Publicat

Peste 8.000 de candidați, subofițeri și agenți de poliție, au susținut proba scrisă pentru ocuparea a 1.317 posturi de ofițer/ofițer de poliție în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Selecția s-a organizat pentru trecerea în corpul ofițerilor/ ofițerilor de poliție a maiștrilor militari/ subofițerilor/ agenților de poliție, a anunțat MAI, potrivit dcnews.ro.

Vezi și Ministrul de Interne: Peste 18.000 de candidaturi pentru 2.086 de locuri, la concursurile de trecere în corpul ofiţerilor

Având în vedere numărul mare de posturi scoase la concurs pentru trecerea agenților/subofițerilor în corpul ofițerilor, respectiv 2.086, s-a luat decizia susținerii probelor de concurs etapizat, începând cu 8 ianuarie, precizează MAI într-un comunicat de presă.

Dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne cărora le-a fost aprobată demararea procedurilor de concurs, un număr semnificativ de posturi pentru care s-a organizat concursuri a fost din cadrul Poliției Române (1.210), Jandarmeriei Române (220), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (304), Poliției de Frontieră (147).

O pondere importantă a acestor posturi au avut-o cele din cadrul structurilor operative.

În situația posturilor din aceeași specialitate pentru care s-a organizat concurs,  au fost constituite comisii centrale de concurs, care au elaborat subiectele și grilele de corectare în mod centralizat, în condiții de confidențialitate, măsuri care au fost adoptate și în ceea ce privește distribuirea lor la nivelul unităților organizatoare.

Totodată, au fost dispuse măsuri care vizau identificarea și prevenirea unor situații de conflict de interese, în scopul evitării vicierii procedurilor de concurs și al asigurării tratamentului egal al candidaților, fără discriminări.

Conducerea ministerului a solicitat structurilor organizatoare să ia toate măsurile pentru desfășurarea concursurilor în cele mai bune condiții astfel încât să fie respectate atât regulile de protecție sanitară, cât și toate condițiile de legalitate. În acest context, inclusiv Corpul Național al Polițiștilor, Direcția Generală Anticorupție și Direcția Generală de Protecție Internă au acordat sprijin de specialitate pentru a garanta transparența și corectitudinea procedurilor de concurs.

La nivelul structurilor organizatoare, atât pe parcursul desfășurării probei scrise, cât și ulterior, nu au fost semnalate situații de nerespectare a procedurilor legale privind confidențialitatea subiectelor și a grilelor de corectare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate