Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”Găinar ordinar”, ”hoț al intereselor comunei”. Cum se gratulau politicienii din Alba, acum 100 de ani

Publicat

Politicienii se ceartă și se înjură prin ziare, nimic nou sub soare! O dovedește presa anilor 20 ai secolului trecut, care apărea la Alba. Un primar – ”găinar ordinar”, ”hoț al intereselor comunei”, un prefect și un deputat – ”tusea și junghiul care au dat mâna să nefericească județul Alba”… sunt doar câteva apelative cu care se gratulau unul pe altul politicienii din județul Alba, la 1927, direct la gazeta Viitorul Albei. 

Istoricul Tudor Roșu, de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a realizat o cercetare a acelei perioade, din punctul de vedere al reflectării în presa vremii a diferitelor probleme cu care se conrunta comunitatea. A constatat că dincolo de românizarea administraţiei, pe care toată lumea a apreciat-o, au existat dispute politice, între ţărănişti, liberali, populari etc., atacuri pătimaşe asupra adversarilor şi concluzii abrupte, de genul „este ceva putred în administraţia judeţului Alba”, aşa cum comenta ziarul Viitorul Albei în 1927.

”Fără a face arheologia disputei politice din judeţul Alba, o să ne limităm la câteva mostre sugestive de atacuri virulente. De exemplu, în paginile gazetei liberalilor, Viitorul Albei, sub titlul „Unui candidat la puşcarie”, se făcea referire la pretorul uneia din plasele judeţului: „[…] este un găinar ordinar, ca să nu întrebuinţez termenul juridic de hoţ al intereselor comunei Bucium de sub nefasta sa administraţie. Ei bine, acest individ fără obraz […] care a mâncat, a beut şi a dormit în casa mea […] îndrăzneşte să arunce asupra mea cuibul de lături, cu cari a fost obicinuit în casa părintească, nu mai de necaz că l-am apucat de guler şi nu-l las să scape nepedepsit” a scris Tudor Roșu în lucrarea ”Județul Alba. Istorie, Cultură, Civilizație” apărută în 2011.

Citind presa în arhive, istoricul a găsit referințe și despre prefectul în funcţie atunci şi un deputat: „[…] a dat mâna tusea cu junghiul ca să nefericească judeţul Alba, care, fără îndoială, a fost condus până azi de prefecţi manieraţi, unii mai buni, alţii mai puţin, dar nici unul care să dea cu praştia în lună”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax