Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

GALERIE FOTO: Baloane albastre pe cer la Poarta a III-a a Cetății. Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului la Alba Iulia

Publicat

Zeci de părinți și copii cu baloane albastre în mâini au marcat Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului la Alba Iulia, luni, prin simbolul stabilit la nivel mondial, iluminarea în albastru a unei clădiri semnificative din localitate. Aceasta a fost Poarta a III-a a Cetăţii Alba Carolina, unde, începând cu ora 18.30, s-au desfăşurat activităţi de socializare cu persoane cu dizabilităţi şi de informare despre autism.

Data de 2 aprilie a fost declarată, în decembrie 2007, de către Naţiunile Unite, Ziua Internaţională de Conștientizare a Autismului. Aceasta este evidențiată anual la nivel mondial, cu scopul de a promova o mai bună înţelegere a autismului şi de a creşte nivelul de conștientizare a publicului larg privind nevoile sociale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora. La fiecare 7 ore şi jumătate, în România se naşte un copil cu autism.

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului s-a manifestat şi în acest an la Alba Iulia prin simbolul stabilit la nivel mondial: iluminarea în albastru a unei clădiri semnificative. Aceasta a fost, şi în acest an, Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina. Evenimentul s-a desfăşurat începând cu ora 18.30, pe esplanada Porții a III-a.

Acțiunea din data de 2 aprilie a cuprins momente de socializare cu persoane cu dizabilități, prezentare de informații despre tulburările din spectrul autismului, lansarea de baloane albastre. De asemenea, la eveniment au fost prezenți şi căței din rasa Labrador (rasă canină recomandată în terapia acestei tulburări).

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost organizată la Alba Iulia de Primăria și Consiliul Local Alba Iulia, prin Serviciul Public de Asistență Socială, Asociației pentru Consiliere și Asistență Specializată ACAS Alba Iulia și Asociației Chinologice a județului Alba și se înscrie în amplul proiect Alba Iulia – Capitala Sănătății. La manifestare au participat din partea autorităților locale și județene prefectul Ștefan Bardan și viceprimarul Ioan Bogățan.

Ce este autismul?

Autismul este o tulburare de dezvoltare complexă şi foarte serioasă, ce se manifesta înainte de vârsta de 3 ani și afectează capacitatea de comunicare şi de relaţionare cu cei din jur a copilului, înţelegerea lumii înconjurătoare. La acestea se adăugă interesele limitate, comportamentul repetitiv, adesea şi tulburări de natură senzorială.

Autismul (Tulburările din Spectrul Autismului-TSA) nu este un handicap intelectual şi nici boală psihică, chiar dacă, în multe cazuri – aproximativ 50% – poate fi însoţit şi de diverse grade de retard. Nu este o tulburarea rară, fiind a treia tulburare în rândul celor mai comune tulburări de dezvoltare, după retardul intelectual şi paralizia cerebrală.

Numărul copiilor afectaţi de TSA este mai mare decât al celor cu diabet, cancer sau SIDA la un loc.

Cum pot fi ajutate persoanele cu autism?

Astăzi, mai mult decat înainte, persoanele cu autism pot fi ajutate. O combinaţie între intervenţia timpurie, educaţia specială, sprijinul familiei şi, în unele cazuri, medicaţia ajută la creşterea numărului de copii cu autism care trăiesc o viaţă normală.

Intervenţiile speciale şi programele educaţionale pot mări capacitatea lor de a învăţa, comunica şi relaţiona cu alţii, în timp ce se reduc severitatea şi frecvenţa comportamentelor nedorite.

Diagnosticat la timp şi având parte de intervenţie timpurie, copilul cu autism are o şansă să se poată integra în societate, să poată învăţa în şcoli normale (poate zâmbi, poate vorbi).

[nggallery id=146]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax