Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

GALERIE FOTO: „Eros și Magie” la Galeria de Artă din Alba Iulia. Noemi Kusztos și-a expus colecția de lucrări din ultimii 15 ani

Publicat

Nuditate și erotism fără vulgaritate. Fețe cu sau fără mască, privite parcă prin gaura cheii. Mâini cu sau fără mănuși. Carne tatuată sau sângerândă. Personaje tandre și tiranice prin oglindire. Culori puternice care te încremenesc. Acestea ar fi doar câteva dintre elementele care au cuprins Galeria de Art din Alba Iulia prin expoziția artistei Noemi Kusztos, intitulată „Eros și Magie”, o colecție de tablouri realizate în ultimii 15 ani.

În compania unui grup de iubitori de artă și prieteni ai artistei, expoziția a fost vernisată, vineri, de către Diana Țuculescu, care le-a împărtăşit celor prezenți câteva impresii despre tablourile pline de „sinceritatea vulnerabilă” a lui Noemi Kusztos.

Introdusă de către preşedintele Filialei Alba a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Nicolae Ispas, artista a fost descrisă ca „o prezență activă în viața artistică a Cetății”, iar expoziția ca una ce „o reprezintă”.

„Expresia lucrărilor prezente pe simeză și sinceritatea ei vulnerabilă dezvăluie toate notele acelei jumătăți a sufletului omenesc circumscris imaginarului feminin. Întrebarea pe care mi-o pun urmărind această lume vizuală, rezultat al unui demers artistic susținut îndelung, și care dă la iveală un univers personal coerent, este, „ce mecanisme se vor fi pus în mișcare în spatele practicii picturale al unui artist atât de curajos și de sigur de sine. […] Ea se dăruiește în întregime privitorului dar comprehensiunea rămâne la jumătatea drumului, căci jumătatea cealaltă trebuie parcursă de fiecare privitor”, a spus Diana Țuculescu.

Tablourile conțin câteva elemente clare, definitorii pentru stilul artistei: fețe feminine, nuditate, tandrețe, carnavalesc, dar și violență, atât a imaginii cât și cromatică. „Portretele pe care ea le reprezintă sunt și nu sunt autoportrete. Sunt simulacre. Sunt mai mult decât autoportrete, sunt ideea personajelor convenționale și artificiale pe care ea le instaurează în real. Este o expoziție despre corp ca formă ideală a metaforei, ca simulacru înlocuitor, cel care face să dispară realitatea prin locuire, despre mască, mână (uneori înmănușată), despre dublul legat de tirania oglinzii dar și a îngerului păzitor sau a demonului. Prin faptul că toate poartă mască, personajele respective parcă fac parte dintr-un carnaval venețian”, a mai spus Diana Țuculescu.

„Nu în ultmul rând, aș vorbi de felul în care folosește Noemi culoarea. Dincolo de o imagine puternică, pregnantă, bine cadrată, care te încremenește câteodată prin oglindire. Legătura dintre magie și eros există, dar erosul este, mai ales, legat de thanatos, pentru că multe dintre personajele ei par moarte. Există erotism, dar fără vulgaritate. Eu cred că este o expoziție de la care nimeni nu pleacă dezamăgit”, a încheiat Diana Țuculescu.

Noemi Amalia Kusztos este absolventă a Universităţii de Artă Cluj Napoca şi a Academiei de Artă Bucureşti. Are peste 20 de expoziţii de pictură şi este unul dintre cei mai invidiaţi artişti plastici din ţară, pentru preţul lucrărilor vândute în străinatate. Galerii particulare din România, Germania, Italia, SUA, Spania, găzduiesc astăzi lucrările sale.

Vedeți mai jos câteva imagini de la vernisaj:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax