Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

GALERIE FOTO: „Statu’ la vase”. Tinerii căsătoriţi din Şugag au pregătit bucate tradiţionale şi au primit vase pentru gospodărie

Publicat

La Şugag, pe Valea Sebeşului, a doua zi de Paşti este dedicată unei sărbători tradiţionale numită „Statu’ la vase”. Acesta este un obicei străvechi, prin care sunt celebraţi tinerii localnici căsătoriţi în ultimul an. Ei servesc sătenii şi invitaţii cu bucate tradiţionale şi primesc de la aceştia, ca dar de nuntă, vase pentru gospodărie.

După slujba din a doua zi de Paşti, tinerii din Şugag, care s-au căsătorit în ultimul an, îmbrăcaţi în costume populare aşteaptă în curtea bisericii să iasă oaspeţii de la slujbă şi îi servesc cu bunătăţi tradiţionale: cozonac, prăjituri, ţuică şi vin. Tinerii primesc, de la apropiaţi, rude, naşi, prieteni, tot felul de vase pe care le vor folosi în gospodăria lor.

La sărbătoare au fost prezenţi o mulţime de musafiri, invitaţi, privitori care au gustat din bucatele tradiţionale.

Cu această ocazie, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, a înmânat tinerilor diplome de participare la marea sărbătoare.

După aproape 20 de ani în care nu a mai fost organizat, obiceiul de pe Valea Sebeşului a fost reînviat în 2008, la iniţiativa lui Marius Moga, originar din Şugag, şef de secţie în cadrul Centrului Cultural „Augustin Bena” din Alba Iulia.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Şugag, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba şi al Centrului Cultural „Augustin Bena”.

Vedeţi mai jos galeria foto de la sărbătoarea „Statu’ la vase”, de la Şugag.

Foto: Vali CIONTEA

[nggallery id=168]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax