Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Garanții pentru contractele cu energie destinată consumatorilor casnici. Proiect elaborat de ANRE

Publicat

stalpi curent

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a elaborat un proiect de ordin prin care propune instituirea unor garanții în contractele încheiate pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) de pe bursa de energie OPCOM, piața unde se tranzacționează energia pentru consumatorii casnic.

Măsura vine după ce, în luna ianuarie, profitând de faptul că pe această piață nu existau obligații privind eventuale garanții, furnizorii au preferat să rezilieze contracte pe PCSU pentru a vinde energia pe piața spot, unde prețurile crescuseră foarte mult.

Citește și ANRE prelungește până la 30 iunie 2021 termenul pentru semnarea noilor contracte de energie electrică. Ce schimbă noul ordin

„În urma acțiunilor de supraveghere/monitorizare, pe fondul creșterii excesive a prețurilor pe celelalte piețe centralizate administrate de OPCOM SA, în special PZU, pentru trimestrul I 2017, furnizorii de ultimă instanță (parteneri în contractele încheiate pe PCSU), s-au confruntat cu situații în care participanții declarați câștigători în urma sesiunilor de licitație organizate pe PCSU au notificat denunțarea unilaterală a contractelor de vânzare — cumpărare încheiate pe această piață (sau sistarea  livrărilor de energie electrică aferente acestora), această acțiune fiind neconformă cu clauzele contractuale și cadrul de reglementare aplicabil”, explică reprezentanții ANRE.

Astfel, pentru descurajarea unor astfel de practici, a rezultat necesitatea modificării și completării Regulamentului de organizare și desfășurare a licitațiilor simultane cu preț descrescător pe piața centralizată pentru serviciul universal.

Modificările vizează, în principal, introducerea garanțiilor financiare de bună execuție în contractele de vânzare — cumpărare încheiate pe PCSU, ca măsură suplimentară de reducere a expunerii furnizorilor de ultimă instanță, adică cei care livrează energie consumatorilor casnici, la riscul de nerespectare a obligațiilor contractuale de către participanții declarați câștigători la licitație, precum și penalizarea acțiunilor de nerespectare de către participanții declarați câștigători la licitație a obligațiilor din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în urma licitațiilor PCSU.

Această măsură va duce și la „reducerea riscului de creștere a prețului energiei electrică plătit de clienții finali beneficiari ai serviciului universal din cauza nerespectării de către participanții declarați câștigători la licitație a obligațiilor din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în urma licitațiilor PCSU”, se mai arată în nota explicativă.

Totodată, părțile sunt exonerate de orice răspundere pentru neîndeplinirea parțială sau totală a obligațiilor ce decurg din contract, dacă aceasta este rezultatul acțiunii Forței Majore.

Circumstanțele de Forță Majoră sunt cele care pot apărea pe perioada derulării contractului, în urma producerii unor evenimente deosebite cum ar fi calamități naturale, război, embargou etc., care nu au putut fi luate în considerație de părți la încheierea contractului sau care sunt în mod rezonabil în afara voinței și controlului părților.

Partea care invocă Forța Majoră trebuie să notifice acest lucru în scris celeilalte părți în termen de 3 zile de la apariția acesteia, cu confirmarea ulterioară a organelor competente de la locul producerii evenimentului ce constituie Forță Majoră și cu estimarea duratei după care aceasta își încetează efectele, se mai arată în proiectul de ordin al ANRE.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax