Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Garanții pentru contractele cu energie destinată consumatorilor casnici. Proiect elaborat de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie

Publicat


stalpi curent

stalpi curent energie electricaAutoritatea Națională de Reglementare în Energie a elaborat un proiect de ordin prin care propune instituirea unor garanții în contractele încheiate pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) de pe bursa de energie OPCOM, piața unde se tranzacționează energia pentru consumatorii casnic.

Măsura vine după ce, în luna ianuarie, profitând de faptul că pe această piață nu existau obligații privind eventuale garanții, furnizorii au preferat să rezilieze contracte pe PCSU pentru a vinde energia pe piața spot, unde prețurile crescuseră foarte mult.

„În urma acțiunilor de supraveghere/monitorizare, pe fondul creșterii excesive a prețurilor pe celelalte piețe centralizate administrate de OPCOM SA, în special PZU, pentru trimestrul I 2017, furnizorii de ultimă instanță (parteneri în contractele încheiate pe PCSU), s-au confruntat cu situații în care participanții declarați câștigători în urma sesiunilor de licitație organizate pe PCSU au notificat denunțarea unilaterală a contractelor de vânzare — cumpărare încheiate pe această piață (sau sistarea  livrărilor de energie electrică aferente acestora), această acțiune fiind neconformă cu clauzele contractuale și cadrul de reglementare aplicabil”, explică reprezentanții ANRE.

Astfel, pentru descurajarea unor astfel de practici, a rezultat necesitatea modificării și completării Regulamentului de organizare și desfășurare a licitațiilor simultane cu preț descrescător pe piața centralizată pentru serviciul universal.

Modificările vizează, în principal, introducerea garanțiilor financiare de bună execuție în contractele de vânzare — cumpărare încheiate pe PCSU, ca măsură suplimentară de reducere a expunerii furnizorilor de ultimă instanță, adică cei care livrează energie consumatorilor casnici, la riscul de nerespectare a obligațiilor contractuale de către participanții declarați câștigători la licitație, precum și penalizarea acțiunilor de nerespectare de către participanții declarați câștigători la licitație a obligațiilor din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în urma licitațiilor PCSU.

Această măsură va duce și la „reducerea riscului de creștere a prețului energiei electrică plătit de clienții finali beneficiari ai serviciului universal din cauza nerespectării de către participanții declarați câștigători la licitație a obligațiilor din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în urma licitațiilor PCSU”, se mai arată în nota explicativă.

Totodată, părțile sunt exonerate de orice răspundere pentru neîndeplinirea parțială sau totală a obligațiilor ce decurg din contract, dacă aceasta este rezultatul acțiunii Forței Majore.

Circumstanțele de Forță Majoră sunt cele care pot apărea pe perioada derulării contractului, în urma producerii unor evenimente deosebite cum ar fi calamități naturale, război, embargou etc., care nu au putut fi luate în considerație de părți la încheierea contractului sau care sunt în mod rezonabil în afara voinței și controlului părților.

Partea care invocă Forța Majoră trebuie să notifice acest lucru în scris celeilalte părți în termen de 3 zile de la apariția acesteia, cu confirmarea ulterioară a organelor competente de la locul producerii evenimentului ce constituie Forță Majoră și cu estimarea duratei după care aceasta își încetează efectele, se mai arată în proiectul de ordin al ANRE.

sursa: agerpres.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Proprietari de case din Alba Iulia, cercetați penal. Și-au racordat ilegal locuințele la rețeaua de apă potabilă

Publicat

Doi proprietari de case din Alba Iulia s-au ales cu dosare penale după ce Poliția a descoperit că imobilele erau racordate ilegal la rețeaua de apă potabilă. Aceștia sunt cercetați pentru furt. Au fost identificați în urma unei acțiuni a Poliției, împreună cu reprezentanții Apa CTTA. Citește și FOTO: RAZIE în Alba Iulia, cartierul Lumea […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

A furat scule din autoutilitarele unei firme de telecomunicații. Bărbat din Șona, reținut la Alba Iulia

Publicat

catuse

Un bărbat din Șona, dar care locuiește fără forme legale la Alba Iulia, a fost reținut de Poliție, fiind cercetat pentru furtul unor scule din autospecialele unei societăți comerciale specializată în servicii de telecomunicații. Este vorba despre un bărbat de 35 de ani, cercetat pentru săvârșirea a două furturi de scule. Potrivit IPJ Alba, în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr din Zlatna, beat la volan, pe străzile din Alba Iulia. S-a ales cu dosar penal

Publicat

Un tânăr de 28 de ani, din Zlatna a fost prins miercuri, 16 octombrie, în jurul orei 23.30, de polițiștii rutieri din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe B-dul Republicii din municipiu, fiind sub influența băuturilor alcoolice. Potrivit IPJ Alba, în urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Scandal într-un local din Cugir. Un tânăr reținut, după ce ar fi bătut un bărbat cu pumnii și picioarele

Publicat

politie noaptea

Un scandal a avut loc într-un local din Cugir, în seara zilei de 12 octombrie. Potrivit polițiștilor care anchetează cauza, un  tânăr de 33 de ani, l-ar fi bătut cu pumnii și picioarele pe un alt bărbat de 52 de ani. Bărbatul care a provocat scandalul, a fost reținut pentru 24 ore și este cercetat […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate