Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Garda de Mediu atenţionează locuitorii să nu mai dea foc miriştilor. Amenzile sunt de până la 50.000 de lei

Publicat

incendiu vegetatie

Garda de Mediu sesizează o creştere alarmantă a numărului de incendii cauzate de arderea nesupravegheată a miriştilor și a vegetației uscate, care au generat pagube materiale și chiar pierderi de vieți omenești. Prin urmare, atenţionează cetăţenii să nu mai dea foc terenurilor, precizând că amenzile pot ajunge şi la 50.000 de lei.

“Garda Naţională de Mediu face un apel către cetăţeni să nu dea foc miriștilor, deşeurilor menajere sau vegetaţiei uscate, să nu aprindă materiale combustibile pe domeniul public sau pe terenurile pe care le au în proprietate şi să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când au loc amplificări frecvente ale vitezei vântului. De asemenea, în cazul arderilor în locuri special amenajate, îi atenţionăm pe cetăţeni să ia măsurile care se impun pentru împiedicarea propagării focului în vecinătate, prin supravegherea permanentă a arderii şi prin stingerea jarului după încheierea activităţii”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Potrivit sursei citate, legislaţia în domeniul protecţiei mediului interzice în arderea miriştilor, a stufului, a tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, de câtre persoane fizice sau juridice, fără acceptul autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.

În caz de neconformare, vor fi aplicate sancţiuni constând în amendă de la 3.000 până la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi între 25.000 şi 50.000 lei, pentru persoane juridice.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este permisă numai în cazuri excepţionale (carantină fitosanitară, sau pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici), cu obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

– accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului

– permis de lucru cu focul de la primărie – obţinerea permisului de lucru cu focul se face după ce proprietarul terenului a primit acceptul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Totodată, înainte de începerea lucrărilor de incendiere a vegetaţiei uscate, vor fi communicate data, intervalul orar şi locul în care se intenţionează efectuarea acestor lucrări, la ISUJ şi la Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, şi va fi informat Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă al localităţii.

Garda Naţională de Mediu solicită sprijinul administraţiilor publice locale şi al tuturor cetăţenilor de a lua toate măsurile care se impun pentru a preîntâmpina producerea unor noi incendii de mirişti şi vegetaţie uscată, care pot avea efecte devastatoare asupra mediului.

sursa: gnm.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax