Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Gazele se mai scumpesc încă de două ori în 2014: Prima majorare a prețului va fi din 1 iulie, iar cea de-a doua în 1 octombrie

Publicat

Aplicarea dereglementării preţului gazelor naturale pentru populaţie va detemina o scumpire cu 2 la sută la 1 iulie 2014 şi cu 3 la sută la 1 octombrie 2014, dar, dacă importurile de gaze ruseşti vor fi mai mici, aceste majorări s-ar putea înjumătăţi, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE. “Creşterile de preţ pot fi la jumătate, depinde câte gaze vom importa”, a afirmat Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), potrivit Mediafax.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să renunţe la preţurile reglementate la electricitate şi gaze. Populaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an. În privinţa consumatorilor mari de energie, adică firmele, creşterea suplimentară a preţului gazelor nu mai este necesară, deoarece tarifele au fost aliniate deja cu cele din ţările din regiune, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Pentru consumatorii industriali, planul include o  majorare de 5% la mijlocul verii şi una de 4% la 1 octombrie.

De ce depinde preţul final?

Scumpirile efective ar putea fi mai mici decât acestea, însă totul depinde de mai mulţi factori, precum preţul gazelor pe piaţa internaţională, cursul de schimb leu-dolar (întrucât gazele sunt importate în dolari) şi variaţiile de consum.

Consumul, la rândul său, depinde de temperaturile din timpul iernii şi de condiţiile meteorologice în general, de evoluţia economică internă, dar şi de cea de pe pieţele unde exportăm, de producţia industrială şi de puterea de cumpărare a populaţiei.

Mai departe, anii următori, calendarul stabilit în 2012 prevede o scumpire de 12% pe an în intervalul 2015-2018, urmând ca, la 1 ianuarie 2019, toţi consumatorii din România să plătească preţul pieţei, mai puţin cei vulnerabili, care vor beneficia în continuare de tarife reglementate.

Surse: AM Press, Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax