Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Generațiile Marii Uniri la Centenar” Concerte, parada modei, work shop-uri la Alba Iulia în 13-15 iulie. PROGRAMUL


Publicat

UNIFERO- Uniunea Națională a Femeilor Române organizează în la Alba Iulia la început de weekend, a XI-a Conferință Internațională „Generațiile Marii Uniri la Centenar”. Timp de trei zile organizatorii oferă albaiulienilor o gamă variată de activități. Versurile lui Eminescu vor fi puse în scenă de doi actori din București, în timp ce costumele tradiționale românești vor străluci pe podiumul prezentării de modă. Un concurs gastronomic  cu bucate românești și proiecții de filme cu Marea Unire îi vor întâmpia pe cei pasionați de bucătărie dar și de istoria neamului românesc.

Piese de teatru, spectacole de caritate, workshopuri, parada modei, concerte, nimic nu va lipsi calendarul evenimentului.

Organizatia Internațională UNIFERO, care reprezintă femeile din România, si are membrii în toate colțurile lumii va organiza în perioada 13-16 iulie un eveniment de talie internațională. ținut la Hotel Parc din Alba Iulia.

În cele trei zile albaiulienii vor avea ocazia să participe la spectacole caritabile, workshopuri, parada modei și concerte.

Versurile lui Eminescu vor prinde viață în interpretarea actorilor bucureșteni Magda Băcescu și Ștefan Apostol.

Costumele tradiționale românești vor defila prin fața albaiulenilor într-o prezentare de modă tradițională. Pentru cei pasionați de workshopuri sau dornici să învețe lucruri noi, programul cuprinde o gamă variată de activăți în acest sens.

Proiecții de filme documentare despre Marea Unire și România modernă, pictură pe sticlă și activități pentru cei tineri, toate pot fi găsite în cele trei zile de eveniment.

Programul complet al Conferinței:

Deschidere oficială

Prezentare organizație și parteneri: prof. Smaranda CAZAN-LIVESCU- Președinte și Fondator UNIFERO Inc., Atlanta, SUA
Prezentări parteneri și organizații

Spectacol caritate:

Prezentare David A. BIRTALAN – Mioritza SATEAN
Sceneta „Dulcea mea doamna/Eminul meu iubit” cu Magda BACESCU/Stefan APOSTOL
Soliști – Mircea BELBE & Co (Finteus, RO)
Parada modei și expozitii – costume populare autentice – Luminita AVRAM (Camine Culturale CIUGUD, HAPRIA, TELEAC, DRAMBAR. SEUSA, Ortisoara, Bucuresti, Ploiesti, Vatra Dornei)

Memento – Parastas eroilor neamului – Delia RADMANASTEAN și Eugenia BOJIN

Module pe temele:

Marea Unire – aniversare – prezentare istorie Basarabia/ implicare femei si activ. actuale pentru reunificare – Zoia JALBA (Chisinau, RM)
Marea UNIRE – istoria în imagini- Expoziție – Echipa UNIFERO București

Prezentare UNIFERO

Parteneriate educaționale la centenar: (Maria VISOSCHI (Valenii de Munte), Maria PETRESCU (Bucuresti), Nicoleta MARGHITAS (Liebling, Timis), Prof. Dana VORNICU, Nicoleta IFRIM Sc. Gimnaziala „ Ion Creanga” (Buzau); Sc. Gimnaziala „Ferdinand I”, Bucuresti; Sc. Gimnaziala „Ion Creanga”, Buzau, Sc. Gimnaziala nr. 71, Bucuresti; Asociatia „JOC”; Asociatia „Siguranta Auto”; Centrul Cultural pentru Tineret UNESCO – N.Balcescu; Primaria Sector 4 Bucuresti; Ansamblul „Flori de nuc”– coordonator Mioara (Ioana) VOICU; Asociatia „Community Aid Romania”; Asociatia „La noi, la romani” – Niculina MERCEANU

Familiile evreiesti si Marea Unire – Serena ADLER (Bucuresti, RO)
Fotograful Unirii – Stefan MARZA – Elisabeta IOSIF
Romania Moderna – păstrarea identității prin educație -Marea UNIRE – Milena MUNTEANU-LITOIU (Canada)
Centenar Marea UNIRE – Școli-orașe înfrațite – Alina Ileana POPESCU
Incluziune socială, educațională a cetățenilor români de etnie rroma și prin acțiuni legate de istoria Romaniei – An aniversar – Marilena BAN
Acțiuni ale ONG-urilor – educația tinerelor generații: Pentru educație continuă, împotriva violenței în familie și societate – Campania de combatere a violenței si activitatea din Tabara „Ceata lui Pitigoi” – Miorita SATEANU- Asociatia Femeilor din Bihor
10. Siguranța Auto (Virgil MIHAILOVICI); Asistența socială/medicală copii/adolescent/adulti/seniori – Monica SOFRON, Karmen SUCIU; George TERZIU – supliment antologie copii superdotati dar si defavorizati; Revista Cervantes, iunie 2017

11. O școală altfel- Școala gimnazială „Ferdinand”, Bucuresti la Centenar – Violeta DASCALU, dir./ Sc. Gimnaziala „Ion Creanga”, Buzau- Dana VORNICU, dir.

Educația transfrontaliera și în lume – trafic uman-pericole, rezolvare – S. LIVESCU (USA), Maria PETRESCU (RO)
Delia si Fernando PRADA (Suedia/Columbia)- Monarhia si rolul ei in formarea si pastrarea ROMANIEI moderne

Eroi și eroine – Figuri feminine participante la Marea UNIRE din 1918 – Tuca ABUTNARITEI si echipa Vatra Dornei (RO)
Femei ale Gorjului în Istorie – Ionela IONESCU – (Bumbesti-Jiu)
Alba Iulia – importanta istorică; proiecte legate de aniversarea centenara si mai departe – Scoli, organizatii si cluburi din localitate
Workshop educativ:
Folosirea internetului – educație nonformala (S.L, M.P, M. S.)

Educația în limba romaână pentru copiii români de peste hotare Lect.univ.dr. Adina M. CHIRIMBU
Principiul național – temelie a literaturii romane moderne
Conf.univ.dr. Sebastian CHIRIMBU (Universitatea Spiru Haret, Bucuresti)

Literatura realitaților Războaielor în literatura – Prof. dir. Maria VISOSCHI și elevi
Fundația Literar Istorică – „Stoika” – Florian STOICA
Revista „Independența Româna” Doina BARCA
Asociația „Iulia Hasdeu” – Crina BUCSAN
Icoane și costume populare vechi – expo – Concursuri Scolare – modalitati de cercetare – Luminita AVRAM – Casa de Cultura „Ion Luca Caragiale”, Ploiesti, Georgeta NENCIU – Fundatia “Pretuieste Clipa”, Georgeta Nenciu – expozitie de desene (premiate la concursul national „Arta, intre talent si darurire”, ed a V-a., Ploiesti, Prahova.

Evenimente adiacente:

FILM: Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani”
Expozitii costume populare, pictură, grafică, goblaine și icoane, Maria AIFTINCAI și muzeul din com Vladimirescu
Prezentari carte – P. ABUTNARITEI; /David Atilla BERTALAN-prezentat de Ileana BODI si Miorita SATEANU – „Adevaruri ascunse in povestiri”/ N. IFRIM; Florian STOICA; S. LIVESCU/Mada CAZALI/ Maria PETRESCU/Maria NICULESCU, Doina BARCA
Expo si prezentare Reviste scolare – N. MARGHITAS, N. IFRIM
Expo reviste si ziare: CRONICA VECHE –noua (Iasi, RO); REVISTA MEA (Israel); Cervantes

Receptie și Concurs Canto (participanti la Conferinta)
UNIFERO Iron Chef – Concurs gastronomic – participare public, membri
Moda tineret și adulți 1918 – 2018 și Parada Costumelor Populare – (Internatională) – Vizite de lucru in ALBA IULIA, comunele: CIUGUD, HAPRIA, TELEAC, DRAMBAR, SEUSA si BLAJ
Spectacol caritate (în beneficiul adolescentului David Atila BIRTALAN)

EVENIMENT: Parastas în Memoria Eroilor Neamului – Reprezentanti UNIFERO din Timis, Arad, Oradea, Vatra Dornei, Ploiesti, Piatra Neamt, Bucuresti, Atlanta.
Invitati: Oficialitati locale, organizatii nonprofit, scoli, businessuri, Camine culturale, ansambluri locale si din tara/Basarabia

IRON CHEF – / UNIFERO Gastronomic Contest (simbata ora 12:30):

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

PSD lucrează la un proiect pentru legalizarea marijuanei. Ciolacu: Vorbim de o legalizare în zona medicală și industrială

Publicat

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că partidul său lucrează la un proiect de lege pentru legalizarea consumului de marijuana în scop medicinal.

”Doamna Cristina Dumitrache de la Constanța, care are acest proiect…el este în dezbatere în interiorul grupului și vom lua o decizie. Vorbim de o legalizare în zona medicală și industrială”, a declarat Marcel Ciolacu la Radio Guerilla.

Ciolacu a interzis magazinele de etnobotanice. ”Elevii, în loc să facă coadă la shaorma, făceau la etnobotanice”

Liderul PSD a fost cel care a interzis magazinele etnobotanice în Buzău, pe vremea când era consilier local.

„Era un flagel în momentul acela în Buzău. Am avut informații puse la dispoziție de poliție si DIICOT și toți elevii mai mari de la licee, în loc să facă coadă la shaorma făceau la etnobotanice”, a reamintit Ciolacu.

Un fost consilier a lui Dan Barna a cerut legalizarea marijuanei

În vară, Andrei Caramitru, fostul consilier al liderului USR Dan Barna, a cerut legalizarea marijuanei pentru a repune Bucureștiul pe harta turismului mondial.

El a spus că prin această măsură capitala României ar putea concura cu Amstedam.

foto: facebook/ Marcel Ciolacu

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Muncii: Mărim salariul minim și continuăm acțiunea de combatere a muncii nedeclarate și subdeclarate

Publicat

„România are nevoie nu doar de forță de muncă, ci și de salarii mai mari”  transmite Raluca Turcan, ministrul Muncii precizând totodată ca Inspecția Muncii va continua acțiune de combatere a muncii nedeclarate sau subdeclarate.

Ministrul muncii citat de DCNews mai spune că „România are nevoie nu doar de forță de muncă, ci și de salarii mai mari. Pentru a răspunde problemelor din piața muncii, avem nevoie de creșterea salariului minim, de corectitudine în relațiile de muncă și de valorificarea oportunităților locale de dezvoltare.(…)

Ministrul Muncii: Creșterea salariul minim reduce migrația forței de muncă

Majorarea salariului minim și creșterea veniturilor angajaților reprezintă prima condiție pentru a reduce migrația forței de muncă și totodată singura soluție, pe termen lung, pentru a-I ajuta pe români să facă față la creșterile de prețuri.”

Aceasta este una dintre preocupările noastre principale, pe care am subliniat-o și în cursul discuțiilor de astăzi, însă trebuie să avem în vedere și nivelul de suportabilitate al companiilor.

Tocmai de aceea mi-am propus, încă de la începutul mandatului, să avem anul acesta un mecanism predictibil de stabilire a salariului minim agreat cu partenerii sociali.

Orice creștere salarială care nu este fundamentată pe o înțelegere deopotrivă cu firmele și angajații poate duce la pierderea locurilor de muncă.

Acesta este discuția pe care o purtăm acum și căreia trebuie să-I găsim soluție realistă, nu populistă.

I-am asigurat, o dată în plus, pe angajatorii și pe angajații cu care am stat de vorbă astăzi, că sunt cel mai mare susținător al creșterii salariului minim dintre toți miniștrii care au fost vreodată la Ministerul Muncii.

Munca ”la negru” și ” la gri”, în vizorul ministrului

Pe de altă parte, vom continua campania derulată de Inspecția Muncii pentru combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate.

Din cele 120.000 noi locuri de muncă înregistrate de la începutul anului, 40% sunt plătite pe salariul minim, iar dacă acest lucru nu corespunde realității cei afectați sunt nu doar angajații care pierd la pensie, ci și angajatorii.

Această campanie este o completare binevenită a efortului de a stabili o majorare a salariului minim care să ducă și la creșterea nivelului general de venituri și la creșterea puterii de cumpărare.(..)” transmite Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LISTA actualizată a statelor cu risc epidemiologic. Bulgaria și Moldova intră în zona galbenă, Spania în zona verde

Publicat

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de joi, 16 septembrie, Hotărârea numărul 71 privind actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.

Principalele modificări sunt:

– în zona roșie au intrat: Grenada, Bahamas, Barbados, Guyana, Bonaire, Saint Eustatius și Saba și Liechtenstein;

– în zona galbenă au intrat:

  • din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Bulgaria, Franța, Thailanda, Puerto Rico, Eswatini și Guernsey;
  • din zona verde, în urma creșterii incidenței: Republica Moldova, Honduras, Noua Caledonie, Saint Vincent și Grenadine și Gibraltar;

– în zona verde au intrat: Spania, Danemarca, Luxemburg, Mexic, Panama, Argentina, Maroc și Montserrat.

Vezi lista completă – Anexa la HCNSU nr. 71 din 16.09.2021

Lista statelor / țărilor cu risc epidemiologic: Zona roșie

Stat/Zonă/Teritoriu – Rata de incidentă cumulată la 1,000 locuitori*

Grenada 18,6

Israel 13,9

Guam 13,0

Polinezia Franceză 12,6

Muntenegru 12,1

Dominica 11,9

Mongolia 10,5

Bermuda 10,0

Georgia 9,7

Serbia 9,5

Cuba 9,4

Saint Lucia 9,1

Suriname 8,6

Malaysia 8,5

Saint Kitts și Nevis 8,3

Kosovo 7,6

Sint Maarten 7,5

Marea Britanie** 7,3

Seychelles 6,9

Anguilla 6,8

Palestina 6,0

Antigua și Barbuda 6,0

Statele Unite ale Americii 5,7

Costa Rica 5,6

Aruba 5,5

Slovenia 5,1

Insula Man 4,4

Elveția 4,3

Albania 4,3

Bahamas 4,2

Azerbaidjan 4,2

Botswana 4,2

Iran 4,2

Irlanda 4,1

Insulele Virgine ale Statelor Unite 4,1

Bonaire, Saint Eustatius și Saba 4,1

Estonia 4,0

Macedonia de Nord 3,9

Lituania 3,9

Belize 3,9

Brunei Darussalam 3,9

Maldive 3,8

Turcia 3,7

Jersey 3,6

Norvegia 3,6

Barbados 3,5

Guyana 3,5

Fiji 3,3

Grecia 3,2

Cipru 3,2

Jamaica 3,1

Liechtenstein 3,0

Sri Lanka 3,0

Kazahstan 3,0

Africa de Sud** 1,6

Brazilia** 0,7

Nepal** 0,7

India** 0,4

Lista statelor/țărilor cu risc epidemiologic: Zona galbenă

Stat/Zonă/Teritoriu – Rata de incidentă cumulată la 1,000 locuitori*

Curaçao 2,9

Thailanda 2,9

Noua Caledonie 2,9

Bulgaria 2,8

Austria 2,8

Insulele Turks și Caicos 2,8

Guernsey 2,8

Gibraltar 2,8

Croația 2,6

Letonia 2,6

Guatemala 2,5

Armenia 2,5

Filipine 2,5

Mauritius 2,4

Belarus 2,4

Franța 2,4

Libia 2,4

Belgia 2,4

Insulele Virgine Britanice 2,4

Capul Verde 2,4

Monaco 2,4

Puerto Rico 2,3

Bosnia și Herțegovina 2,2

Olanda 2,0

Tunisia 2,0

San Marino 1,9

Portugalia 1,9

Irak 1,9

Trinidad și Tobago 1,9

Republica Moldova 1,9

Vietnam 1,8

Liban 1,8

Federația Rusă 1,8

Germania 1,8

Eswatini 1,8

Japonia 1,7

Saint Vincent și Grenadine 1,7

Timorul de Est 1,6

Islanda 1,6

Honduras 1,6

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bătălie mare pentru construcția primilor 63 de km din Autostrada „Moldovei” A7: 39 de oferte, depuse pentru primul tronson

Publicat

39 de oferte au fost depuse la licitația pentru construirea celor 63 km din Autostrada A7 Ploiești (Dumbrava)-Buzău, a anunțat joi fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă. Potrivit acestuia, numărul mare de oferte demonstrează pregătirea temeinică a documentației, precum și importanța proiectului în general.

Fostul ministru a explicat că 13 oferte sunt pentru Lotul I Dumbrava – Mizil, 12 pentru Lotul II Mizil – Spătaru și 14 pentru Lotul III Spătaru – Buzău.

„Autostrada A7 – coloana vertebrală a Moldovei – este un proiect de suflet pentru mine, pentru care m-am luptat încă din 2014, de la momentul dezbaterii Masterplanului de Transport, în 2016 pentru a fi licitată proiectarea la cheie și, mai apoi, în cele 8 luni de mandat la Ministerul Transporturilor”, a spus Drulă.

„Ce am făcut concret în acest an împreună cu echipa mea pentru Autostrada A7:

  • am obținut includerea proiectului până la Pașcani în PNRR, securizând astfel finanțarea viitoarelor lucrări;
  • am finalizat studiul de fezabilitate, am obținut avizele, acordul de mediu, am realizat exproprierile și am licitat la începutul verii primul sector Ploiești-Buzău;
  • am lăsat celelalte sectoare din PNRR într-un stadiu avansat, cu studii de teren în fază finală, studiile de fezabilitate și proiectele tehnice predate și în diverse etape de aprobare, procedurile de mediu în linie dreaptă, în grafic pentru lansarea licitațiilor de lucrări și pentru aceste sectoare;
  • am aprobat traseul și am dat drumul la investigațiile detaliate de teren pe celelalte sectoare Pașcani – Suceava – Siret”, a mai spus Drulă.

Licitația pentru execuția tronsonului A7 Ploiești (Dumbrava) – Buzău a fost lansată pe 1 iunie.

Licitația este de tipul FIDIC Roșu, în care proiectul tehnic deja a fost realizat, iar la licitație este scoasă direct execuția.

Tronsonul Ploiești – Buzău este împărțită în trei loturi distincte:

– lotul 1 Dumbrava – Mizil (km 0+000 – km 21+000)

– lotul 2 Mizil – Pietroasele (km 21+000 – km 49+350)

– lotul 3 Pietroasele – municipiul Buzău (km 49+350 – km 63+250).

Valoarea estimată este între 4,290 miliarde de lei şi 5,062 miliarde de lei, fără TVA.

Câteva cifre în acest sens din cadrul sectorului Ploiești-Buzău:

– lungime – 63 km;

– 6 noduri rutiere;

– 160 de ha de perdele forestiere;

– 42 de poduri + pasaje;

– 4 spații de servicii moderne, dotate și cu stații de încărcare electrice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate