Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

George Maior şi-a dat demisia de la conducerea SRI. Preşedintele Klaus Iohannis i-a acceptat decizia

Publicat

george maior Şeful Serviciului Român de Informaţii, George Maior, şi-a dat demisia din funcţie, iar preşedintele Klaus Iohannis i-a acceptat-o. Reamintim că George Maior a fost senator de Alba, din partea PSD, în perioada 2004-2006 şi preşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

„Directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul George Maior, şi-a înaintat demisia de la conducerea SRI Preşedintelui României, marţi, 27 ianuarie Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a acceptat demisia”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în 7 ianuarie, la Adevărul Live, întrebat dacă ia în calcul numirea unor noi şefi la SRI şi SIE, că săptămânile viitoare va analiza această chestiune şi va comunica concluzia, pentru că nu o are şi a adăugat că este ”o discuţie puţin artificială”.

Întrebat dacă directorul SRI, George Maior, ar trebui să îşi continue mandatul sau ar trebui schimbat, în condiţiile în care acesta a anunţat că îşi depune mandatul la dispoziţia noului preşedinte, Klaus Iohannis a răspuns: ”Cred că e o discuţie puţin artificială. Postul este ocupat, SRI funcţionează în parametri buni, nu văd de ce ar trebui să forţăm o astfel de discuţie. Chiar nu simt nevoia de a face din asta o temă”.

În 5 noiembrie, directorul SRI, George Maior, a afirmat că la învestirea noului preşedinte îşi va prezenta mandatul, spre evaluare, menţionând că, până la acel moment şi atât timp cât va fi în fruntea SRI, nu manifestă şi nu confirmă „interesul pentru un anume rol profesional în viitor”.

„Referitor la solicitările de a comenta apariţia în spaţiul public a numelui directorului SRI, domnul George Cristian Maior, în legătură cu posibila nominalizare în funcţia de prim-ministru al Guvernului României, Serviciul Român de Informaţii face următoarele precizări: Reiterăm faptul că activitatea Serviciului Român de Informaţii are ca principiu obiectiv, respectat la toate momentele şi nivelurile, neutralitatea şi echidistanţa politică. În acest sens, subliniem hotărârea conducerii SRI de a evita implicarea în eventuale dispute cu substrat electoral, în vederea prezervării propriei misiuni, precum şi a bunei reputaţii dobândite în rândul cetăţenilor României şi al partenerilor instituţionali din ţară şi din străinătate”, se arăta într-un comunicat al SRI remis, la acel moment.

SRI preciza că poziţia oficială a lui George Cristian Maior este „consecventă, aşa cum a fost aceasta exprimată atât public, cât şi în discuţii directe cu principalii beneficiari”.

„La momentul învestirii noului preşedinte al României îmi voi prezenta, spre evaluare, mandatul de director al SRI. Este o datorie de onoare şi un obiectiv profesional legitim, după 8 ani în fruntea Serviciului Român de Informaţii. Până la acel moment şi atâta timp cât voi ocupa această funcţie, nu manifest şi nu confirm interesul pentru un anume rol profesional viitor”, a declarat Maior, citat în comunicat.

La alegerile din noiembrie 2004, George Maior a fost ales senator de Alba pe listele PSD. În această calitate, a fost președinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională al Senatului României (iunie 2005 – 5 octombrie 2006), vicepreședinte al Comisiei de anchetă pentru investigarea afirmațiilor cu privire la existența unor centre de detenție ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României, membru în Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități, în Comisia specială a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informații Externe și în Delegația Parlamentului României la Adunarea Uniunii Europei Occidentale. În noiembrie 2005 a participat ca singurul invitat român la seminarul internațional „Informațiile în secolul XXI”. El și-a înaintat demisia din Parlamentul României la data de 5 octombrie 2006, fiind înlocuit ca senator de Alba de către Liliana Lucia Tomoiagă.

George Maior a deţinut funcţia de director al SRI timp de peste opt ani, el devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii la data de 4 octombrie 2006.

În perioada 2000-2004 a fost secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic.

Între anii 1992 şi 1997 a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate şi la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 până în anul 1999 a îndeplinit funcţia de Însărcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. În anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador în Ministerul Afacerilor Externe.

George Maior s-a născut în 16 noiembrie 1967, la Cluj-Napoca.

STUDII:

Universitatea Babeş-Bolyai Cluj NAPOCA, Facultatea de Drept, promoţia 1991

Universitatea George Washington, Washington DC, 1991-1992, Drept Internaţional şi Comparat

DIPLOME:

Doctorat în Drept cu tema „Naţional şi european în jurisprudenţa Curţii Europene de la Strasbourg”, nominalizată la Titlul MOST acordat de UNESCO în 1998.

Master of Arts / Drept Internaţional şi Comparat;

SPECIALIZĂRI:

2001 – Colegiul Naţional de Apărare, Bucureşti.

Activităţi funcţii:

Diplomat Ministerul Afacerilor Externe începând cu 1992;

Însărcinat cu afaceri a.i. – Ambasada României din Irlanda – 1997-1999;

Secretar de Stat şi Şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politică de Apărare – Ministerul Apărării Naţionale, dec. 2000;

Ambasador Ministerul Afacerilor Externe, începănd cu 2004;

2004-2006: Senator PSD de Alba, Preşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

La 25 septembrie 2006, preşedintele Traian Băsescu l-a nominalizat pentru ocuparea funcţiei de director al SRI.

La 3 octombrie 2006 comisia parlamentară de control al activităţii SRI a avizat favorabil cu 7 voturi „pentru” şi 2 „împotrivă” propunerea şefului statului ca senatorul PSD George Maior să ocupe funcţia de director al SRI.

La 4 octombrie 2006, în faţa plenului Parlamentului, a obţinut 285 de voturi „pentru” şi 123 „împotrivă” pentru numirea la şefia SRI.

Reamintim că George Maior a criticat decizia Curţii Constituţionale de a respinge aşa-zisele legi „Big Brother”.

surse: mediafax, wikipedia, digi24.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax