Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Germania, Franța, Italia și Spania au suspendat vaccinările cu serul AstraZeneca-Oxford. Măsurile luate de autorități

Publicat

Auoritățile din Germania au decis luni suspendarea vaccinării populației cu serul produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford. Decizia a fost luată „cu titlu preventiv”.

Specialiştii de la Institutul medical Paul-Ehrlich, care consiliază guvernul de la Berlin, „consideră că alte examene sunt necesare”, după cazurile de cheaguri sangvine raportate la câteva persoane vaccinate în Europa, a precizat un purtător de cuvânt al ministrului german al Sănătăţii, în contextul în care mai multe ţări au adoptat deja aceeaşi măsură, potrivit Agerpres, care citează DPA.

Autorităţile din Danemarca, Norvegia, Islanda, Olanda, Irlanda şi o regiune din Italia au stopat de asemenea, temporar, vaccinările cu AstraZeneca, care a fost asociat într-o manieră neconcludentă cu riscul de formare a unor cheaguri sangvine.

UPDATE: Și Franța a decis luni să „suspende din precauție” folosirea vaccinului AstraZeneca, în așteptarea unui aviz al autorității europene a medicamentului așteptat marți, a anunțat președintele Emmanuel Macron, într-o conferință de presă la Montauban, potrivit AFP.

Șeful statului a afirmat că „speră să se reia rapid” vaccinarea cu acest ser „dacă avizul autorității europene o va permite”.

UPDATE 1: Italia – Agenţia italiană a medicamentului, AIFA, ”a decis, cu titlu de precauţie şi în mod temporar, în aşteptarea unei decizii a EMA’, Agenţia Europeană a Medicamentului, ‘să interzică utilizarea vaccinului de la AstraZeneca pe tot teritoriul naţional”, transmite France Presse, citând un comunicat al AIFA.

Anterior, procurorii din regiunea italiană Piemont (nord) au anunţat că au dispus sechestrarea unui lot de 393.600 de doze de vaccin de la AstraZeneca, în urma decesului unui bărbat căruia i-a fost administrată o doză din acest lot.

Autorităţile regionale din Piemont au suspendat duminică utilizarea lotului cu indicativul ABV5811, după ce Sandro Tognatti, un profesor de muzică în vârstă de 57 de ani, s-a simţit rău şi a decedat în circumstanţe încă neelucidate.

Magistraţii din Sicilia ordonaseră sechestrarea unui alt lot de la AstraZeneca săptămâna trecută, după moartea subită a doi bărbaţi care fuseseră vaccinaţi recent.

Guvernul italian afirmase că nu exista dovada vreunei legături între aceste decese şi vaccinuri şi permisese ca administrarea serului de la AstraZeneca să continue.

UPDATE 2: Spania va suspenda vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca pe o perioadă de 15 zile, în urma acordului convenit în cadrul reuniunii de urgenţă convocate luni pentru a dezbate acest subiect de guvernul central cu provinciile regionale, relatează EFE.

Această decizie a fost adoptată la câteva ore după ce Franţa, Germania şi Italia s-au alăturat listei ţărilor care au suspendat administrarea acestui vaccin, în condiţiile în care se investighează circa 30 de cazuri de tromboză apărute în mai multe ţări europene.

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunţat că a încheiat duminică o analiză a procesului de vaccinare cu serul anti-COVID-19 pe care l-a produs şi nu a descoperit vreo dovadă a unui risc crescut de formare de cheaguri sanguine la persoanele inoculate cu acest vaccin, pe care mai multe ţări europene l-au suspendat în urma semnalării unor cazuri de tromboză suspecte.

Guvernul olandez a decis duminică să suspende utilizarea acestui vaccin din motive de precauţie, până la 28 martie inclusiv, după ce ‘efecte secundare posibile’ au fost raportate în Danemarca şi Norvegia după administrarea vaccinului de la AstraZeneca, fără legătură demonstrată în acest stadiu, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Puţin mai devreme duminică, Irlanda a luat aceeaşi decizie după semnalarea în Norvegia a patru noi cazuri grave de cheaguri de sânge la adulţi vaccinaţi.

Norvegia, care semnalase sâmbătă şi hemoragii cutanate la tineri vaccinaţi, a suspendat administrarea serului săptămâna trecută, la fel ca Danemarca, Islanda şi Bulgaria.

surse: agerpres.ro, hotnews.ro

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax