Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Gerul a aglomerat UPU Alba Iulia. Sute de adulți și copii s-au prezentat la Urgențe, în ultimele zile

Publicat

Odată cu gerul a venit și valul de pacienţi la UPU. Peste 740 de persoane s-au prezentat la secţia de Urgențe de la Spitalul Judeţean Alba, în ultimele zile, cu dureri de membre de la căzături, însă doar pentru 57 au fost confirmate traumatismele. Tot în această perioadă au mai ajuns la urgență și 149 de copii cu diferite simptome de sezon. 

Răcelile după schimbările de temperatură, traumatisme și alte afecţiuni au generat aglomeraţie, de la începutul anului și până în prezent, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba.  Aproape 9.000 de persoane s-au prezentat la spital în primele două luni ale anului. 

Patru medici și opt asistente au în grijă de sute de persoane care ajung zilnic la UPU Alba Iulia. În jur de 4.500 de oameni se prezintă lunar la Urgențe însă doar 27% din cazuri necesită internare, iar alte câteva zeci de cazuri sunt transferate lunar la clinicile de specialitate din alte localități (Cluj-Napoca, Târgu-Mureș), în baza unor protocoale de colaborare.

Restul persoanelor care ajung să fie consultate la UPU fie sunt trimise la medicii de familie ori la domiciliu, în funcţie de situaţia fiecăreia.

„Aceasta este o problemă pentru toate UPU-urile din țară, pentru că sunt scurt-circuitate toate cabinetele medicilor de familie. Oamenii vin pentru că știu că aici își mai fac analize pentru care de regulă stau la medicii de familie, după care se duc în policlinică şi se programează. Oamenii nu au răbdare, stau până în ultimul moment sub diverse pretexte, nu-i interesează starea de sănătate și în general totul trebuie să se desfășoare pe repede-nainte”, spune șeful UPU de la spitalul din Alba Iulia, medicul Aurel Crișan.

De la începutul acestui an și până în prezent au ajuns la UPU aproape 9.000 de persoane. Dintre acestea, 746 au fost cazuri din ultimele 5 zile, odată cu valul de frig și de ninsori, cu dureri după căzături. Doar 57 au fost confirmate cu traumatisme și 9 au rămas internate.

Medicul spune că în general există aproximativ 120 de prezentări pe zi, în cele 8 ore de lucru pe tură, însă observă o creștere a numărului celor care ajung la UPU noaptea, pe motiv că ziua este aglomerat.

Părinții, speriați de gripă

Potrivit șefului UPU, din 25 februarie și până în prezent, 149 de copii au fost aduși la Urgenţe, cu afecțiuni de sezon.

„Au venit cu diferite simptome, preponderent cu cele de sezon. Febră, viroze respiratorii”, spune Aurel Crișan.

Potrivit medicului, „senzaționalul” pe care îl caută presa a panicat populația, în urma mediatizării excesive a cazurilor de decese cu diagnostic virus gripal.

„De regulă sunt persoane cu co-morbidități, boli cronice sau chiar o formă de gripă într-adevăr pentru care evoluția este rapidă. Nu sunt simptome specifice pentru această gripă, este ca o răceală obișnuită. Sigur, ai starea de dureri musculare care apar, ascensiunea termică de la început, frisoane, transpirații. Virusul este extrem de agresiv și poate să ducă la complicații de tip pneumonie, bronhopneumonie, reacții meningeale”, a mai precizat Crişan.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax