Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ghețarul Scărișoara se topește în ritm accelerat. Cercetător: În ultimii 3-4 ani am asistat la o topire a gheții fără precedent

Publicat

Ghețarul de la Scărișoara, aflat în comuna Gârda de Sus din Alba, cel mai mare ghețar subteran din România și unul dintre cei mai mari din lume, „se topește accelerat în ultimii ani”, susține cercetătorul Aurel Perșoiu de la Institutul de Speologie Emil Racoviță din Cluj-Napoca. 

„Avem date preliminare, care sugerează că ar putea să aibă către 13.000 de ani și arată că, cel puțin, în ultimii 10.000 de ani este foarte posibil să nu fi existat o perioadă de topire atât de accentuată ca cea din prezent. Cel puțin în ultimii trei sau patru ani am asistat la o topire a gheții, care este fără precedent, de când se fac măsurători, din anul 1921. S-a topit mai multă gheață decât în ultimii 40 de ani și datele arată că acest proces se va amplifica în următorii ani”, a explicat cercetătorul, pentru Euronews România.

Aurel Perșoiu a mai precizat faptul Ghețarul de la Scărișoara este înconjurat de roci, deci dacă are loc o topire nu se poate prăbuși.

„Se poate întâmpla ca într-un singur an să pierdem 20-25 de cm de gheață la suprafață. În ultimii 20 de ani media de topire pe an era la 2-3 centimetrii. Într-un an am pierdut cât am pierdut în 10 ani.

Este posibil să asistăm la o dezintegrare rapidă în partea superioară. În următorii ani sau decenii blocul principal de gheață este în siguranță”, a mai spus Aurel Perșoiu.

sursa: euronews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax