Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ghid ANAF: Profesorii care dau meditații trebuie să aibă casă de marcat sau POS. Ce taxe trebuie să plătească și cum o pot face

Publicat

Ghidul impozitelor pe care le au de plătit profesorii care dau meditații a fost publicat. Ei trebuie să se înregistreze la Oficiul Național al Registrului Comerțului și să plătească taxe la stat, altfel pot fi acuzați de evaziune fiscală.

Ghidul complet pentru profesorii care dau meditații poate fi consultat și descărcat AICI.

Acest ghid se adresează tuturor persoanelor fizice care acordă sau intenționează să acorde meditații în particular și care aleg să își desfășoare activitatea în mod individual.

Aceste venituri reprezintă venituri impozabile și, potrivit Codului Fiscal, se încadrează în
categoria venituri din activități independente.

Atenție: TOȚI PROFESORII care dau meditații sunt obligați să se înregistreze oficial și să plătească taxele altfel vor suporta rigorile legii și vor fi acuzați de evaziune fiscală.

Profesorii și orice alte persoane fizice care oferă meditații private trebuie să aibă înregistrată o formă de organizare.

Ei își pot înregistra o firmă sau un PFA (persoană fizică autorizată), ceea ce necesită o singură declarație anuală de transmis la ANAF.

Pentru înființarea unui PFA, profesorii trebuie să apeleze la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) și să solicite autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de OUG nr. 44/2008.

Este nevoie de documente precum diplome care atestă pregătirea profesională, cartea de identitate, actul care atestă dreptul de folosință asupra sediului profesional (contract de comodat, contract de vânzare-cumpărare, contract de închiriere) și cererea de înregistrare.

Cu toate aceste documente merg la ONRC. Codul  CAEN care trebuie ales este 8559 „Alte forme de învățământ n.c.a.”.

Ulterior înregistrării în Registrul Comerţului şi autorizării funcţionării, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

Profesorii care dau meditații au nevoie de casă de marcat sau POS pentru plata cu cardul

Ca PFA, veți putea încasa cash (cu obligația deținerii casei de marcat), folosind plata cu cardul (dar cu obligația deținerii unui POS) sau prin transfer bancar.

Toate veniturile trebuie înregistrate în contabilitate și declarate la ANAF prin declarația unică.

În funcție de sistemul de impozitare (real sau normă de venit) veor plăti impozitul pe venit de 10% și doar în cazul depășirii plafonului anual de 36.000 de lei vor achita și CAS și CASS.

În cazul în care venitul net se determină pe bază de norme de venit dar în anul 2023 va înregistra un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro, începând cu anul fiscal următor contribuabilul va avea obligația determinării venitului net anual în sistem real.

Cursul de schimb valutar care trebuie utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal.

Cota de calcul al contribuției de asigurări sociale: exemplu

Contribuția de asigurări sociale se calculează prin aplicarea cotei de 25% asupra bazei anuale de calcul.

Exemplu:

O persoană fizică își începe activitatea la data de 01.01.2023, activitate ce se va desfășura în mod continuu până la finele anului, iar venitul net anual determinat în sistem real/normă de venit anual este cuprins între 12 salarii minime brute pe țară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară.

Aceasta datorează contribuție de asigurări sociale și iși alege baza minimă de calcul (în anul 2023, salariul minim brut este de 3.000 lei iar baza minimă anuală de calcul este 36.000 lei).

Contribuția de asigurării sociale aferentă se calculează prin aplicarea cotei de 25% asupra bazei anuale de calcul, astfel: 36.000 lei x 25% = 9.000 lei (CAS)

Persoana fizică respectivă datorează, pe lângă contribuția de asigurări sociale, și impozit pe venit în cuantum de 10% din venitul net anual, respectiv contribuția de asigurări sociale de sănătate întrucât venitul net anual este cuprins între 12 salarii minime brute pe țară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară.

Modalitatea de stabilire a impozitului pe venit, respectiv a contribuției de asigurări sociale de sănătate este prezentată la punctele 2.2., 2.3. și 3.2. din Ghid (vezi documentul de mai sus).

Termen de plată: Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui pentru care se datorează contribuţia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dijma

    miercuri, 29.03.2023 at 09:15

    Știu idioții cite magazine nu au POS ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax