Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

GHID Ce trebuie să faci în caz de incident nuclear. Toate informațiile OFICIALE de care ai nevoie. Ce fac autoritățile din România

Publicat

Ce trebuie să faci în caz de incident nuclear și care sunt sursele oficiale din care te poți informa, sunt cele mai importante întrebări, într-un asemenea scenariu.

În primul rând trebuie să rămâi calm și să te informezi din surse oficiale. Autoritățile române lucrează la un nou plan de intervenție în cazul unor incidente nucleare, inclusiv la o centrală din Ucraina. 

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare este instituția cu un rol crucial în acest sens.

Aceasta este imediat anunțată printr-un sistem de senzori urmând ca, în maximum o oră, să fie în alertă Centrul Național de Coordonare și Intervenție al Ministerului de Interne și autoritățile județene.

În cel mult o oră, sunt în alertă Centrul Național de Coordonare și Intervenție al Ministerului de Interne și autoritățile județene.

Tot în prima oră de la incident, CNCAN va organiza o conferință de presă prin care va fi informată populația din zona afectată.

YouTube video

De asemenea se organizează un sistem de comandă unică, iar asemenea structuri se pot înființa și la nivel local, județean sau național, în funcție de amploarea situației de urgență.

Concepția națională de răspuns în caz de accident nuclear – radiologic poate fi consultată AICI.

„În planul actual avem scenarii care includ centralele Kozloduy, Paks, Cernavodă, Rivne, Melinski sau South Ucrain, scenarii care în trecut nu erau incluse în planul nostru național” a spus Cantemir Ciurea-Ercău, președintele CNCAN, citat de ProTV.

Orice incident este clasificat în funcție de gravitate și există șapte nivele, cel mai mic fiind acela care poate fi gestionat local și care nu afectează populația sau mediul.

Petre Min, șeful departamentului de gestionarea urgențelor nucleare al CNCAN adaugă: „Dacă ajungem la o clasificare pe scara INES 7, aceasta e o condiție de evacuare. Sigur că sistemul RO-Alert face parte din sistemul de avertizare a populației”.

Potrivit planului, administrarea pastilelor cu iod se va face doar dacă în aer există o concentrație mare de radiații periculoase.

Ce să faci în caz de incident nuclear. Informații OFICIALE

Cel mai important este să nu intri în panică. Trebuie să rămâi calm, lucru extrem de important pentru acțiunile pe care le vei întreprinde.

Autoritățile din România au realizat un ghid pentru situația în care se produce un incident nuclear. Sunt foarte multe prevederi a căror cunoaștere vă poate salva viața.

Documentul poate fi consultat AICI.

Ce tip de expunere poate să apară în cazul unui accident la o centrală nucleară?

În cazul funcţionării anormale a unei centrale nucleare, aceasta poate emite în zona înconjurătoare radioactivitate sub forma unui amestec de produşi generaţi în reactor, denumiţi „produşi de fisiune nucleară”.

Principalii radionuclizi care reprezintă un risc pentru sănătate sunt cesiul radioactiv şi iodul radioactiv. Populaţia poate fi expusă la aceşti radionuclizi fie în mod direct, din aer, fie indirect, prin apa şi alimentele contaminate.

Echipele de salvare, echipele de intervenţie şi muncitorii din centrala nucleară pot fi expuşi la doze mai mari de radiaţii, prin natura activităţilor lor profesionale şi în mod direct, prin expunerea la materialele radioactive din interiorul centralei.

Măsuri de sănătate publică în caz de urgentță radiologică sau nucleară

Efectele asupra sănătăţii apar numai dacă o persoană este expusă la radiaţii. De aceea, cea mai importantă măsură de protecţie este prevenirea expunerii.

Persoanele aflate în zonele cele mai apropiate de centrală au cel mai mare risc de a fi expuse la radiaţii. Cu cât distanţa faţă de centrala nucleară este mai mare, cu atât riscul este mai mic.

De aceea, atunci când se produce un accident nuclear, măsurile de sănătate publică constau în evacuarea şi adăpostirea
persoanelor aflate în apropierea centralei.

Măsurile necesare depind de expunerea estimată (adică de cantitatea de radioactivitate emisă în atmosferă şi de condiţiile meteorologice, cum ar fi vântul sau ploaia).

Acţiunile întreprinse constau în evacuarea populaţiei rezidente pe o anumită distanţă faţă de centrală, adăpostirea, pentru a reduce expunerea şi administrarea de tablete de iodură de potasiu, pentru a reduce riscul de cancer tiroidian.

Dacă se consideră necesar, se poate restricţiona consumul de legume şi produse lactate produse în zonele învecinate centralei nucleare, pentru a reduce expunerea populaţiei.

Numai autorităţile competente pot recomanda care dintre aceste măsuri trebuie luate, după o analiză atentă a situaţiei.

Măsuri individuale de protecţie în caz de incident nuclear

Urmăriţi permanent informaţiile difuzate de către autorităţile competente prin intermediul reţelelor de radio, televiziune, sau internet şi urmaţi întocmai instrucţiunile emise de aceste autorităţi.

Luaţi tabletele de iodură de potasiu numai atunci când această măsură este recomandată şi anunţată de către autorităţile naţionale de sănătate.

Autodecontaminare în caz de incident nuclear

Dacă după ce aţi fost expus la radiaţii intraţi în casă, dezbrăcaţi-vă şi descălţaţi-vă la uşă, pentru a evita contaminarea locuinţei sau a adăpostului.

Puneţi hainele şi încălţămintea într-o pungă de plastic. Închideţi punga cât mai ermetic cu putinţă şi puneţi-o într-un loc sigur, departe de zonele de locuit, de copii şi de animale.

Faceţi baie cu apă caldă (nu fierbinte) şi săpun şi limpeziţi-vă la duş.

Anunţaţi autorităţile că aveţi haine şi obiecte care ar fi putut fi contaminate, pentru ca acestea să le poată prelua şi gestiona conform procedurilor stabilite la nivel naţional.

Ce înseamnă anunţul ca populaţia să stea în locuinţe?

Atunci când are loc un eveniment nuclear sau radiologic, autorităţile de sănătate publică pot ordona persoanelor rezidente în zonele afectate să stea în case.

Aţi putea fi sfătuiţi să vă adăpostiţi în locuinţe, la serviciu, sau în adăposturi publice. De obicei, această recomandare
este emisă cu scopul de a proteja populaţia împotriva expunerii la radiaţii.

Dacă aţi fost sfătuiţi să staţi în interior, alegeţi încăperea cea mai sigură din casă sau din instituţia în care lucraţi, care să nu aibă ferestre sau uşi spre exterior.

YouTube video

Sistemele de ventilaţie (de încălzire sau de răcire) trebuie închise. Adăpostirea asigură protecţie atât împotriva iradierii externe şi interne, cât şi împotriva inhalării de material radioactiv.

Adăpostirea este o măsură simplă şi eficientă, care poate fi luată rapid, în cursul primei faze ale accidentului.

Cum pot deveni alimentele radioactive?

În urma unei urgenţe nucleare sau radiologice, alimentele pot fi contaminate cu material radioactiv.

Pe suprafaţa fructelor, legumelor, sau furajelor pentru animale poate ajunge material radioactiv, prin depunere din aer sau din apa de precipitaţii.

În timp, radioactivitatea se poate concentra şi în interiorul alimentelor, pe măsură ce radionuclizii sunt transferaţi în
recolte sau la animale prin intermediul solului, sau în râuri, lacuri şi mări, unde radionuclizii sunt incorporaţi în peşti şi crustacee.

Mărimea riscului depinde de amestecul de radionuclizi şi de nivelul de contaminare eliberat în decursul accidentului.

Alimentele ambalate, de exemplu conservele sau ambalajele din plastic ermetic, nu pot fi contaminate atât timp cât ambalajul este intact.

Sfaturi generale pentru consumatorii şi producătorii de alimente în cazul unei urgenţe nucleare

Măsurile luate în cazul unei urgenţe de natură radiologică sunt aceleaşi ca pentru orice urgenţă care implică materiale periculoase ce pot contamina alimentele.

În stadiile iniţiale ale unei situaţii de urgenţă este posibilă (şi recomandabilă) aplicarea unor măsuri imediate de
prevenire sau minimizare a contaminării alimentelor cu material radioactiv.

De exemplu:

PROTEJAŢI legumele şi nutreţul pentru animale prin acoperire cu folii de plastic sau prelate.

ADUCEŢI animalele de la păşune şi adăpostiţi-le în grajduri.

RECOLTAŢI toate produsele coapte pentru recoltare şi acoperiţi-le.

În regiunile în care este confirmată o contaminare gravă există o serie de alte măsuri pe termen scurt, mediu şi lung, care ar putea fi instituite.

De exemplu:

  • evitaţi consumul de lapte şi vegetale din producţia locală
  • evitaţi sacrificarea animalelor
  • evitaţi pescuitul, vânatul şi colectarea de ciuperci sau alte produse sălbatice

Care sunt efectele imediate ale expunerii la radiaţii?

Dacă doza de radiaţii depăşeşte un anumit nivel prag, poate produce efecte imediate: roşeaţă a pielii, căderea părului, arsuri radiologice şi sindromul acut de iradiere.

Sindromul acut de iradiere este un complex de semne şi simptome care pot să apară după expuneri ale întregului corp la doze mai mari de 1 Sv (de 300 de ori mai mult decât doza anuală din radiaţia de fond).

Acest sindrom este datorat afectării măduvei osoase, care produce celulele sanguine. La doze mai mari de 10 Sv pot fi afectate şi alte organe (sistem gastrointestinal, cardiovascular).

În cazul unui accident la o centrală nucleară, este improbabil ca populaţia generală să fie expusă la doze suficient de mari pentru a produce astfel de efecte.

Salvatorii, echipele de intervenţie rapidă (ambulanţe, pompieri, etc) şi muncitorii din centrala nucleară au un risc mai mare de a fi expuşi la doze de radiaţii suficient de mari pentru a produce astfel de efecte.

Care sunt efectele pe termen lung ale expunerii la radiaţii ionizante?

Expunerea la radiaţii poate creşte riscul de cancer. La supravieţuitorii bombelor atomice din Japonia, riscul de leucemie a crescut la câţiva ani după expunerea la radiaţii, în timp ce riscul altor tipuri de cancer a crescut după mai mult de 10 ani de la expunere.

În cursul urgenţelor nucleare se poate elibera iod radioactiv. Dacă este inhalat sau înghiţit, iodul radioactiv se concentrează în glanda tiroidă şi duce la o creştere a riscului de cancer tiroidian.

Pentru persoanele expuse la iod radioactiv, riscul de cancer tiroidian poate fi micşorat prin administrarea tabletelor de iodură de potasiu, care împiedică captarea iodului radioactiv la nivelul tiroidei.

Riscul de cancer tiroidian în urma expunerii la iod radioactiv este mai mare la copii şi la adulţii tineri şi mai scăzut la persoanele peste 40 de ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Trusa medicală, triunghiul reflectorizant și extinctorul nu vor mai fi obligatorii la motociclete. Amendamente aprobate în Senat

Publicat

foto: motociclism.ro

Senatul României a adoptat o propunere legislativă de completare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, propunere prin care conducătorii de mopede şi motociclete nu mai sunt obligaţi să aibă asupra lor trusa de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu omologate.

Iniţiatorii propunerii legislative au aprecuat ca fiind „îngrijorător” faptul că legea română lasă loc la interpretare, obligând şi şoferii de mopede şi motociclete să se echipeze cu extinctor triunghiuri şi trusă de prim ajutor.

Iniţiatorii amintesc, în expunerea de motive, cazul unui echipaj de poliţie din judeţul Cluj, care folosea acest tip de amendă ca pedeapsă pentru motocicliştii asupra cărora nu se putea reţine o altă ilegalitate.

Modificările complete din lege pot fi consultate AICI

Conform proiectului de act normativ amendat de Senat, iniţiat de un grup de parlamentari preponderent USR, art 8 al OUG 195/2002 stipulează că „pentru a fi conduse pe drumurile publice autovehiculele, cu excepţia celor din categoria AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim ajutor două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu omologate”.

„Beneficiile pe care o obligarea şoferilor de motociclete şi mopede de a avea asupra lor triunghiul reflectorizante, trusă de prim ajutor şi extinctor este una lipsită de utilitate şi poate avea un impact negativ asupra cetăţenilor care se încadrează în această categorie”, se mai arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Vehicule exceptate de la deținerea trusei de prim ajutor, tiunghi reflectorizant și extinctor:

  • categoria AM – pentru vehicule cu două și cu trei roți, având o viteză maximă proiectată care nu depășește 45 km/h, precum și pentru cvadriciclurile ușoare;
  • categoria A1 – pentru motociclete ușoare cu capacitate cilindrică maximă de 125 de centimetri cubi și cu puterea nominală mai mică de 11 kW;
  • categoria A2 – pentru motociclete cu puterea nominală mai mică de 35 kW;
  • categoria A – pentru motociclete grele, fără restricții în ceea ce privește puterea.

În prezent, persoanele care conduc un autovehicul care nu este echipat cu trusa medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător pentru incendii, pot primi amenzi între 580 și 725 de lei, conform Codului rutier actual. Dacă proiectul de lege va fi adoptat, cei care circulă cu mopede și motociclete vor scăpa de aceste amenzi.

Modificările se vor aplica doar după ce proiectul de lege va trece Camera Deputaților, va fi promulgat de către șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz de modificare a OUG 195/2002.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

UDMR vrea să schimbe legea pentru obținerea permisului auto: la proba practică, polițiștii sa fie înlocuiți cu examinatori civil

Publicat

scoala soferi

UDMR vrea sa modifice legislația care reglementează examinarea pentru obținerea permisului auto astfel încât examinatorii să nu mai fie din polițiști din cadrul MAI ci examinatori civili. Demersul UDMR ar putea crea chiar și o nouă profesie: cea de examinator auto.

Unul dintre inițiatorii proiectului de lege deputatul UDMR de Sibiu Benedek Zacharie  a explicat pentru turnulsfatului.ro noile modificări propuse.

Examinator civil pentru examenul auto

Astfel, viitorul examinator civil auto ar trebui să aibă peste 23 de ani, să nu fi avut permisul de conducere anulat, să fie apt medical și psihologic, să nu dețină o funcție la vreo școală de șoferi, să urmeze un curs de formare profesională și să treacă un examen. În plus, se mai solicită că aibă cel puțin 5 ani vechime de conducător auto la categoria unde urmează să fie examinator.

”Dezvăluirile periodice din presa românească despre corupția din sistem ridică semne de întrebare asupra statutului examinatorilor, așa cum această profesie este practicată în multe state membre.

Regula examinării candidaților de către cadre ale Ministerului Afacerilor Interne este specifică statelor din fostul bloc comunist și reprezintă o rămășiță a modului în care statul asigură controlul absolut în toate domeniile”, susține Benedek în expunerea de motive ce însoțește proiectul de lege.

”Obținerea unui permis de conducere în România continuă să fie un demers greoi, iar cazurile de corupție din ultimii ani au dezvăluit problemele unui sistem lipsit de echilibru și control reciproc”, mai spune deputatul. ”Soluțiile legislative propuse sunt menite să aducă un plus de transparență actualului sistem”

Proba teoretica rămâne la MAI

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor ar continua să rămână, însă doar ca entitate de testare pentru proba teoretică de verificare a cunoștințelor, de emitere a permiselor de conducere și de evidență a acestora.

Același serviciu ar urma să acorde avizul pentru viitorii examinatori auto.

De asemenea, se propune în proiectul de lege ca instructorul auto să fie prezent în mașină, alături de examinator pe perioada de desfășurare a examenului practic.

”Măsura este menită să reducă gradul de intimidare resimțit de candidați și să demonstreze cu adevărat dacă și-au însușit cunoștințele și aptitudinile necesare pentru a conduce autovehicule în condiții de siguranță pe drumurile publice”, mai spune Benedek.

Totodată, noua lege ar permite libertatea candidaților de a alege centre de examinare diferite pentru cele două probe ale examenului, în funcție de domiciliul și sau reședința de facto a acestora.

”Soluțiile legislative propuse sunt menite să aducă un plus de transparență actualului sistem, să înlesenască procedurile administrative de obținere a permisului de conducere fără a face rabat de la calitatea sistemului de inițiere și pregătire a candidaților la obținerea unui permis de conducere”, mai precizează Benedek Zacharie.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Agenții care fac masteratul la Academia de Poliție vor primi salariu pe durata cursurilor. În ce condiții vor da banii înapoi

Publicat

Agenții de poliție care vor urma programul de master din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, vor primi salariu pe durata cursurilor, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, în vederea reducerii deficitului de personal a fost operaționalizat la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, începând cu acest an universitar, programul de master profesional, ca formă de pregătire inițială a ofițerilor de poliție.

În urma susținerii concursului de admitere, aproximativ 90% dintre participanți sunt agenți de poliție încadrați în unități ale MAI.

„Având în vedere această situație, la nivelul structurilor de specialitate a fost realizată o analiză în scopul identificării soluțiilor de reglementare pentru gestionarea corespunzătoare a raporturilor de serviciu ale acestora, ținând cont de faptul că participarea la programul de master profesional presupune prezența obligatorie în instituția de învățământ pe toată durata lui”, se arată în comunicat.

Conducerea MAI anunță că a fost elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență care să modifice Statutul Polițistului, fiind reglementată astfel posibilitatea frecventării acestor cursuri cu scoatere de la locul de muncă, cu acordarea drepturilor bănești prevăzute de Legea salarizării pentru asemenea situații.

La final, absolvenții vor fi încadrați în funcție de nevoi, cu obligația să-și desfășoare activitatea pentru o perioadă de 5 ani în cadrul inspectoratelor județene de poliție, respectiv Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, unde au fost repartizați după absolvire.

Nerespectarea angajamentului atrage obligația restituirii cheltuielilor efectuate în total pe timpul școlarizării, inclusiv a drepturilor financiare acordate pe perioada cursurilor cu scoatere de la locul de muncă, arată ministerul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Alba care avea 200 de litri de vin în pivniță, pentru nunta fiului, s-a trezit cu poliția la ușă. Ce a urmat

Publicat

Un bărbat din Alba a mers în instanță pentru a-și face dreptate după ce s-a ales cu o amendă de 5000 de lei, din partea Direcției Regionale Vamale, pentru că avea în pivniță 200 de litri de vin. 

Motivul pentru care a fost amendat este acela că nu ar fi fost înregistrat ca mic producător de vin. Vinul a fost descoperit după o percheziție a polițiștilor din Alba, din anul 2020. 

Însă, bărbatul a atacat în instanță amenda de la DRV din simplul motiv că inspectorii nu au putut să precizeze dacă vinul era dintr-o singură producție, sau din mai mulți ani, mai mult de atât, procesul verbal a fost realizat într-un mod deficitar, iar asta a cântărit greu în ochii judecătorilor.

În fața instanței bărbatul a spus că vinul era făcut pentru nunta fiului său. În data de 26 septembrie 2022 magistrații Judecătoriei Alba Iulia au dat o decizie în acest caz. De asemenea motivarea a fost făcută public.

”(…) petentului i s-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale de 5000 lei reţinându-se că urmare a unei percheziţii efectuată  împreună cu lucrători SICE – IPJ Alba a fost identificată în pivniţa imobilului cantitatea de aproximativ 200 litri de vin alb liniştit, fără ca acesta să fie înregistrat ca mic producător de vin la autoritatea vamală teritorială”, se arată în documentul citat.

În apărare bărbatul a suținut ”că actul de sancţionare este nelegal şi netemeinic cât timp nu se poate face deducţia doar pe baza împrejurării că a deţinut 200 litri vin alb, că petentul a produs vinul în vederea comercializării.

Simpla deţinere a unei cantităţi de vin nu fundamentează concluzia că este producător de vin şi urma să comercializeze respectiva cantitate. În cuprinsul procesului verbal nu s-a menţionat anul producţiei vinului, nefiind exclusă păstrarea unei cantităţi de vin provenită din producţia mai multor ani. Chiar petentul a explicat că vinul era păstrat pentru nunta fiului său şi că nu este destinat comercializării”, se arată în motivarea instanței.

Mai mult de atât au existat mai multe contradicții în procesul verbal al autorității vamale, drept pentru care magistrații au anulat amenda. Mai exact au admis plângerea bărbatului și au dispus anularea amenzii.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax