Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Ghid de viață sănătoasă” pentru preșcolari, un auxiliar didactic lansat de DSP Alba la 4 grădinițe din județ

Publicat

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a lansat, miercuri, „Ghidul pentru un stil de viață sănătos”, adresat preșcolarilor din județul Alba. Acesta a fost tipărit în 200 de exemplare și distribuit la 4 grădinițe din județ. Volumul, un auxiliar didactic, este rezultatul proiectului „Creșterea accesului la servicii de prevenție medicală primară pentru copii și adolescenți din România. Alimentația sănătoasă și activitatea fizică în rândul copiilor și adolescenților din România” și conține fișe de lucru pentru copii și imagini educative din punct de vedere sanitar. Acesta a fost prezentat de dr. Olimpia Candrea, alături de prof. Aurora Vârtei și de directorul DSP Alba, Horea Timiș.

Proiectul „Creșterea accesului la servicii de prevenție medicală primară pentru copii și adolescenți din România. Alimentația sănătoasă și activitatea fizică în rândul copiilor și adolescenților din România” s-a derulat la nivel național și a avut ca obiectiv stoparea și inversarea, până în anul 2020, a tendinței de creștere a cazurilor de supraponderabilitate și obezitate în rândul copiilor și adolescenților din România, prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Inițiatorul și coordonatorul proiectului a fost Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică București, prin Centrul Regional de Sănătate Publică Sibiu, fiind cuprins în programul Național de Evaluare, Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate, Subprogramul de supraveghere a stării de sănătate a populației iar finanțarea a fost asigurată de Guvernul Norvegiei.

La nivel județean, proiectul a fost coordonat de Direcția de Sănătate Publică Alba, prin Compartimentul de Evaluare, Promovarea Sănătății și Educație pentru Sănătate, care în cadrul planului de acțiune județean, prin parteneriatul semnat cu Inspectoratul Școlar Județean a derulat activități la nivelul grădinițelor. Grădinițele implicate în proiect au fost : Grădinița cu Program Normal „Dumbrava Minunată”, Alba Iulia, Grădinița cu Program Prelungit nr. 12, Alba Iulia, Grădinița cu Program Prelungit „Scufița Roșie”, Alba Iulia și Grădinița cu Program Normal nr. 1 din Blaj.

„Educația pentru sănătate este o preocupare majoră a societății noastre și a devenit una dintre componentele esențiale ale educației copilului. De aceea, ea trebuie începută de la vârste mici, când copiii sunt foarte receptivi, primesc cu ușurință informații noi, își formează deprinderi de autonomie personală și de grup, precum și premisele dezvoltării unui stil de viață sănătos”, a precizat dr. Olimpia Candrea.

„Ghidul pentru un stil de viață sănătos” a fost realizat în concordanță cu programa învățământului preșcolar, ca un auxiliar didactic menit să vină în sprijinul educatoarelor, dar și al părinților, ca punct de pornire pentru dirijarea unui comportament sănătos al copiilor: servirea zilnică a micului dejun, creșterea consumului de fructe și legume, optimizarea/încurajarea consumului de apă și descurajarea consumului de sucuri acidulate, creșterea implicării în activități fizice.

„Copiii au dreptul să beneficieze de șanse egale privind educația pentru sănătate, motiv pentru care dorim să împărtășim experiențele realizate în cadrul acestui proiect și celorlalte grădinițe din județ. Din cauza sărăciei, mulți oameni dar destul de puțini bani pe cărți, de aceea vom încerca să suplimentăm numărul de Ghiduri cu încă 200, pentru ca anul viitor să beneficieze mai multe grădinițe de acesta”, a adăugat dr. Olimpia Candrea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax