Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

GHID practic de prevenire a incendiilor în apartamente. Recomandări de la reprezentanţii ISU Alba


Publicat

incendiu2Reprezentanţii ISU Alba oferă recomandări locuitorilor pentru prevenirea incendiilor în apartamente. Sunt sfaturi utile ce pot salva vieţi sau preveni pagube importante în locuinţe.

“Un incendiu poate izbucni foarte uşor, cauzele fiind multiple şi se poate extinde cu o viteză înspăimântătoare. Dacă urmaţi sugestiile şi sfaturile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „UNIREA” al judeţului Alba, veţi reduce semnificativ probabilitatea producerii unui incendiu în locuinţa dumneavoastră. În cazul în care se produce totuşi un incendiu, veţi şti cum să procedaţi pentru evacuarea în siguranţă a tuturor persoanelor. Multe dintre sfaturi sunt simplu de urmat şi nu vă va lua decât puţin din timpul dumneavoastră să le puneţi în aplicare”, transmite ISU Alba.

Fumatul este una dintre cele mai frecvente cauze de incendiu în apartamente. Utilizaţi o scrumieră potrivită, grea, care să nu se răstoarne uşor şi care să fie confecţionată dintr un material care nu ia foc. În scrumieră se recomandă să puneţi puţină apă, care va favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări.

Aveţi grijă în mod special atunci când sunteţi obosit, când luaţi somnifere sau când aţi consumat alcool. Este foarte probabil să adormiţi în aceste condiţii, fără să vă daţi seama că ţigara dumneavoastră este încă aprinsă. Dacă aveţi nevoie să vă întindeţi în pat sau în fotoliu pentru odihnă nu aprindeţi ţigara. Este foarte probabil să aţipiţi şi să daţi foc la pat sau fotoliu.

Stingeţi ţigara în scrumieră – niciodată în coşul de gunoi – şi nu lăsaţi scrumul sau ţigara să ardă în scrumieră. Se recomandă să puneţi puţină apă în aceasta pentru a favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări. Atunci când stingeţi ţigara, asiguraţi-vă că aţi stins-o cu adevărat. Mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor, ziare sau pe orice alt material combustibil şi astfel poate lua foc întreaga locuinţă.

În fiecare an mor copii care provoacă incendii cu ajutorul ţigărilor, chibriturilor sau brichetelor, lucruri care nu ar trebui să fie la dispoziţia lor. Păstraţi aceste obiecte în locuri de unde copiii nu le pot lua.

Folosirea necorespunzătoare a lumânărilor. Flacăra unei lumânări este mică, dar aceasta nu înseamnă că nu trebuie tratată cu seriozitate – este ceea ce se numeşte în termeni tehnici un foc deschis.

Asiguraţi-vă că lumânarea stă vertical şi că este fixată într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să lase să cadă picături de ceară fierbinte.

Nu lăsaţi nici măcar lumînările parfumate aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea. Cel mai bine este să le stingeţi pentru a evita producerea unui incendiu în lipsa dumneavoastră.  Amplasaţi întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă rezistentă la căldură. Vasele metalice în care sunt fixate lumânările pot topi suprafeţele din material plastic pe care sunt aşezate.

Nu vă aplecaţi asupra lumânărilor – s-ar putea să vă ia foc părul sau hainele. Nu amplasaţi lumînările aprinse foarte aproape de tot ceea ce se poate aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare).

Aveţi grijă să nu amplasaţi lumânările aprinse în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii.

Stingeţi întotdeauna lumânările înainte de a le muta. Utilizarea unui dispozitiv de stins lumânări este o variantă mai sigură decât suflatul asupra lor, această modalitate din urmă putând duce uneori la împrăştierea de ceară topită şi scântei.

Serviciul Prevenire din cadrul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „UNIREA” al judeţului Alba consideră că respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor şi adoptarea unei atitudini preventive de către populaţie pot să asigure evitarea unor evenimente negative în urma cărora pot apărea victime omeneşti şi pagube materiale inseminate”, precizează ISU Alba.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

CÂMPENI

Continuarea lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor, în Apuseni. Pagube de 80 milioane de lei, după viiturile din 2021

Publicat

Administrația Națională Apele Române actualizează studiul de fezabilitate și expertiza tehnică pentru proiectul privind amenajarea râului Arieș și a afluenților acestuia pentru apărarea împotriva inundațiilor a mai multor localități din Munții Apuseni. 

În urma viiturilor și inundațiilor devastatoare produse în județul Alba în perioada 1 – 21 iulie 2021, au fost înregistrate pagube de aproape 80 de milioane de lei. 

Administrația Națională Apele Române – Administrația bazinală de Apă Mureș a lansat joi, 21 octombrie, în SEAP, o licitație pentru actualizarea studiului de fezabilitate și expertiza tehnică pentru apărarea împotriva inundațiilor a unor localități din Munții Apuseni.

Este vorba despre amenajarea râului Arieș și afluenților acestuia pentru apărarea împotriva inundațiilor a localităților Câmpeni, Baia de Arieș, Lunca Arieșului și aval acumulare Mihoiești, județul Alba și Cluj.

Valoarea totală estimată a serviciilor de proiectare este de 330.252 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, inundațiile tot mai frecvente și pagubele majore înregistrate „impun promovarea cu prioritate a investiției <Amenajarea râului Arieș și afluenți pentru apărare împotriva inundațiilor a localităților Câmpeni, Baia de Arieș, Lunca Arieșului și aval acumulare Mihoiești, județul Alba și Cluj>”.

Viiturile înregistrate în ultimii ani au produs o serie de distrugeri lucrărilor hidrotehnice existente, colmatarea excesivă a albiei, inundarea drumurilor adiacente râurilor și avarierea construcțiilor riverane.

De la data actualizării studiului de fezabilitate (2007) s-au mai produs fenomene hidrometeorologice periculoase în anii 2009, 2010, 2017, 2018, 2020 și 2021.

Pagube de aproape 80 de milioane de lei după inundațiile din perioada 1 – 21 iulie 2021

Ca urmare a precipitațiilor abundente căzute în perioada 1 – 21 iulie 2021, pe anumite areale au avut loc scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie, revărsări ale unor cursuri de ape, care au avut ca și consecință producerea unor pagube pe raza UAT-urilor: Abrud, Ocna Mureș, Zlatna, Albac, Arieșeni, Avram Iancu, Berghin, Bucium, Bistra, Câmpeni, Ciuruleasa, Horea, Livezile, Lupșa, Mogoș, Ocoliș, Poiana Vadului, Poșaga, Roșia Montană, Sălciua, Săsciori, Sohodol, Șona, Șugag și Vadu Moților.

În urma deplasării în teren a comisiilor de specialitate numite prin ordinul prefectului, a fost întocmită situația pagubelor materiale produse ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice periculoase înregistrate în intervalul 1 – 21 iulie 2021:

 • UAT-uri afectate: 25
 • Localități afectate: 88

Pagube – Valoric estimat pentru refacere 

 • Case afectate: 413 – 3.663.417 lei
 • Anexe gospodărești: 462 – 427.998 lei
 • Obiective sociale și administrative: 14 – 668.004 lei
 • Obiective economice: 8 – 135.070 lei
 • Poduri: 12 – 6.540.000 lei
 • Podețe și traversări pietonale: 40 – 1.906.500 lei
 • Drumuri naționale: 7,548 km – 33.858.870 lei
 • Drumuri județene: 6,085 km – 4.543.430 lei
 • Drumuri comunale: 26,498 km – 1.538.140 lei
 • Drumuri forestiere: 29,8 km – 5.492.400 lei
 • Drumuri vicinale: 49,26 km – 1.780.160 lei
 • Drum de acces/sătesc: 45,75 km – 1.578.975 lei
 • Străzi: 21,18 km – 3.545.260 lei
 • Drum local: 15,3 km – 1.486.500 lei
 • Teren arabil: 15,568 ha – 59.432 lei
 • Sere și solarii: 95 mp – 91.375 lei
 • Pășuni și fânețe: 117,623 ha – 17.401 lei
 • Pomi fructiferi: 143 – 5.690 lei
 • Rețele de apă, canalizare: 7 km – 2.972.000 lei
 • Animale moarte: 2.410 – 295.090 lei
 • Stupi albine: 15 – 6.750 lei
 • Rețele electrice (stâlpi/linii electrice/PT): 96 / 5670 / 1 – 205.400 lei
 • Alte pagube – 9.065.676 lei

Valoarea totală a pagubelor se ridică la 79.882.558 de lei. 

Au fost afectate și lucrări executate în cadrul investiției „Amenajarea râului Arieș și afluenți pentru apărare împotriva inundațiilor a localităților Câmpeni, Baia de Arieș, Lunca Arieșului și aval acumulare Mihoiești, județul Alba și Cluj”, lucrări executate în perioada 2008-2009 și nerecepționate.

 • 161 ml zid de sprijin
 • 10 praguri îngropate – Ocoliș

 

Se propune astfel extinderea lucrărilor, astfel:

 • amenajare albie afluenți: 10 km
 • consolidări și apărări de mal: 15 km
 • supraînălțare lucrări: 14,5 km

Valoarea totală estimată a lucrărilor suplimentare este de 98.000.000 de lei, cu TVA inclus. Restul de execuție actualizat cu coeficient IPC iulie 2021 este de 12.755.000 lei. Valoarea totală estimată SF 2021 este de 110.755.000 lei.

Prin lucrările propuse se dorește crearea unei secțiuni de scurgere suficiente pentru tranzitarea undelor de viitură. Lucrările vor avea ca efect eliminarea riscului de producere a unor inundații pe acest sector prin crearea condițiilor necesare pentru curgerea apelor la debite medii și mari.

Astfel se va asigura creșterea gradului de siguranță a locuitorilor localității riverane, precum și a obiectivelor social economice din zonă în cazul producerii unor viituri cu debite maxime importante datorate ploilor cu caracter torențial sau mixte (topiri de zăpezi și ploi).

„Nerealizarea obiectivului de investiții propus va menține riscul crescut de producere a unor noi inundații în zonă, cu înregistrarea unor importante pagube materiale”, se mai precizează în caietul de sarcini.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

DOCUMENT: BNR schimbă regulile la credite imobiliare. Avans mai mare la credite în lei, euro și alte valute din 1 ianuarie 2022

Publicat

foto: Pixabay/moerschy

BNR vrea să schimbe condițiile de creditare pentru românii care investesc în imobiliare. Astfel, de la 1 ianuarie 2022 avansul va fi mai mare pentru toate tipurile de credite acordate fie în lei, euro sau alte valute. 

Astfel creditele în lei pentru investiții în imobiliare nu vor putea depăși 75% din valoarea garanției ,cele în euro 65%, iar cele în alte valute  50%.

DOCUMENTUL poate fi consultat AICI: BNR – Proiect de modificare reguli credite imobiliare

BNR a publicat un proiect de regulament pentru schimbarea condiţiilor de creditare pentru unele credite de investiţii imobiliare, prin care avansul ar urma să fie modificat, precum şi criteriile de calcul pentru gradul maxim de îndatorare al persoanelor fizice scrie ZF.ro

”În cazul creditelor acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului, limitele prevăzute la alin. (1)-(3) se reduc cu 10 puncte procentuale”, potrivit documnetului BNR.

Astfel, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 75% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei, faţă de 85% cât era în trecut, 65% pentru creditele în euro, şi 50% pentru creditele în alte valute.

Avans mai mare cu 10% pentru creditele în lei. Majorări și la euro și alte valute

Potrivit noilor calcule, românii vor avea de plătit un avans de 25% pentru creditele de investiţii imobiliare în lei, de 35% pentru cele în euro şi 50% pentru cele în alte valute.

Noile prevederi nu se aplică în cazul creditelor pentru investiţii imobiliare garantate integral sau parţial de stat.

În cazul creditelor acordate pentru achiziția unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuință pentru folosință proprie și permanentă/continuă a debitorului, limitele se reduc cu 10 puncte procentuale.

De asemenea, BNR propune ca pentru acordarea creditelor, împrumutătorii stabilesc prin normele proprii de creditare nivelurile maxime admise pentru gradul de îndatorare, cu luarea în considerare a riscului valutar, a riscului de rată a dobânzii şi a riscului de diminuare a veniturilor eligibile disponibile pe perioada de derulare a creditului.

Noile condiţii intră în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

surse: BNR, ZF.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până duminică: Temperaturile scad din nou, câteva ploi la munte. Prognoza meteo de weekend, 22-24 octombrie

Publicat

Vremea se răcește din nou la finalul acestei săptămâni în județul Alba. Vor fi maxime de 12-17 grade Celsius.

Noaptea, minimele vor coborî de la 9 grade până la -2 grade Celsius, în zonele mai joase.

La munte, temperaturile maxime vor varia între 7-11 grade la Arieșeni, respectiv 3-7 grade la Oașa. Minimele vor fi negative, începând de sâmbătă.

Prognoza meteo în localități din Alba în perioada 22-24 octombrie:

Vineri, 22 octombrie

Alba Iulia: minime de 9 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; nori și soare

Sebeș: minime de 9 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; nori și soare

Șugag: minime de 6 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius: nori și soare

Oaşa: minime de 1 grad Celsius, maxime de 7 grade Celsius; ploaie scurtă

Aiud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; nori și soare

Blaj: minime de 9 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; nori și soare

Ocna Mureş: minime de 6 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de 9 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de 4 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; ploaie scurtă

Câmpeni: minime de 4 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; ploaie scurtă

Arieşeni: minime de 3 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; perioade de ploaie

Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; nori și soare

Sâmbătă, 23 octombrie

Alba Iulia: minime de 4 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 4 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de -2 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; parțial însorit

Oaşa: minime de -5 grade Celsius, maxime 5 grade Celsius; parțial însorit

Aiud: minime 5 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 5 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 1 grad Celsius, maxime de 14 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 0 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de -2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parțial însorit

Câmpeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de -3 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; parțial însorit

Cugir: minime de 4 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; parțial însorit

Duminică, 24 octombrie

Alba Iulia: minime de 1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; predominant însorit

Sebeș: minime de 1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; predominant însorit

Șugag: minime de -4 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; predominant însorit

Oaşa: minime de -4 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; predominant însorit

Aiud: minime de 0 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; predominant însorit

Blaj: minime de 0 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; predominant însorit

Ocna Mureş: minime de -2 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; predominant însorit

Zlatna: minime de -1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; predominant însorit

Abrud: minime de -3 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; predominant însorit

Câmpeni: minime de -3 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; predominant însorit

Arieşeni: minime de -4 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; predominant însorit

Cugir: minime de 1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; predominant însorit

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Avion cu bolnavi COVID oprit de la decolare la Cluj. Trebuia să transfere la Viena trei paciente aflate în stare gravă

Publicat

Situaţie de-a dreptul incredibilă pe Aeroportul din Cluj-Napoca! Un avion Spartan care trebuia să transfere la Viena trei paciente, în stare gravă, bolnave de COVID, a fost oprit din drum chiar înainte de decolare.

Cele trei femei, care au stat aproape o oră în aeronavă, au fost preluate de ambulanţe şi transportate înapoi la spitalul din Cluj, unde, din lipsă de locuri, erau ţinute la oxigen chiar în secţia de Urgenţe, scrie Cluj24.ro.

Deocamdată nu se cunosc motivele pentru care pacienții nu au mai fost transferați la Viena, dar, din primele informații, partea austriacă, după ce inițial își dăduse acordul pentru a primi acești pacienți, a anunțat că nu mai este pregătită, pentru moment, să ne ofere sprijin cu internarea bolnavilor.

Vorbim despre trei femei în stare gravă, cu vârste cuprinse între 40 și 67 de ani și care de mai multe zile primeau oxigen în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, pentru că pe secția de Terapie Intensivă nu mai este niciun loc.

Spitalul din Austria nu i-a primit. Pacienții au fost duși înapoi la spitalul din Cluj

Cele trei paciente au fost aduse la aeroport, unde erau așteptate deja de o aeronavă Spartan trimisă de la București și urmau ca în jurul orei 15 să decoleze spre Viena, acolo unde erau primite de un spital de stat până când starea lor de sănătate permitea transferul într-un salon normal.

UPDATE: După 40 de minute de așteptat pe pistă, piloții au fost înștiințați că spitalul din Austria nu îi mai primește, astfel că au fost chemate din nou ambulanțele la aeroport, pacientele au fost debarcate și duse înapoi la spital.

Aeronava Spartan va rămâne în aeroport până mâine pentru că se vor face din nou demersuri către clinica din Viena pentru a se încerca din nou transferul celor trei femei scrie observatornews.ro

Surse: Cluj24, observatornews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate