Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC GCS: TOP incidența pe județe a cazurilor COVID. Alba rămâne pe locul 3, după Cluj și București. Situația din 28 octombrie


Publicat

Grupul de Comunicare Strategică a transmis miercuri, 28 octombrie, situația incidenței cazurilor COVID pe județe, actualizată.

Județele cu incidență de peste 3 la mia de locuitori în ultimele 14 zile sunt:

Cluj –  4,09 (anterior 3,7)

Alba –  3,72 (anterior 3,66)

Sălaj –  3,43 (anterior 3,24)

Harghita –  3,22 (anterior 3,22)

Timiș –  3,39 (anterior 3,16).

București are incidența de 3,81 (anterior 3,18).

Sunt 5.343 infectări noi în ultimele 24 de ore, un nou record absolut.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Manifestație electorală la Alba Iulia, de 1 Decembrie, cu orașul în carantină. AUR cheamă oamenii în stradă

Publicat

Reprezentanții AUR, o formațiune electorală care participă la alegerile parlamentare care au loc peste câteva zile, au organizat un marș la Alba Iulia. 

Deși orașul este în carantină din cauza epidemiei de COVID, câteva sute de persoane, potrivit estimărilor de la fața locului, au reușit să se adune și au pornit prin centrul orașului, spre Cetatea Alba Carolina, goală în acest moment.

Manifestația în are în frunte pe George Simion, liderul acestui partid.

O mare parte dintre cei care sunt la miting nu au măști, sau le poartă pe sub barbă.

Aceștia scandează lozinci patriotice și mesaje împotriva partidelor mari.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Născută în ZIUA UNIRII: O femeie din Sâncel – Alba, în vârstă de 101 ani, sărbătorită în fiecare an odată cu România

Publicat

Ana Oniga, o femeie din localitatea Sâncel, județul Alba, a împlinit marți, 1 decembrie 2020, 101 de ani de viață. Ana Oniga este cel mai în vârstă locuitor al comunei Sâncel și în ultimii ani fost sărbătorită și felicitată cu acest prilej nu doar de rude, ci şi de autorităţile locale şi de preotul paroh.

Născută în 1 decembrie 1919, la un an după Marea Unire de la Alba Iulia, Ana Oniga, care locuieşte în Sâncel alături de fiica şi ginerele său, nu are probleme majore de sănătate, fiind lucidă şi numai cu auzul fiind mai puţin bine.

 

„Nana Ană”, cum i se spune, cea mai în vârstă persoană din localitate.

Ceilalți locuitori ai comunei care au ajuns la o vârstă venerabilă sunt veterani de război.

Citește și MESAJE de ZIUA NAȚIONALĂ * URĂRI DE ZIUA ROMÂNIEI

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Alba Iulia, Blaj și comuna Ciugud, RĂMÂN în CARANTINĂ pentru ÎNCĂ ȘAPTE ZILE. MODELE de DECLARAȚIE

Publicat

Orașele Alba Iulia, Blaj și comuna Ciugud rămân în carantină pentru încă șapte zile. Măsura a fost luată în noaptea de luni spre marți, după ce INSP a precizat faptul că „măsura carantinării nu și-a atins scopul.

Mai exact, la sfârșitul celor 14 zile de carantină s-a înregistrat un trend descendent în unele UAT-uri precum Sebeș, și Abrud, așa că cele două localități nu au mai avut nevoie de carantină suplimentară.

În schimb, la Alba Iulia unde se preconizează un număr ridicat de vizitatori cu ocazia Zilei Naționale a României, dar și la Blaj și în comuna Ciugud unde incidența este una ridicată, CJSU a propus și votat prelungirea carantinei cu încă șapte zile. 

Precizări din partea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență:

La expirarea celor 14 zile de carantină instituite pentru UAT-urile Alba Iulia, Blaj, Sebeș, Cugir, Abrud și Ciugud, DSP Alba a întocmit si a inaintat spre INSP, în data de 29.11.a.c., Analizele de risc aferente acestor UAT – uri cu propuneri de carantină parțială respectiv intensificarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției cu SARS COV 2 în funcție de incidența cazurilor de îmbolnavire înregistrată pentru fiecare UAT în parte.

Propunerea de carantinare pentru Alba Iulia se poate vizualiza AICI

Propunerea de carantinare pentru Blaj se poate vizualiza AICI

Propunerea de carantinare pentru Ciugud se poate vizualiza AICI

INSP a avizat favorabil aceste analize cu excepția UAT – ului Cugir (incidentă 6,50) pentru care a si dispus măsura carantinării (stabilita prin HCJSU nr. 78 din data de 30.11.2020).

Prin recomandarea din partea INSP de revizuire a analizelor intocmite pentru UAT – urile cu incidenta mare ( Blaj – 10,01, Alba Iulia – 8,29, Ciugud – 10,72) specialistii DSP au revizuit si au retransmis analizele respective.
In urma acestor aspecte, INSP a formulat avize de ridicare carantină cu urmatoarele precizări:

– scopul carantinarii nu si-a atins scopul;

– acumularea unui scor mai mare pentru criteriile majore;

– rata de infectare se menține peste nivelul de alertă;

– presiunea pe sistemul de ingrijiri ramane mare, gradul de ocupare al paturilor, atat pe sectiile ATI cat si pe sectiile COVID depasind peste 90 %.

– este preconizata o descrestere in urmatoarele zile urmată apoi de reluarea unui trend ascendent;

– reanalizarea in cadrul Centrului Judetean de Conducere si Coordonare a Interventiei Alba.

În data de 30.11.2020, Comitetul judetean pentru Situatii de Urgenta, întrunit in sedinta extraordinară a aprobat prin HCJSU nr. 79 mai multe măsuri restrictive pentru localitătile cu incidență crescută (Alba Iulia, Blaj, Sebes, Ocna Mures, Abrud, Ocna Mures, Teius, Almasu Mare, Berghin, Calnic, Ciugud, Craciunelu de Jos, Garda de Sus, Noslac, Rimetea, Rosia Montana, Sancel, Santimbru, Sasciori si Sugag) in acord cu HG nr. 967/2020 – privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 14.11.2020.

Având în vedere avizele transmise în data de 30 octombrie, respectiv recomandarile INSP referitor la faptul că măsura carantinarii nu și-a atins scopul” la nivelul CJSU Alba s-a luat decizia reanalizarii aspectelor sesizate și supunerea la vot a propunerii de prelungire cu 7 zile a masurii de instituire a carantinei pentru UAT-urile cu incidentă mare, respectiv Blaj, Alba Iulia și Ciugud.

Aceasta decizie de reanalizare are la baza inclusiv faptul că în municipiul Alba Iulia este preconizată o afluență mare de public ocazionată de sărbatorirea Zilei Naționale a Romaniei, fapt ce ar reprezenta un element de risc suplimentar de infectare cu noul coronavirus atât pentru locuitorii uat-urilor vizate cât și pentru persoanele care vin din alte localitați.

În urma votului exprimat in cadrul CJSU Alba, s-a luat hotararea de prelungire cu 7 zile a acestei măsuri, pentru UAT-urile Alba Iulia, Blaj și Ciugud, măsura luată cu scopul de protecție a populației precum ți de atenuare a impactului asupra sistemului sanitar dar și pentru continuarea trendului descendent înregistrat din perioada de carantina până la atingerea unui nivel de risc acceptabil.

MODELE DE DECLARAȚII PENTRU DESCĂRCAT:

Declarație propria răspundere

DECLARAȚIE ANGAJATOR

Permitrul carantinei la Alba Iulia

Perimetrul vizat de măsura prevăzută la alin. 1 este delimitat de următoarele coordonate geografice:

– N 46°06’41.0″ E 23°32’22.2″ DN 74 ieșire spre Zlatna, inclusiv Micești

– N 46°06’10.9″ E 23°36’16.1″ strada Al. Ioan Cuza, inclusiv Bărăbanț

– N 46°04’16.6″ E 23°35’43.2″ strada Mărășești, barieră Drâmbar

– N 46°02’33.9″E 23°33’47.8″ strada Regimentul 5 Vânători, inclusiv Partoș și Oarda

– N 46°03’15.0″E 23°34’16.0″ bulevardul Ferdinand,

– N 46°02’19.7″E 23°31’48.6″ localitatea Pâclișa.

Permietrul carantinei la Blaj

Perimetrul vizat de măsura prevăzută la alin. 1 este delimitat de următoarele coordonate geografice:

– N 46°10’30.2″E 23°51’42.0″ – DN 14 B

– N 46°08’40.5″ E 23°58’43.2″ – DN 14 B

– N46°11’11.3″ E 23°56’03.4″ – DJ 107

– N 46°08’12.0″E 23°56’52.9″ – DJ 107

Perimentrul carantinei în localitatea Ciugud

Perimetrul vizat de măsura prevăzută la alin. 1 este delimitat de următoarele coordonate geografice:

N 46°02’11.5″ E 23°35’19.8″ DJ 107 C
N 46°04’24.9″ E 23°36’17.0″ DJ 107
N 46°03’45.6″ E 23°41’56.3″ DJ 107
N 46°05’01.5″ E 23°36’54.1″

Ce nu ai voie să faci timp de șapte zile și ce activități sunt interzise sau suspendate

ART.2 Este strict interzisă intrarea / ieșirea din zona carantinată prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile naționale, județene, comunale și forestiere.

ART.3 Circulația și staționarea în spații publice a persoanelor este interzisă, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza Declarației pe proprie răspundere (Anexa nr. 1), a legitimației de serviciu, sau a adeverinței eliberate de angajator (Anexa nr. 2) .

ART.4 În zona prevăzută la art. 1 alin. (2), se propune instituirea următoarelor măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent sau tranzitează zona menționată la art. 1:

identificarea persoanelor cu domiciliul, reședința ori adresa declarată în zona menționată la art. 1 alin. (2) și introducerea acestora în bazele de date dedicate;
limitarea la maximum a deplasării persoanelor şi monitorizarea permanentă a respectării acestei măsuri. Ieșirea persoanelor din locuință este permisă doar pe bază de Declarației pe proprie răspundere (Anexa nr. 1), a legitimației de serviciu, sau a adeverinței eliberate de angajator (Anexa nr. 2), după caz.

În intervalul orar 06.00-22.00, în interiorul zonei menționată la art. 1 alin. (2), se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:

deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale, pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani în intervalul 10:00 – 13:00, iar pentru persoanele cu vârsta mai mică de 65 de ani în intervalele orare 06:00 – 10:00, respectiv 13:00-20:00;
deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;
îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate;
eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
participare la programe sau proceduri în centrele de tratament;
pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;
îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie, evenimente de stare civilă;
alte motive justificative: îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie, evenimente de stare civilă;
În intervalul orar 22.00 – 6.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la punctul 3, lit. a), c), d).
În/din zona menționată la art. 1 alin. (2) este permisă intrarea / ieșirea pentru:
transportul de marfă indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionarea populației;
persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitare, veterinare, situațiilor de urgență, administrației publice locale, a asistenței și protecției sociale, judiciare, serviciilor de utilitate publică, agriculturii, alimentației publice, comunicațiilor și transporturilor;
persoanele care locuiesc în zona carantinată și desfășoară activitatea profesională în afara zonei carantinate;
persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea / însoțirea copiilor / membrilor de familie, îngrijirea unei / unui rude / afin sau a unei persoane aflate în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
urgențe medicale.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura olografă a declarantului. Declarația poate fi prezentată în format letric (suport hârtie) sau pe un dispozitiv electronic.

Se permite tranzitarea unității administrativ teritoriale menționată la art. 1 alin. (2) de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acesteia, fiind interzisă staționarea în localitate.

Se permite oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepția celor la care participă doar personalul bisericesc. Pentru evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de 4 mp/persoană, cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin Ordinul comun al Ministrului sănătății și al Ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

Se permite oficierea slujbelor de înmormântare, cu participarea a maxim 8 persoane în interior iar în exterior cu participarea a maxim 20 persoane;

Se permite oficierea evenimentelor de stare civilă cu prezența a maxim 10 persoane în interiorul clădirii, iar în exterior cu participarea a maxim 20 persoane, cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin Ordinul comun al Ministrului sănătății și al Ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

controlul măsurilor privind limitarea deplasării persoanelor în / din unitatea administrativ teritorială menționată la art. 1 alin. (2) și măsurile de ordine publică vor fi organizate și coordonate de către Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, a Poliției locale, efective din cadrul DSP, DSVSA, ITM, Protecția Consumatorului, ISCTR sau alți funcționari anume desemnați prin dispoziție a primarului unității administrativ teritoriale;

ART.5. (1) Se permite, în data de 5 decembrie 2020, deplasarea la/de la sediile secţiilor de votare, a persoanelor implicate în organizarea alegerilor, precum și a persoanelor care depun cereri de vot prin intermediul urnei speciale.

(2) Se permite, în data de 6 decembrie 2020, deplasarea la/de la sediile secţiilor de votare, pentru exercitarea dreptului de vot, observarea alegerilor și pentru efectuarea operațiunilor electorale, cu respectarea dispozițiilor Ordinului comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne nr. 2009/166/2020 privind stabilirea unor măsuri şi acţiuni de sănătate publică necesar a fi respectate pentru desfăşurarea în siguranţă a procesului electoral din țară la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaților din anul 2020, a alegătorilor și a persoanelor implicate în organizarea și observarea alegerilor.

(3) Se permite, în data de 6 decembrie 2020, deplasarea cu urna specială pe raza teritorială a localității a echipelor formate din membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, însoțite de persoane acreditate și personal de pază, în vederea exercitării dreptului de vot de către alegătorii care nu se pot prezenta la secțiile de votare.

ART.6. În zona prevăzută la art. 1 alin. (2), se interzic următoarele activități:

organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) în spații închise și deschise;
organizarea de evenimente și/sau activități private pentru copii în spaţii închise cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă sau altele asemenea;
activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor, cu excepția activităților de preparare a hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;
activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
organizarea și desfășurarea adunărilor publice organizate în baza Legii Nr. 60/1991;
organizarea cu public în spații închise și deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, desfășurarea activităților de tipul spectacolelor și/sau concertelor, activități culturale, științifice, artistice sau de divertisment;
toate activitățile și competițiile sportive, individuale sau colective care se desfășoară în spatii închise sau deschise, cu excepția celor profesioniste organizate de federațiile de profil;
organizarea piețelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor si piețelor de vechituri;

ART.7. (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, în zilele de sâmbătă și duminică, centrele comerciale tip Mall își vor suspenda temporar activitatea pe perioada instituirii măsurii de carantină.

(2) Fac excepție de la prevederile alin. (1) agenții economici care comercializează produse alimentare, farmacii, curățătorii, magazinele care comercializează hrană pentru animalele de companie precum și cele care comercializează produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem livrare la domiciliu (agenții economici din zona de fast food).

Art.8. (1) Se limitează programul de lucru cu publicul a operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare în intervalul orar 05.00 – 20.00, cu excepția farmaciilor și a stațiilor de distribuție carburant care pot avea program non-stop.

(2) Se limitează numărul de persoane în incinta magazinelor/supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate cu respectarea normelor de distanțare fizică respectiv protecție sanitară;

(3) În cazul centrelor comerciale/parcurilor comerciale se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană cu respectarea normelor de distanțare respectiv protecție sanitară;

(4) Operatorii economici au obligația de a afișa la loc vizibil, la intrarea în unitate, a programului de funcționare precum și a restricțiilor stabilite prin prezenta hotărâre inclusiv numărul maxim de persoane care pot avea acces simultan în interior.

Art.9. Operatorii economici care desfășoară activități de transport persoane și care tranzitează zona carantinată vor putea efectua opriri în stațiile proprii pentru urcarea sau coborârea călătorilor. Operatorii vor lua măsurile necesare pentru limitarea accesului în mijloacele de transport astfel încât să fie respectate măsurile de distanțare fizică.

Art.10. Direcția de Sănătate Publică a județului Alba va evalua și prioritiza oportunitatea de testare a persoanelor și va transmite solicitările de sprijin cu materiale sanitare și personal de specialitate către Institutul Național de Sănătate Publică / Ministerul Sănătății.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ziua Națională a României pe timp de pandemie, prin ochii unor tineri liceeni din Ocna Mureș. ”Poate vom fi puțin mai uniți”

Publicat

O profesoară de la Liceul Teoretic “Petru Maior” Ocna Mureș a lansat recent o provocare unor elevi din clasa a XII-a C, în care le cerea să-și exprime un punct de vedere referitor la importanță și semnificația Sărbătorii Zilei Naționale a României în contextul pandemiei.

”Am primit niște păreri, pe care le consider adevărate învățături venite de la fiecare în parte. Asta m-a făcut să cred cu tărie că există speranță, că există viitor pentru țara asta, pentru orașul ăsta (Ocna Mureș – n.r.), atâta vreme cât există niște tineri care gândesc, simt și trăiesc cu adevărat pentru niște valori și idealuri”, spune prof. Corina Oniga.

Vezi și: Alba Iulia, Blaj și comuna Ciugud, RĂMÂN în CARANTINĂ pentru ÎNCĂ ȘAPTE ZILE. MODELE de DECLARAȚIE

Ce spun liceenii

“Frica este normală, dar panica de care am avut parte în ultimele luni este caracteristică societăților slab educate și care nu au exercițiul acțiunii comunitare… Anul acesta vom fi Mândru ca sunt român doar pe social media, unde mulți cred că își vor exprima nemulțumirea față de conducerea țării și de modul în care tratează această problemă. Consider că anul acesta vom realiza și se va demonstra cu adevărat cât de români suntem” – Denisa Pavel

“În mine, ca tânăr român, perioada asta, la fel ca evenimentele care au zguduit din temelii România, apare sentimentul taciturn că românii suferă de blazare, de o indiferență acută în ceea ce îi privește pe semenii lor, și de un egoism atroce.

Am întâlnit români fericiți, care cred cu tărie că pandemia nu-i împiedică să își cinstească țara, dar și români care cad în patima propriilor principii denaturate, principii care își pierd fondul.

Apare voluptatea de a ne mărturisi dezastrul specific <numai în România se poate întâmpla așa ceva>, <ce să aștepți de la o țară care trăiește încă în trecut>.

Așa cum spunea și marele filosof Cioran, și care se potrivește cu situația actuală, <Românii se lichidează în fața lor înșiși, fără niciun orgoliu, și auto-disprețul de care dăm dovadă cu toții, ne încântă fără satisfacții mari, rămânând în limitele scepticismului>.

Deși la români, o luciditate acută, un spirit critic de la natură este garantul unui <titlu de glorie>, el își pierde valoarea, devenind permanentă, moleșindu-ne. De ce să nu ne folosim de această luciditate, de această conștientizare a neantului țării, a faptului că din vina noastră aceasta își pierde ițele, pentru a ne trezi și a ne mântui până la epuizare în creuzetul spiritului românesc, fără a ne mai fi teamă să renaștem din cenușă ca pasărea Phoenix..?

Sper din suflet, ca pandemia, să fie o încercare în sens pozitiv pentru spiritul patriotic al fiecăruia. Să tânjim după iubita noastră țară, independentă și suverană și toată splendoarea și libertatea ei, și să devenim mai buni. Să ne dăm seama că a fi român este de preț!” – Iulia Mastan

“Oamenii sunt copleșiți de situația țării. În locul tricolorului, astăzi ei ridică stindardul alb, iar dacă ne gândim la situația cea mai actuală în care ne aflăm, mai ridicăm numai steaguri negre pentru cei care mor.

La fel este și imnul cu care ne mândream odată, căci pentru mulți a devenit doar un cântec scârțâit pe o vioară, câteva cuvinte pe o linie melodică care nu îți trezesc nici un sentiment.

Am luat atitudinea de învinși, ne-am predat în fața neputinței, a corupției, am uitat învățăturile din trecut și cel mai important, nu ne mai amintim prin ce am trecut și cine am fost cândva ca și popor.

Pe lângă acestea, oamenii confundă evenimentul în sine cu situația țării actuale. Dacă e să întrebi, primești răspunsuri vagi pledate ca și autoapărare prin victimizare pentru indiferență sau ignoranță.

Ori dacă nu avem bani sau nu ne merge bine, nu putem fi mândri că suntem români. Ziua României este despre bucuria faptului că în 1918 au luat sfârșit încercările de unire a țării.

Mulți s-au zbătut să întregească țara, să avem noi astăzi un pământ. Le suntem datori cu recunoștința. <N-aș schimba săraca Moldova nici pentru întâiul tron din lume>, a spus Mihail Kogălniceanu cândva.

La fel de conștienți ar trebui să fim și noi de locul în care am fost așezați încă de la începuturi. Să ne trezim, toți într-o strânsă unitate, să ne luăm mâna de mână, frate cu frate, să strigăm, să răsune prin munți și văi <Sunt mândru de țara mea! La mulți ani, Românie!>” – Adriana Cordea

“Spiritul patriotic nu este redat de o paradă la Alba Iulia sau în alte orașe ale țării. Spiritul patriotic trebuie să îl avem în noi. Să ne bucurăm pentru Unirea României Mari… Poate vom vedea ceea ce trebuie.

În primul rând, nu toți oamenii mergeau la Alba Iulia să vadă parada. Eu, spre exemplu, nu am fost niciodată. Mereu am stat acasă și m-am uitat la televizor. Care e diferența? Niciuna. Trebuie să fii superficial, să spui că nu vom mai simți această zi, doar pentru că nu există paradă și defilare” – Roberta Sanislav.

“Această pandemie ne-a zdruncinat din toate încheieturile, ne-a afectat atât de mult, încât ne arată adevărul, ne determină să ne întoarcem spre esență, să realizăm ce am pierdut… Vom resimți accentuat sacul de plumb pe care îl cărăm. Poate în acest mod vom fi puțin mai uniți. Poate…” – Catinca Martin

“Să privim puțin la anul 1918. Să ne întoarcem într-o perioadă asemănătoare, când o epidemie dă năvală peste întreaga lume. Gripa spaniolă din 1918, nu a împiedicat Marea Adunare Națională.

Românii au mers acolo, au făurit idealul de unitate națională, <purtau în jurul gâtului mărgele din căței de usturoi, în speranța prevenirii gripei>. Ideea de izolare, de a nu călători, nu exista. Dar, trecând peste 100 de ani de atunci, vremurile sunt radical schimbate.

Într-un secol în care tehnologia a evoluat la superlativ, putem privi, sărbători Ziua Națională din propriile case. Situația delicată în care ne aflăm în acest moment ne constrânge să lăsăm manifestațiile, sărbătoarea, întâlnirea dintre noi, românii, în favoarea separării în grupuri restrânse, timpului petrecut cu cei aproape nouă, cu familia.

Ne vom simți poate mai singuri, în fața unui ecran, unde vom privi cum parada militară va defila cu măiestrie, la fel ca în fiecare an. Desigur, nu vom putea fi acolo, să îi slăvim, să îi admirăm. Dar, ne vom gândi la ei. Ne vom gândi la eforturile lor de a ține această țară sănătoasă și puternică.

Să trăim cu speranță, cu optimism, cu viziunea unor vremuri mai bune care vor veni. Este greu, greul e inevitabil, greul ne face oameni si tot greul ne îmbărbătează. Istoria acestui popor ne-a demonstrat asta.

Suntem un popor puternic, noi românii. Avem putere și o valoare imensă care trebuie să iasă la iveală și să se materializeze în cele mai temeinice roade. Căci, Azi singuri noi, românii/Suntem în ea stăpânii,/Sus inima, români! (G. Coșbuc)” – Maria Vlezan

Încă, în Ocna Mureș nu s-a stins lumina! La mulți ani, români!

Citește și MESAJE de ZIUA NAȚIONALĂ pentru toți românii. Felicitări și urări din inimă de român de 1 Decembrie 2020

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate