Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Granturi până la 4000 de euro de la stat pentru absolvenţii de liceu, olimpici. Guvernul a ajustat plafoanele

Publicat

medalii-olimpici

Guvernul a anunţat aprobarea unor granturi de până la 4000 de euro pentru absolvenţii de liceu olimpici, menite să-i sprijine în continuarea studiilor.

Este vorba despre o hotărâre de modificare și completare a HG nr. 403/2017 privind aprobarea Programului de granturi pentru cercetare-dezvoltare şi inovare „Grantul pentru tineri cercetători Regele Carol I”, prin care sunt ajustate plafoanele maxime, sunt extinse criteriile de eligibilitate şi sunt corelate domenii ştiinţifice.

“Vom modifica astăzi Programul de granturi de care pot beneficia tinerii absolvenți de liceu cu rezultate deosebite, laureaţi la olimpiadele naționale și internaționale, astfel încât să-l facem mai atractiv și mai ușor de accesat”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, înainte de şedinţa de guvern de miercuri.

Potrivit sursei citate, prin granturi individuale de până la 4.000 de euro pe an, acordate pe toată perioada studiilor universitare, inclusiv a studiilor de masterat și doctorat, “oferim tinerilor performanți posibilitatea să-și continue activitățile de cercetare în instituții de învățământ superior acreditate din România, inclusiv după finalizarea studiilor”.

Premierul susţine că este o modalitate “să păstrăm în țară tinerii care obțin rezultate deosebite”.

Potrivit hotărârii de Guvern, sunt eligibili pentru acordarea Grantului Regele Carol I candidaţii care sunt:

„a) absolvenţi de liceu care au obţinut cel puţin o dată, pe perioada studiilor liceale, la olimpiadele internaţionale de ştiinţe, medalie de aur/premiul I, medalie de argint/premiul II, medalie de bronz/premiul III sau menţiune şi care sunt înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ superior din România începând cu anul universitar 2019 – 2020;

b) absolvenţi de liceu care au obţinut cel puţin o dată, pe perioada studiilor liceale, la olimpiadele naţionale de ştiinţe, medalie de aur/premiul I, medalie de argint/premiul II, medalie de bronz/premiul III sau menţiune şi care sunt înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ superior din România începând cu anul universitar 2019 – 2020.”

c) olimpiadele internaționale și naționale de științe, prevăzute la lit.a) si b), se referă la olimpiadele școlare internaționale și naționale organizate în România, în domenii științifice și tehnice stabilite conform ordinelor ministrului educației naționale privind organizarea olimpiadelor școlare de: matematică; astronomie; astrofizică; fizică; chimie; biologie; științele pământului, inclusiv geografie; informatică, inclusiv tehnologia informației și informatică în echipe; științe socio-umane, inclusiv istorie și psihologie; arhitectură; discipline tehnologice, cu excepția celor pentru învățământul profesional„.

Întocmirea listei candidaţilor eligibili, cu încadrarea pe fiecare dintre categoriile prevăzute la alin. (1), se realizează de către Ministerul Educaţiei Naţionale, se verifică şi se validează de către Ministerul Cercetării şi Inovării şi se face publică de către acesta până cel târziu la data de 20 octombrie a anului în care se înmatriculează candidaţii eligibili.

Prin excepţie, se poate suplimenta lista candidaţilor eligibili, cu încadrarea pe fiecare dintre categoriile prevăzute, numai pentru olimpiadele naţionale şi internaţionale care se desfăşoară după termenul prevăzut”.

Plafoane pentru granturi:

– pentru laureaţii la olimpiade internaţionale se acordă suma de 4.000 euro pe an pentru medalia de aur/premiul I, 3.500 euro pe an pentru medalie de argint/premiul II, 3.000 euro pe an pentru medalie de bronz/premiul III, 2.500 euro pentru menţiune;

– pentru laureaţii la olimpiade naţionale se acordă suma de 3.000 euro pe an pentru medalie de aur/premiul I, 2.500 euro pe an pentru medalie de argint/premiul II, 2.000 euro pe an pentru medalie de bronz/premiul III, 1.500 euro pentru menţiune.

Ministerul Cercetării şi Inovării va semna, până la data de 10 noiembrie a anului universitar respectiv, câte un contract-cadru multianual cu fiecare dintre instituțiile de învățământ superior acreditate din România la care au fost depuse cereri de către candidaţi”.

Potrivit legislaţiei anterioare, granturile erau acordate astfel:

– între 2.500 şi 4000 euro/an/absolvent pentru elevii premiaţi (medalie de aur/premiul I, medalie de argint/premiul II, medalie de bronz/premiul III sau menţiune) la Olimpiade internaționale

– între 1.500 şi 3000 euro/an/absolvent pentru elevii premiaţi (medalie de aur/premiul I, medalie de argint/premiul II, medalie de bronz/premiul III sau menţiune) la Olimpiade naționale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax