Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Greșeli de campanie care i-au tras în jos la cântarul alegătorilor. Vezi ce regretă liderii partidelor din Alba


Publicat

Alegerile locale din acest an au avut ca efect repoziționarea pe harta politică a partidelor din România. Victoria detașată a aparținut de această dată USL, iar PDL, fostul partid de guvernământ a mai păstrat ca zestre două consilii județene – față de 14, în 2008  și 10 primării reședință de județ, printre care și cea din Alba Iulia. În Alba, primii care recunosc faptul că au greșit sunt liderii PDL, care, deși declarați câștigători, privesc în urmă la ce putea fi făcut mai bine, în ultimii 4 ani. La fel de realiști sunt și reprezentanții USL, dar și nou intrații de la PP-DD, ale căror realizări nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor. Dincolo de declarațiile „sincere” ale edililor locali, decisive în ochii electoratului au fost și câteva aspecte pe care politicienii noștri au omis să le ia în calcul.

PDL

Primarul Mircea Hava recunoaște că la aceste alegeri a fost „amendat” de cetățeni și a fost dispus să explice și de ce:

„Niciodată în istorie nu a fost un asemenea vot politic pentru primărie și consilierii locali. În general, votul politic la locale nu prea se simțea atât. Ne-am întors în 92, iar domnul Iliescu poate să fie fericit că ceea ce a clădit și s-a dărâmat s-a reclădit din nou, România este roșie. Campania a avut o grămadă de picuri murdari, s-a ajuns până acolo încât chiar meseria de inginer a ajuns să fie o meserie a rușinii”.

Deși a câștigat încă o dată fotoliul de primar al Alba Iuliei, Hava este de părere că a fost amendat de cetățeni și a explicat și care sunt, în opinia sa, motivele: „de vină a fost această lipsă crasă de comunicare cu oamenii. În momentul în care vrei să faci ceva, dacă nu eşti în stare să explici oamenilor, atunci mai bine renunță și încearcă să găsești alte măsuri, mai pe înțeles. Noi nu ne-am bătut aici cu USL, ci ne-am bătut cu ceea ce Guvernul Boc a făcut bine pentru țară, dar oamenii nu au înțeles. Eu sunt supărat pe mine și de-asta mi-am dat și demisia din BPN… poate și eu am fost de vină, spre exemplu, că nu am explicat că bazinul olimpic, și asta m-a taxat un pic, nu este o investiție a noastră, noi doar am pregătit investiția și este preluată de Guvern. Guvernul trebuia să o termine, iar acum este alt Guvern, să o termine el, dar oricum lucrările se află deja într-un stadiu avansat. La fel este și cu alte investiții. Sunt lucruri pe care nu le-am spus și este o greșeală. Nu m-am dus să explic. Au fost și alte greșeli. Poate în anumite secții ar fi trebuit să trimit consilierii să stea acolo, poate trebuia să fim atenți în zona secțiilor din zona Craivei, unde oamenii au fost transportați masiv cu taxi-urile. Toate astea ne-au costat câteva sute de voturi, dar asta se întâmplă câteodată când ești leneș și toate astea le-am constatat abia după”.

PP-DD

Deși aflați pentru prima dată în postura unor pioni politici cu putere de decizie, reprezentanții partidului lui Dan Diaconescu recunosc, de asemenea, care au fost acele carențe care i-au împiedicat să obțină cele 20% de procente pe care le ținteau la alegeri:

„Am tins și am dorit 20% din aleșii locali. Avem 12, 74% procent județean și cred că asta și datorită faptului că nu am avut oameni în toate secțiile de votare, că nu am avut oameni și candidați în toate localitățile. Eu consider că am făcut maximul posibil și nu cred că se putea mai mult în cele 2 luni și un pic, cât am avut la dispoziție. Din păcate, nu am reușit să acoperim cu filiale locale toate localitățile județului. Din 78 de localități, am avut doar 68 de organizații locale și, din păcate, nici acestea, toate, nu au putut să propună liste complete. Ca o consecință imediată, în 16 localități nu am intrat la redistribuirea la Consiliul Județean. De asemenea, din lipsă de experiență politică, oamenii din secțiile de votare nu au putut face față experienței reprezentanților PDL și USL. Ceea ce îmi propun este consolidarea imediată a tuturor organizaților locale și acoperirea integrală a județului, precum și organizarea oamenilor pe secții pentru campania din toamnă”, a declarat președintele PP-DD Alba, Cornel Comşa.

USL

Candidatul USL Alba la Primăria Alba Iulia, Călin Potor nu a putut fi contactat pentru a ne spune ce consideră că a greșit în această campanie. Despre carențele campaniei derulate de USL la nivel județean ne-a povestit vicepreședintele PNL Alba, Florin Roman. Acesta consideră că dezamăgirea cea mai mare este faptul că nu au câștigat, deși au fost mai aproape ca oricând de a obține acest deziderat. Roman susține că social-liberalii au venit cu o strategie de dezvoltare concretă, dar că se pare că acest lucru nu a fost îndeajuns pentru a câștiga: „O greșeală este poate faptul că nu am fost destul de organizați în zona urbană, unde ne așteptam sincer să primim voturi mai multe, iar mesajul nostru să prindă mai bine la oameni. În ceea ce privește omogenitatea la nivelul alianței, ar putea să fi fost și asta o problemă, dar nu una atât de mare și care să nu poată fi remediată în timp. Noi ne-am înțeles cu PSD ca fiecare să facă campanie în orașele pe care le dețin. Ceea ce ne reproșăm cel mai mult este faptul că nu am câștigat”. Roman recunoaște că, în Alba Iulia, principalul punct forte al PDL au fost realizările.

Părerea specialiștilor în comunicare

„Scopul scuză mijloacele”. Aceasta este o zicală care se aplică în foarte multe dintre situații, dar ,din păcate pentru politicieni, nu și la alegerile locale. Specialiști în comunicare care au analizat modul în care partidele din Alba au ales să își gestioneze campania electorală susțin că foarte mulți dintre aleși au făcut greșeli esențiale, care din păcate i-au costat voturi  decisive.

Spre exemplu, primarul Mircea Hava și echipa sa de la PDL au suferit de această dată de prea multă siguranță de sine. Mizând pe faptul că, în Alba, notorietatea democrat-liberalilor nu mai trebuie alimentată, primarul a ieșit târziu cu lista de consilieri, neglijând astfel să-și promoveze oamenii. Aceeași siguranță de sine l-a împiedicat să anticipeze influența pe care noul partid ieșit pe postament o poate avea asupra cetățenilor. PP-DD a avut mână liberă să-și clădească o imagine în fața electoratului, iar prezența partidului lui Dan Diaconescu a fost minimalizată până la ignorare.

Un alt minus, recunoscut și de aleșii PDL l-a reprezentat măsurile luate de Guvernul Boc, ce au afectat portofelele cetățenilor și au indus ideea necesității unei schimbări iminente. Realizările locale au intrat într-un con de umbră, iar numele candidaților din Alba a fost asociat cu cel al crizei economice, care a scos oamenii în stradă.

Aceeași problemă, cea a ignorării PP-DD, a fost identificată și în rândurile USL, cei care acum se află la un pas de a încheia un protocol cu partidul care a câștigat putere de decizie în consiliile locale și în cel județean. Campania USL și mai precis cea a candidatului Călin Potor a fost una conturată în jurul atacurilor, a discreditării partidului concurent, iar, în ochii alegătorilor imparțiali, aceasta a fost principala dovadă de slăbiciune. „Au cerut în genunchi să intre în PDL” sau „Am făcut blat cu Hava sa lucreze pentru mine” au fost câteva dintre declarațiile care au pus semne de întrebare în strategia lui Călin Potor. Există voci care care suțin că poate electoratul ar fi preferat să audă ceva bun despre candidatul USL, ce îl recomandă, în locul atacurilor agresive la adresa lui Hava. Alții susțin că Potor nu a scăpat încă de eticheta trădătorului PDL, care plecat din rândurile democrat-liberalilor din cauza unor frustrări personale și ar face orice pentru a distruge imaginea partidului care l-a consacrat politic. Profitând de influența presei, Potor a derulat o campanie  de discreditare a PDL, iar, la finalul fiecărui comunicat semnat de biroul de presă al USL, Potor convingea oamenii că sondajele realizate îl declară  deja pe el câștigător detașat.

Un aspect care ar fi putut afecta imaginea USL este lipsa unei omogenizări a alianței la nivel local. Deși împreună pentru același țel, PNL și PSD au „tras separat la căruță”, iar acest aspect, nedisimulat chiar de membrii partidelor, nu a trecut nesancționat.

Din multe puncte de vedere, siguranța de sine a costat USL-ul, prin pierderea Primăriei Alba Iulia.

Când doi se ceartă, al treilea câștigă, iar aceasta este o zicală care se pliază perfect pe tabloul alegerilor locale. Oamenii au votat schimbarea, iar un partid despre care mulți credeau că nu are nici o șansă – PP-DD – și-a câștigat dreptul de a decide în administrațiile locale și județene.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. atti

  luni, 18.06.2012 at 17:51

  DUPA HAVA ESTE BINE FACUT, IMCHIDEREA SPITALELOR, TAIEREA PENSIILOR, FURTUL LEGI PENSIILOR, MARIREA TVA, SI NIMIC DE LEGEA 18, IMNBOGATIREA CELOR CARE SE AFLA IN PREAJMA PDL.DE CE PLATIM CEL MAI SCUNP, APA DIN ROMANIA, SA AVEM 5-7 DIRECTORI CU VENITURI DE 50-70000 LEI LA APA????CAND PENSIONARI AZI MAINE MOR DE FOAME???CREDE HAVA CA POTI TRAI DIN NISTE CADOUIRI DATE PENSIONARILOR LA CASA PENSIONARILOR DE ZIUA LOR???CHIAR NU STIE SA TRAIEST IN SARACIE DUPA 41 ANI MUNCA???DIN 1990 DE PE LANGA PROF URSU A TRAIT NUMAI DE LA BANI PUBLICI, IN FUNCTI DE CONDUCERE, DECI HABAR NU ARE CE E VIATA.RUSINICA HAVA.

  • primarelul

   luni, 18.06.2012 at 21:11

   mai este ceva.
   in 1990 peres si hava si alti FSN-isti pupau mina dreapta a Iliescului, si chemau cu portavocea prin oras oamenii la bucuresti sa ajute minerii si sa il; apere pe Iliescu.
   PDL-ul este fostul PD care s-a desprins din partidul lui Iliescu….
   Asta uita sa spuna Hava acum, cind il injura pe Iliescu

   • omulet

    marți, 19.06.2012 at 13:00

    SI Iliescu uita de asta,acum,ca PDL nu mai e partidul lui!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Avertizare Infotrafic: Restricția de circulație pe autostrada A1 Sebeș – Sibiu, rămâne și pe timpul nopții

Publicat

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, restricţia aplicată (prima bandă şi cea de urgenţă) între km 274-272, raza localităţii Sălişte, jud. Sibiu, sensul de deplasare Sebeș – Sibiu, va rămâne şi pe timpul nopţii, până la finalizare, semnalizată corespunzător.

În zonă se fac pentru lucrări de colmatare a fisurilor din asfalt

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, Poliția sfătuiește conducătorii auto să ruleze cu prudenţă sporită, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule şi să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de deplasare.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

După pandemie, 45% dintre români vor să-și schimbe locul de muncă. IT-iştii și specialiştii, cele mai mari șanse

Publicat

angajat lucru munca

Primul lucru pe care îl vor face 45% dintre români, după pandemie, va fi să îşi schimbe locul de muncă, iar cea mai mare încredere în şansele de a găsi un post disponibil o au IT-iştii, specialiştii şi muncitorii calificaţi, reiese dintr-un sondaj întocmit de o platformă de recrutare online.

Potrivit eJobs România, 14,5% dintre respondenţi nu au în plan să facă vreo schimbare, 11% vor să urmeze un proces de reconversie profesională, iar 9% au de gând să plece din ţară.

De asemenea, 6,5% din totalul celor chestionaţi spun că vor să-şi deschidă un business odată ce economia îşi va reveni, în timp ce 5% se gândesc să solicite o mărire salarială.

Întrebaţi care cred că sunt categoriile profesionale care îşi vor găsi cel mai uşor un loc de muncă la finalul pandemiei, 23% dintre participanţii la sondaj au pus pe primul loc specialiştii, iar 21% cred că şansele cele mai mari le au IT-iştii şi 15% menţionează muncitorii calificaţi. În ierarhie urmează tinerii fără experienţă (14%), muncitorii necalificaţi (12,5%) şi candidaţii peste 45 de ani (7,4%).

În această vară, cel mai bun moment pentru schimbarea locului de muncă

Conform datelor centralizate, pe ultimele locuri apar liber profesioniştii (freelancers) – cu 4,3% dintre sufragii, şi managerii (2,8%).

În acest context, peste jumătate dintre români (52%) sunt de părere că acum este cel mai bun moment pentru a se angaja sau a-şi schimba locul de muncă, în timp ce 20% cred că, în această vară, va fi ocazia potrivită pentru o astfel de schimbare, 12% cred că din toamnă, iar 10% estimează că abia din 2022 piaţa muncii îşi va reveni.

Principalul motiv pentru care cei mai mulţi candidaţi ar schimba în acest moment angajatorul este un salariu mai mare, menţionat de 31% dintre respondenţi. 17% ar pleca pentru oportunităţi mai bune de creştere, 12% s-ar muta într-o companie mai stabilă şi 11% ar pleca dacă ar găsi un loc de muncă într-un alt domeniu de activitate.

O pondere de 6,1% dintre cei chestionaţi au declarat că ar renunţa la locul actual de muncă dacă ar avea posibilitatea să plece în altă ţară şi tot atât de mulţi şi-ar da demisia pentru un pachet de beneficii extra-salariale mai bun decât cel pe care îl au în prezent.

Sondajul eJobs a fost realizat în perioada aprilie – mai 2021, pe un eşantion de 700 de respondenţi.

În acest moment, peste 28.000 de locuri de muncă pentru Romania şi străinătate sunt disponibile pe platforma eJobs şi, pentru acestea, sunt înregistrate, în fiecare lună, între 1,1 şi 1,5 milioane de aplicări.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Elevii din județul Alba pot participa la concursul RoboTEC. În acest an, competiția se desfășoară atât online, cât și fizic

Publicat

Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara organizează și în acest an un proiect de tradiție – RoboTEC (Robot Engineering Contest). Elevii din județul Alba sunt invitați să participe. 

Cea de-a VI-a ediție a competiției va avea loc în perioada 21-23 mai 2021, atât online, cât și fizic.

RoboTEC este un concurs internațional și se adresează atât elevilor de liceu cât și studenților pasionați de robotică.

Participanții au ocazia de a-și pune în practică cunoștințele în acest domeniu, dar și a-și măsura creativitatea.

Ediția din acest an beneficiază de sprijinul Universității Politehnica din Timișoara, prin Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Noutatea din cadrul acestui proiect constă în susținerea unor sesiuni de workshop pentru cei dornici de a afla informații în domeniul roboticii.

Proiectul este structurat în 4 probe și două formate:

Format on-site:

Line follower
Maze

La probele on-site (în format fizic) participanții trebuie să construiască un robot, să-l trimită echipei de organizare, robotul având scopul de a naviga printr-un labirint și de a urma un traseu.

Format online:

Freestyle: are rolul de a testa imaginația participanților, fiind o probă de tip remote;

Computer Vision Simulation: are scopul de a testa capacitățile tehnice, desfășurându-se prin intermediul unui simulator.

Înscrierile în cadrul concursului sunt deschise pe site-ul Ligii AC până în data de 20 mai 2021, iar câștigătorii vor beneficia de premii în bani, ediția din acest an fiind susținută de patru companii partenere din Timișoara.

Pentru probele on-site, participanții trebuie să-și trimită roboții cu 2 săptămâni înainte de deadline.

Pentru a afla informații suplimentare, cei interesați sunt invitați să viziteze site-ul proiectului, https://robotec.ligaac.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

OFICIAL: Academia de Poliție va rămâne doar cu două facultăți din cele șase. Declarațiile miniștrilor Educației și Internelor

Publicat

Academia de Poliție va avea doar două facultăți pentru studiile de licență, în locul celor șase de acum. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dat detalii despre schimbările aprobate joi, prin hotărâre de Guvern.

Este vorba despre reorganizarea studiilor de licenţă la nivelul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” exclusiv în cadrul a două facultăţi, în vederea formării iniţiale a ofiţerilor, respectiv:

 • Facultatea de Poliţie (domeniul de licenţă „Drept”, specializarea „Drept”, şi domeniul de licenţă „Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”)

şi

 • Facultatea de Pompieri (domeniul de licenţă „Ingineria instalaţiilor”, specializarea „Instalaţii pentru construcţii-pompieri”).

Vezi și ADMITERE ACADEMIA de POLIȚIE 2021: Înscrieri, calendar, condiții, probe, documente, taxă. Detalii pentru candidați

Facultatea de Poliţie se înfiinţează prin reorganizarea Facultăţii de Poliţie, Facultăţii de Jandarmi, Facultăţii de Poliţie de Frontieră şi a Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Academiei şi preluarea de la acestea a atribuţiilor formative, a elementelor de structură şi a personalului didactic.

AICI, proiectul de reorganizare a Academiei de Poliție.

De asemenea, Școala doctorală de Drept, înființată în anul 1997, precum și Școala doctorală de Ordine și Siguranță Publică, înființată în anul 2002, vor fi desființate. La nivel de master, pe modelul european, va exista doar masteratul profesional.

Mai mult, Academia de Poliție va fi supusă și unei evaluări făcute de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), însărcinată prin lege cu evaluarea, acreditarea și autorizarea temporară a învățământului superior din România. Evaluarea aceasta se face o dată la 5 ani, iar Academia de Poliție a ajuns chiar la finalul termenului, urmând ca în următoarele luni să aibă loc o nouă evaluare, potrivit edupedu.ro.

„Practic, la nivel de licență, din șase facultăți rămân două, Facultatea de Arhivistică va intra în lichidare în următorii doi ani, va mai școlariza în lichidare, la nivel de licență. La nivel de master, pe modelul european, va susține masteratul profesional, asta va ridica semnificativ nivelul de pregătire al ofițerilor de poliție. Este o măsură de profesionalizare a cadrelor MAI. La nivel de doctorat, așa cum a prezentat și domnul ministru, intră în lichidare cele două școli doctorale, Școala doctorală de Drept, înființată în anul 1997, precum și Școala doctorală de Ordine și Siguranță publică, înființată în anul 2002.

Ambele școli doctorale intră în lichidare. În concluzie, Academia de Poliție va pregăti ofițeri profesioniști pe diverse specialități la nivel de licență, master profesional și, la fel ca orice altă universitate din România, va acorda atenție nivelului de calificare 5, nivelul colegiilor de învățământ terțiar non-universitar, postliceal cu alte cuvinte. Deci, Academia de Poliție va avea absolvenți cu calificări de licență nivel 6 și calificări de master nivel 7. Toate aceste acțiuni au fost realizate și în vederea pregătirii evaluării instituționale de către ARACIS. Anul acesta se împlinesc 5 ani de la ultima evaluare instituțională și Academia de Poliție va intra lunile următoare în evaluarea instituțională ARACIS.”

Ministrul de Interne, Lucian Bode: se reduc funcții de conducere

„În contextul acumulării în ultimii ani a unor probleme legate de funcționarea Academiei, în deosebi din perspectiva corpului profesoral și al eficienței pregătirii corpului polițienesc, am decis reorganizarea Academiei de Poliție pornind de la câteva aspecte fundamentale. (…) Ne-am propus prin acest demers să restabilim moralitatea și etica academică și profesională în ideea că studenții care ies de pe băncile Academiei de Poliție să fie bine pregătiți profesional și cu o înaltă ținută morală. (…)

Facultatea de Poliție va fi produsul reorganizării anterioarelor facultăți de poliție, de jandarmi, poliției de frontieră și cea de științe juridice și adimistrative. În urma adoptării HG de reorganizare, se reduc, pentru început, o serie de funcții de conducere, spre exemplu patru funcții de decan.

Formarea continuă va fi asigurată prin masterate profesionale destinate doar absolvenților de studii universitare de licență în specializările necesare MAI. (…) De asemenea, reorganizarea Academiei de Poliție vizează desființarea celor două școli doctorale, care, din păcate, au adus mari prejudicii de imagine instituției. Totodată, proiectul de HG prevede desființarea facultății de arhivistică (…)

Programele de studii universitare curente vor continua până la finalizare, conform planurilor de învățământ deja aprobate în cadrul Facultății de Poliție nou înființate.

Numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați în acest an este de 740 la Facultatea de Poliție, învățământ la zi, respectiv 150 la învățământ la distanță și cu frecvență redusă. La Facultatea de Pompieri, numărul de locuri aprobat este de 50”, a declarat, joi, ministrul de Interne.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate